19 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Ağustos 2016 kira artış oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Ağustos 2016 kira artış oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Temmuz 2016 Üfe Tüfe oranı açıklandı, Ağustos 2016 kira zammı (kira artışı) ne kadar olması gerekiyor?

Kiracısınız ve bir önceki sene Ağustos ayında kontrat yaptı iseniz maalesef bu Ağustos ayında kiranıza zam yapmanız gerekiyor. Tabi kira zammı için  hangi oran ile yapılacağı konusunda piyasa şartlarında bir çok bilgi dolaşmaktadır. Fakat Borçlar Kanununda 344.madde gereği detayında belirtilen yönetmelikte kira artışının hangi oran ile yapılacak konusuna dair bilgi verilmektedir. Belirtilen yönetmelik detayında kira sözleşmelerinde yenileme dönemi gelenler için yapılması gereken kira zam oranı Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) belirlemiş olduğu Üretici Fiyat Endeksi yani (ÜFE) artış/ oranını geçmeyecek şekilde hesaplanacağı belirtilmektedir.

Bu bilgiler ışığında 2016 Ağustos ayında sözleşme yenileyen kiracıların yapacağı kira artış oranı % 4,77 olması gerekmektedir.

Yönetmelikte ÜFE oranını aşmayacak diye belirtilmiş olmasına rağmen Tüik tarafından standart açıklanan datalarda bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen değişim, bir önceki aya göre farklılık, bir önceki yıl aralık ayı oranları kıstas olarak gerçekleşen değişim ve on iki aylık ortalamaya göre gerçekleşen değişim oranı belirtilmektedir. İşte bu nokta da hangi oranın kullanılması gerektiği konusun da tereddütler yaşanmaya başlamaktadır.

Hayatımızda karşımıza çıkan bir gerçek var ki ev sahipleri her zaman daha yüksek oranı kullanmak isterken kiracı tarafında hangi oran düşük ise tabi ki o oranı kullanmak isteyeceklerdir. Tüketici Fiyat endeksi ve Üretici Fiyat endeksini TUİK her ayın üçüne denk gelen tarihte açıklıyor.

Kira zam oranı hususunda TÜİK bir önceki yıl aynı ayına göre hesaplanmış oran ile kira zammı yapılmasını belirtmesine rağmen, Yargıtay TUİK tarafından açıklanmış olan verilerdeki 12 aylık ortalamanın kullanılması gerektiğini dile getirmektedir. Kira zammının ne kadar yapılacağına dair karar mercii TÜİK olmadığından Borçlar Kanununda da özellikle belirtilen bilgi, Yargıtay’ ın kararı ile bağlayıcı olarak nitelendirilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kredi çektiğim hesaptan hesap işletim ücret alınırmı iade alabilir miyim?

O yüzden 2016 Ağustos ayına ait kira artış oranı Yargıtay’ ın bildirimine göre %4,77 olarak dikkate alınmalıdır.

Örnek ile açıklamak gerekir ise,

·         500 TL kira ödeyen biri için bu ay itibari ile yani 2016 Ağustos ayında kira zammı yapacak ise kirası 523.85 TL olacak.

·         1.000 TL kira ödeyen biri için bu ay itibari ile yani 2016 Ağustos ayı için kira zammı yapacak ise kirası 1.047.70 TL olacak.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Temmuz 2016

TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,16 , bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,84, bir önceki yılın yine aynı ayına göre %8,79 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,91 artış gerçekleşti

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi( Yİ-ÜFE), Temmuz 2016

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,21 artış, bir önceki yıl Aralık ayına göre %3,41 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,96 artış ve 12 aylık ortalamalara göre %4,77 artış gösterdi.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir