22 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım Dönemi Başlıyor

Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım Dönemi Başlıyor

Bireysel Emeklilikte otomatik katılım dönemi başlıyor. Bireysel Emeklilik çalışana neler getirecek?

Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım Dönemi Başlıyor ve bu sistem çalışanlara neler getirecek? Mevcut çalışma hayatına devam ederken tasarrufta bulunmak ve emeklilik döneminde hayat standartlarını yükseltebilmek adına devlet desteği de bulunan bir tür birikim ve yatırım sistemi olarak nitelendirilebilir. Bireysel Emeklilik sistemi konusunda aslında çok da tecrübesiz sayılmayız tüketici olarak. Bir çok evde Bireysel Emeklilik sistemine dahil bireyler var desek yanlış olmaz sanırım. Devlet desteği ile cazibesini arttıran Bireysel Emeklilik sisteminin, otomatik katılım süreci ile farklı noktalara ulaşması beklenmektedir.

Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım ne demek?

İş hayatındaki çalışanların Bireysel Emeklilik sistemine otomatik katılım ile dahil olmasına sağlayan yapı, 45 yaş altındaki Özel sektör ve Kamu çalışanları ve yeni başlayacak olan çalışanlar bu sistemden faydalanabilecek. Bireysel emeklilik otomatik katılım sistemi ile çalışan personel, işveren vasıtası ile bu sisteme otomatik olarak katılma şansına sahip olacak. Yurt dışında bu sistem çok başarılı olarak uygulanmakta olup, otomatik katılım süreci ile sistemi geliştirerek tüketiciyi yatırım yapmaya yada tasarruf etmeye yönlendirmesi amaçlanmaktadır. Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun taslağı ile onaylanırken Bes Otomatik Katılım Sistemi, Resmi Gazete’de yayınlanarak 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Devlet Katkısı öncesinde 2013 yılında 3 milyon seviyelerinde olan Bireysel Emeklilik Sözleşmeleri Ekim 2016 itibariyle 6,5 milyon kişiye ulaştığı belirtilmekte olup, hacmin 58 milyar liraya ulaştığı açıklandı. Bireysel Emeklilik Sisteminin yaygınlaştırılması ve sonrasında Bireysel Emeklilik fonlarına olan ilginin de artacağı öngörülmekte olup, 10 yıl sonunda oluşacak fon rakamının 100 milyar liraya ulaşması beklenmektedir. Şu anda hali hazırda Bireysel Emeklilik katılım şartlarında 18 yaş şartı aranmakta olup, yeni yapılacak düzenlemeler sayesinde çocuklar için aileler tarafından bireysel emeklilik poliçeleri düzenlenmesi sağlanması beklenmektedir. Meclis’te bununla ilgili çalışma yapıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 2017 yılı itibariyle bu düzenlemeyi de hayata geçirmek istediklerini belirtti.

BUNUNLA İLGİLİ:  Tmsf Başkanı Şakir Ercan Gül'den Bank Asya yorumu

Bireysel emeklilik otomatik katılım sistemi ile ilgili soru cevaplar;

  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım sistemi içerisine kimler dahil olacak? Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım sistemine 45 yaşın altındaki Kamu ve Özel sektör çalışanları yada hali hazırda başlayacak olan kişiler dahil olacak. (Henüz kesinleşmese de 100 ve daha fazla çalışanı olan şirketlerin bu sisteme entegre edilmesi planlanıyor)
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım sisteminde Sigorta şirketini kim seçecek? İşveren tarafından anlaşmaya varılan Bireysel Emeklilik şirketi aracılığı ile düzenlenecek bireysel emeklilik planları düzenlenecek.
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sisteminde katkı payı ödemeleri ne kadar olacak? Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen prime esas kazanç tutarının yüzde 3 ‘lük kısmına denk gelen tutar kadar Katkı payı sisteme girecektir. Çalışanlar tarafından yapılacak birikim tutarının arttırılması taleplerinde katkı payı arttırılabilecek. Alt sınır ise kazancın yüzde 3 ‘ünden az olmayacak. Katkı payı ödemeleri düzenli olarak maaş günü otomatik olarak tahsil edilecek fakat işveren tarafından herhangi bir katkı payı ödenmeyecek.
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sisteminde İş veren ödeme yapacak mı? Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sisteminde işverenin rolü, çalışanı bu sisteme dahil etmek, katkı payı ödemelerini maaş aktarım yapıldığı tarihten sonra ilk iş günü Bireysel Emeklilik şirketine aktarılması konusunda sorumlu olacaktır. Bu aktarımın sağlanmaması durumunda oluşacak kayıplardan İşveren sorumlu tutulacak.
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sisteminde Devlet Katkısı olacak mı? Evet, diğer bireysel emeklilik poliçelerinde olduğu gibi yüzde 25 devlet katkısının yanı sıra, bu sisteme dahil olduğu anda bir kez 1.000 TL ek Devlet Katkısı aktarımı sağlanacak. Buna ek olarak Emeklilik hakkı kazanılması durumunda, hesaptaki birikim tutarının 10 yıl süresince yıllık gelir sigortası kapsamında sabir bir gelir olacak şekilde almak isteyenler için mevcut birikim tutarının yüzde 5 ‘i kadar ek Devlet Katkısı verilecektir.
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sistemine dahil olursam kendi ödediğim Bireysel Emeklilik için devlet katkısı almaya devam edebilir miyim? Evet, Devlet Katkısı iki bireysel emeklilik poliçesi için arı şekilde yürütülecek olup Otomatik Katılım Sistemi için ve mevcut Bireysel Emeklilik poliçeniz için ayrı kalemlerde yüzde 25 Devlet Katkısı almaya devam edilecek.
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sisteminden çıkış yapılabilir mi? Evet, Otomatik Katılım Sistemine dahil olan çalışanlar 2 ay içinde istemeleri halinde Cayma hakkı ile sistemden çıkış yapabilecekler. Cayma hakkının kullanılması durumunda Bireysel Emeklilik şirketi tarafından 10 iş günü içerisinde Katkı Payı ödemeleri oluşan getirisi ile beraber iade edilecek.
  • Cayma süresi dolduktan sonra Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sisteminden çıkılır mı? Evet, Bes Otomatik Katılım Sistemine dahil olan çalışanlar cayma süresi dolduktan sonra da bu sistemde çıkış yapabilecekler. Fakat henüz yasal şartlar netleşmediği için yürürlüğe girdikten sonra şartların daha net olacağı bekleniyor.
  • Bireysel Emeklilik sistemine dahil olanlar da Otomatik Katılım Sistemine dahil olacak mı? Evet, 45 yaş altında olan Özel sektör yada Kamu çalışanları Bireysel Emeklilik poliçeleri olsa dahi Otomatik Katılım Sistemine dahil olacaklar.
  • Bireysel Emeklilik poliçeleri Otomatik Katılım Sistemine aktarım yapılabilecek mi? Hayır, mevcut Bireysel Emeklilik poliçeleri Otomatik Katılım Sistemine aktarım yapılamayacak. Mevcut Bireysel Emeklilik poliçeleri aynı şekilde devam edecek olup, ek olarak işvereni tarafından Otomatik Katılım Sistemine dahil olarak Emeklilik hesabı açılacak. Mevcut bireysel emeklilik sözleşmeleri otomatik katılım sistemine dahil olamayacağından kazandığınız hakları kaybetmemek adına poliçenizi ödemeniz menfaatinize olacaktır.
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sisteminde kesinti var mı? Yapılan birikim tutarı üzerinden yalnız fon işletim gideri kesilecek olup, giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi olmayacaktır.
  • İş değiştirdiğimde Otomatik Katılım Sistemi ne olacak? Çalışan mevcut iş yerini değiştirmesi durumunda, yeni iş yerinde Otomatik Katılım Sistemine dahil bir emeklilik planı varsa mevcut birikimi ve emekliliğe esas süre yeni başlayacağı iş yerine aktarılacaktır. Peki yeni başlayacağı iş yerinde Emeklilik planı yok ise , ayrıldığı iş yerinde düzenlenen poliçe kapsamında katkı payını ödeyebilir yada bireysel emeklilik sözleşmesini bitirebilir.
  • Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım sisteminden ne zaman emekli olurum? Bireysel Emeklilik sözleşmesinde emekli olabilmek için 10 yıl sistem içinde bulunmak ve 56 yaşını doldurma koşulu ile sağlanabilmektedir.
BUNUNLA İLGİLİ:  Karşılıksız Çek Taahhüt Tutarları 2004-2017 Çek Yaprak Bedeli Listesi

Bireysel Emeklilik Şirketi Olarak Hangi Firma Daha İyi?

2014 yılında pilot çalışmaları yapılan Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sistemi için yaklaşık 13 milyon çalışanın sisteme dahil olması beklenmekte olup, pilot çalışma sonrasında üye olan çalışanların neredeyse yüzde yüzlük kısmının otomatik katılım sisteminde kalmayı tercih ettikleri saptanmış. 01.01.2017 itibariyle çalışanlar için devreye alınacak bu sistemin nasıl etkisi olacağını hep beraber göreceğiz. İş verenlerin Bireysel emeklilik şirketi olarak hangi firma ile çalışmak isteyecekler, Bireysel Emeklilik Garanti, Bireysel Emeklilik İş Bankası (Anadolu Emeklilik) , Bireysel Emeklilik Ziraat yada Bireysel Emeklilik Halkbank gibi bir çok firma arasında öne çıkacak olan Bireysel Emeklilik şirketi için 2017 yılı altın yıl olarak geçebilir.

Yazımızda cevabını bulacağınız soruların üzerinden geçmek gerekir ise şu şekilde listeleyebiliriz. Bireysel Emeklilik Otomatik katılım sistemi giriş şartları neler?, Bireysel Emeklilik Otomatik Katılım Sistemi zorunlu mu?, Bireysel emeklilik nedir?, otomatik katılım sistemi zorunlu mu, otomatik katılım nedir, yeni bireysel emeklilik yasası ile ilgili bir çok soruya cevap bulmaya çalıştık. 18 yaşından büyük 45 yaşından küçük olan Kamu ve Özel sektör çalışanları için düzenlenen Otomatik Katılım sistemi ile ilgili soru cevapları yazımızda bulabilir siniz.

 

 

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir