15 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Ekim 2016 kira artış oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Ekim 2016 kira artış oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Eylül 2016 Üfe-Tüfe oranı açıklandı, Ekim 2016 kira zammı (kira artışı) ne kadar olması gerekiyor?

Kiracıların kederle beklediği dönemdir kira artış dönemleri, Ekim ayında kira kontratı yapan kişi bir sonraki yıl yine aynı dönemde yani Ekim ayında kira zammı yapması gerekmektedir. Kira zammı eski dönemlerdeki gibi ev sahiplerinin talebine istinaden gerçekleşmiyor. Tüik tarafından açıklanan Üfe oranlarına göre kira artışları gerçekleştirilmekte olup her ayın 3′ ünde açıklanan veriler eşliğinde kira zam oranı belirlenmektedir.

Tabi kira artış konusunda bir çok soru işareti mevcut olup, Borçlar Kanunu 344. maddesi gereği yönetmelik detayında kira artışının ne kadar yapılacağına dair açıklama yapılmaktadır. Yönetmeliğin detayı ise şu şekilde belirtilmektedir, kira yenileme döneminde Türkiye İstatistik Kurumu ‘nun belirlediği ÜFE oranını geçmeyecek şekilde yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Bu bilgiler ışığında 2016 Ekim ayında sözleşme yenileyen kiracıların yapacağı kira zam oranı % 4,07 olacağını belirtebiliriz. Eylül 2016 kira artış oranı ve Kasım 2016 kira artış oranı makalelerimiz aylık değişimi kontrol etmenizde fayda sağlayacaktır.

Tabi yönetmelik ÜFE oranını geçmemesi belirtilmesine rağmen, Tüik tarafından açıklanan bilgilerde bir önceki senenin aynı dönemine göre, geçtiğimiz ayın oranına göre değişim, geçtiğimiz senenin Aralık ayına göre değişim ve son olarak 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı belirtildiği için kiracı ve Ev sahibi tarafından hangi oranının kullanılacağı konusunda soru işaretleri oluşmaktadır.

Tabi herkes kendine göre en makul oranı zam oranı olarak kabullenmek istese de Yargıtay tarafından daha önce açıklanan karar bağlayıcı olarak nitelendirilmektedir. TÜİK bu konuda önceki yılın aynı ayına göre değişimi kira zam oranı belirtse de Yargıtay tarafından belirtilen oran ile uyuşmamaktadır. Yargıtay ‘ın kira zam oranı konusundaki açıklaması ise Tüik tarafından açıklanan verilerdeki 12 aylık ortalamanın kullanılması konusunda görüşü mevcuttur. Kira zammı konusunda Tüik karar verici olmadığından Yargıtay’ ın görüşü kira artışı konusunda son nokta olarak dikkate alınmaktadır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Trabzonspor Üsküp te Rabotnicki yi geçemedi

O yüzden 2016 Ekim ayına ait kira artış oranı Yargıtay’ ın bildirimine göre %4,07 olarak dikkate alınmalıdır.

Örnek ile açıklamak gerekir ise,

  • 500 TL kira ödeyen biri için bu ay itibari ile yani 2016 Ekim ayında kira zammı yapacak ise kirası 520,35 TL olacak.
  • 1.000 TL kira ödeyen biri için bu ay itibari ile yani 2016 Ekim ayı için kira zammı yapacak ise kirası 1.040,70 TL olacak.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Eylül 2016

TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %,0,18 , bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,72,  bir önceki yılın yine aynı ayına göre %7,28 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,92 artış gerçekleşti

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi( Yİ-ÜFE), Eylül 2016

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,29 artış, bir önceki yıl Aralık ayına göre %3,79 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,78 artış ve 12 aylık ortalamalara göre %4,07 artış gösterdi.

About Author

Finansçı

5 Comments

  • üfe oranı her ay geriliyor ev sahipleri artık kiracısına zam yapamayacak galiba, iş oraya gidiyor

  • Kira artis orani git gide düşüyor hükümetimiz bu sorunu da halletti

    • hesaplama yönteminde dikkate alınan ürünlerin çok gerçeği yansıttığını düşünüyor musunuz ki??

  • biraz yersen durumu var:) ama düşüyor herkes için hoşnut olunan durum bu

  • Kira daki dairelerin satılma vakti geldi,yeter artık bu soytarilik

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir