6 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Konut Kredileri

Konut Kredisinde Cayma Hakkı Var mı?

Konut Kredisinde Cayma Hakkı Var mı?

Kullanmış olduğunuz Konut kredisinden vazgeçmek durumunda kalırsanız, Konut kredisinde cayma hakkı kullanılabilir mi?

Konut kredisi genel anlamıyla ipotek teminatı yada bir nevi gayrimenkul finansmanı olarak değerlendirilebilir. Satın alacağınız konutu teminat göstererek uzun vadeli kaynak sağlamaya yarayan bir kredi türüdür. Konut kredi talepleri sonrasında alıcı ile satıcı arasında yaşanabilecek olumsuzluklar yada satın alacak tüketicinin geliriyle alakalı sorunlar gibi bir çok sebep ile konut kredisinden vazgeçme gibi durumlar oluşabilir. Peki konut kredisi kullandıktan sonra tüketici bu çekilen krediden cayma hakkını kullanılabilir mi?

Konut kredisinde cayma hakkı var mı?

Farklı bir çok kaynakta belki tam tersini okumuş olabilir siniz fakat Konut kredisinde cayma hakkı yoktur. Konut kredisinden vazgeçmek isteyen yani cayma hakkını kullanmak isteyen tüketici için Banka tarafından uygulanacak durum erken kapama işlemidir. Bu işlem sonrasında ise konut kredisi yeni kullandırılmış olacağından yüzde 2 erken kapama cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. 

Peki tüketiciyi bu yanılgıya düşüren konut kredisinden vazgeçme yada kullanılan konut kredisinden cayma hakkını kullanabileceğine dair görüş nasıl oluştu. Yönetmelik üzerinden açıklamak gerekir ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun yönetmeliği gereğince Konut finansmanı sözleşmeleri başlığı altında cayma hakkına değinilmemiş olup Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri başlığı altında cayma hakkına yer verilmiştir. 

Tüketici kredilerinde cayma hakkı konusunda herhangi bir durum yok. Tüketici 14 gün içerisinde Kredi veren kuruma cayma hakkını kullanmak istediğini belirtmesi durumunda cayma hakkını kullanabiliyor. Fakat Konut kredilerinde durum bu şekilde işlemiyor o yüzden Konut kredilerinde cayma hakkı kullanılamaz.

konut kredisi cayma hakki talimati
Konut kredisi cayma hakkı talimatı

Cayma hakkının kullanılabildiği süreci açıklamak gerekir ise 6502 sayılı yönetmelik gereği; Tüketicinin 14 gün içerisinde bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden cayma hakkına sahip olduğu belirtilmektedir. Fakat ilgili madde de dikkat edilmesi gereken en önemli detay sadece Ön Ödemeli Konut Satışı sözleşmesine istinaden olduğu belirtilmektedir. Yani daha net belirmek gerekir ise maketten (projeden) konut alımlarında cayma hakkının kullanılacağının yasal süre olan 14 gün içinde satıcıya bildirilmiş olmasıdır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kentsel Dönüşüm kredisi ne kadar veriliyor 2016

Sonrasında satıcı, cayma hakkını tüketiciye bilgilendirildiği konusunu ispat etmek zorundadır. Ön ödemeli konut satış sözleşmesine istinaden kredi aracılığı ile alınması durumunda sözleşmenin gerçekleştiği tarihte sonuç doğurmak üzere ilgili madde de belirtilen cayma hakkı süre bitiminde yürürlüğe girer. Konut finansmanı şirketi cayma hakkı süresi boyunca komisyon, faiz, yasal yükümlülükler ve benzeri masraflar talep edemezler.

Tekrar üzerinden geçmek gerekir ise, Konut finansmanı sözleşmelerine bağlı olarak gerçekleşecek konut kredisi iptali, krediden vazgeçme durumlarında cayma hakkı yoktur. Bu işlemlerde Banka tarafından erken kapama işlemi olarak dikkate alınarak yüzde iki erken kapama cezası tahsilatı yapılır.

Ön Ödemeli Konut Satışı sözleşmesine istinaden konut alımlarında cayma hakkı mevcut olup, yasal süre olan 14 gün içinde bildirim yapılması gerekmektedir. Konut satışlarının dışında yine aynı 6502 sayılı yönetmeliğe göre tüketici kredilerinde kredi veren kuruma 14 gün içinde cayma hakkınızı bildirmeniz halinde ceza ödemeden cayma hakkınızı kullanabilir siniz.

 

 

 

About Author

Finansçı

1 Comment

  • Konut kredisi cayma hakkı konut kredisinden vazgeçme konularında bir çok site ne yazıyor okumaya çalıştım. Kredi cayma hakkı nasıl kullanılır konusunda bayağı iyi içerikler gördüm kredi cayma hakkı dilekçesi doldurarak bankaya teslim ederek başladım bu sürece. Kredi çektim geri vermek istiyorum dedim bankaya ama işi yokuşa sürdüler. Özellikle konut kredisinden vazgeçmek ihtiyaç kredisine göre zor ve ekstra masraflı. Konut kredisi başvurusundan vazgeçme yapsam en azından ekspertiz falan yapılmamış olurdu ve daha az maddi zarar ile bu işten kurtulurdum. O yüzden emin olmadan iş yapmamak gerekiyormu o paraları ödeyince tam anlamıyla anlamış oldummm

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir