27 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Ağustos 2016 Karşılıksız çek ve protesto edilen senet rakamları

Ağustos 2016 Karşılıksız çek ve protesto edilen senet rakamları

Ağustos 2016 itibariyle Ülkemizde Ticari firmalar ne durumda? Karşılıksız işlem gören çek ve protesto edilen senet rakamları nasıl gerçekleşti?

Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilerde Ülkemizde Ağustos 2016 itibariyle karşılıksız işlem gören çek işlemleri ve protesto edilen senet rakamları açıklandı. İşler geçtiğimiz yılında Ağustos ayına göre çok iyi gitmiyor desek yanlış olmaz sanırım. Ödeme aracı olarak kullanılan çek ve senet ödemelerinde geçtiğimiz yıla göre artış izlenmekte olup rakamların dağılımı ise şu şekilde;

Ağustos 2016 itibariyle karşılıksız işlemi gören çek sayısı

Ağustos ayı itibariyle Bankalara sorulan çek tutarları geçtiğimiz yılın Ağustos ayına göre yüzde 8 artış göstererek 465 Milyar TL olarak işlem görürken, çek sayısı olarak yüzde 4 azalış göstererek 14 milyon olarak gerçekleşti. Rakamlara göre bu yıl firmalar çek ödemelerini azaltarak nakde yönelmiş yada ticaret olarak gerilemişiz olarak yorumlanabilir.

Peki bu sorulan çeklerin ne kadarı karşılıksız olarak işlem gördü? Geçtiğimiz yılın Ağustos ayına göre karşılıksız çeklerin tutarı yüzde 3 artarken, çek adedi yüzde 7 artış gösterdi. Tutar olarak açıklamak gerekir ise 526 bin adet çek ve 18 milyar TL tutarında çek karşılıksız işlem gördü. Yine bu dönemde 95 bin adet 3 milyar değerindeki çekin düzeltme hakkı kullanılarak ödemesi gerçekleşti. En fazla karşılıksız işlem gören çeklerin sıralaması ise, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa olarak açıklandı.

Ağustos 2016 itibariyle Protesto edilen senet sayısı

2016 yılı Ağustos sonu rakamları ile Ülkemizde 7.4 Milyar TL değerinde 658.000 adet senet protesto edildi. 2015 yılı Ağustos sonu yani geçtiğimiz yıl aynı dönem rakamlarına göre yüzde 2 senet sayısı artarken, senetlerin tutarının yüzde 22 arttığı açıklandı. En fazla senedin protesto edildiği iller ise İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Antalya olarak sıralandı.

BUNUNLA İLGİLİ:  Trabzonspor da tarihi yenilgi
About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir