14 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Nakit Yatan ve Nakit Çekilen işlemi nedir?

Nakit Yatan ve Nakit Çekilen işlemi nedir?

Banka gişelerinde en çok kullanılan kelimelerinden olan Nakit yatan ve Nakit çekilen nedir? Nakit yatan ve Nakit çekilen işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler.

Bankacılık sisteminin olmazsa olmazıdır Para. Hal böyle olunca bir çok terimde para üzerine kurulu hale geliyor. Sitemin yürümesi adına para akışının nakit yada transfer yöntemi ile devam etmesi gerekir. Para girişi ve para çıkışının Bankacılık sistemindeki adlarından bahsetmeye çalışalım bu yazımızda.

Nakit Yatan nedir?

Kendi hesabınıza yada farklı bir hesaba Banka gişelerinden nakit para yatırma işlemi Nakit Yatan olarak ifade edilir. Nakit yatan işlemi hesap sahibi tarafından yada 3. şahıslar tarafından da gerçekleştirilebilir. 3. şahıs naikit yatan işlemleri kimi Bankalarda havale olarak nitelendirilerek bu işlem için yatıran kişiden havale talimatı talep edilebilir. Nakit yatan işlemleri belirli bir tutarın üzerinde olduğunda tarafınızdan dekont üzerine imza alınır, işlem tutarını kontrol ederek imza atmanızda fayda var.

Nakit yatan işlemi hesabın bulunduğu şubeden yada farklı bir şubeden de gerçekleştirilebilir. Fakat mesai sonuna doğru farklı şubelerden yüklü miktarda nakit yatan yapmak istediğinizde hesabın bulunduğu şubeyi arayarak oluşacak masrafı karşılamaları talep edilebilir. Tabi bu sizi çok bağlayan bir durum değil elinizde para yatırmak istediğinizde ben bunu almıyorum deme şansları da yok.

Hesap sahibi yada 3. şahısların dışında Vekaleten Nakit yatan işlemleri de gerçekleştirilebilir. Vekaleten yapılan işlemlerde hesap sahibi tarafından verilecek vekalette hesabına para yatırma yetkisinin olmasına dikkat etmek gerekir. Bu işlem özelinde 3. şahıs olarak dikkate alınmayarak hesap sahibi adına vekaleten nakit yatan işlemi yapılır.

3. Şahıslar tarafında çıkacak masraf sorununu gidermek adına hesap sahibi tarafından verilecek talimat ile para yatıracak olan kişinin hesabına para yatırmaya yetkilendirdiğine dair talimatı olması halinde masraf istisnası uygulanabilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Banka Şube ve Personel Sayıları 2017-2018 Değişimi

Nakit Çekilen nedir?

Kendi hesabınızdan  yada farklı bir hesaptan yetkilendirilmiş olarak, Banka gişelerinden nakit para çekme işlemi Nakit Çekilen olarak ifade edilir. Nakit çekilen ifadesi hesaptan para çekme işlemi olarak nitelendirilebilir. Yetkilendirme olarak bahsettiğimiz konuya gelecek olur isek hesap sahibi tarafından vekaleten yetki alınmış ise vekaleten Nakit çekilen işlemi gerçekleştirilebilir. Nakit çekilen işlemleri sonrası imzalamış olduğunuz dekontu kontrol ederek çekim yaptığınız tutarın doğruluğunu teyit etmeyi unutmayınız.

Hesap sahibi yada vekil dışında, 3 şahıslar tarafından da hesaptan nakit çekilen işlemleri gerçekleştirilebilir. Tabi bu işlemler genellikle talimat ile işler Bankacılık sisteminde. Bu işlem ise talimat ile para çekme olarak ifade edilmektedir. Talimat ile para çekme işlemlerinde hesap sahibinden telefon teyidi alınması sureti ile ödeme işlemi gerçekleştirilir. 

Nakit çekilen işlemleri öncesinde, çekeceğiniz meblağ yüksek ise bir gün önceden yada öğleden sonra çekecek iseniz sabah ilgili Banka şubesini arayarak nakit çekeceğiniz tutarı belirtmeniz gerekir. Bankalar kasalarında gün sonunda tuttukları para için masraf ödedikleri için çok fazla para bulundurmamaya özen gösterirler. O yüzden nakit çekim işlemi öncesinde Bankayı arayarak kasasını müsait hale getirmesi konusunda bilgi vermek gerekir.

Fiktif işlem nedir?

 POS cihazlarıyla, banka kartlarıyla veya kredi kartları ile amaç dışı kullanım yaparak muvazaalı gerçekleştirilen işlemler Fiktif işlem olarak değerlendirilse de Bankalardan yapacağınız nakit yatan ve nakit çekilen işlemlerinin peş peşe aynı tutarda gerçekleştirilmesi durumu da fiktif işlem olarak kabul edilmektedir. Bankalar bu tarz işlemlere aracılık etmek istemezler o yüzden bu tarz işlem yapanlara ait hesaplar kapatılırlar. 

Nakit Yatan ve Nakit Çekilen işlemler neden peşpeşe gerçekleşir sorusuna ise, Kimi firmalar sermaye arttırımları öncesi şahıs hesaplarından nakit çekerek firma hesaplarına bu tutarı nakit yatan olarak gerçekleştirirler. Yada firmaların önce hesaplarından parayı nakit çekim yaparak sonrasında yeni bir para gibi tekrar aynı tutarı yatırma yöntemini uygulamak isteyebilirler.

BUNUNLA İLGİLİ:  Konut almak için en iyi vakit ne zaman?

Yada farklı bir yöntem olarak eşlerinden ayrılacak olanlar yada hesaplarındaki paranın izini kaybettirmek isteyenler hesaplarındaki tutarı nakit çekerek sonrasında farklı bir hesaba nakit yatan yapma yöntemini kullanmak isteyebilir. Bu yöntemlerin hiç biri Banka yetkilileri tarafından olumlu olarak karşılanmaz ve altından nasıl bir sorun çıkabileceği sorgulanır.

About Author

Finansçı

2 Comments

  • Nakit yatan yada nakit çekilen işleminde hesap sahibi değilseniz hem masraf konusunda sorun yaşıyorsunuz hemde yok musteri talimatı vs bir çok durumla uğraşmak zorunda kalıyoruz.

  • nakit işlem nedir? fiktif işlem nedir? bunları sürekli nakit yatan ve nakit çekilen yapanlar iyi bilir. Bankalar genelde fiktif işlem yapmayı tercih etmezler. Ama bu ticari hayatın bir gerçeği ve ticaretin doğasında var.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir