17 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Konut kredisinde kredi kullandırım payı arttı

Konut kredisinde kredi kullandırım payı arttı

Başbakan Binali Yıldırım Konut kredilerinde kredilendirilen tutarı arttırdıklarını açıkladı. Artık Konut kredisinde evin yüzde kaçına kredi kullanabileceksiniz?

Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantı sonrası basına açıklamalarda bulundu. Mevcut yapıda konut kredilerinde satın alacağınız evin yüzde 75 lik kısmı için kredi çekebiliyordunuz. Kalan yüzde 25 lik kısmı peşinat olarak ödeme yapmanız gerekiyordu.

Yapılan yeni düzenleme ile bu tutar da değişiklik yapılarak kredi çekebileceğiniz tutar arttırıldı. Konut kredisinin oluştuğu iki bölüm peşinat ve kredi çekebileceğiniz tutar güncellendi. 

Örnek ile açıklamak gerekir ise;

160 bin değerinde bir konut satın almak istediğiniz de 40 bin Lira peşinat, kalan 120 bin Lira için de Konut kredisi çekebiliyordunuz. Yapılan düzenleme ile artık 32 bin Lira peşinat vermeniz durumunda 128 bin Liraya kadar Konut kredisi kullanma imkanı tüketiciye sunulmuş oldu. 

Bu artış sonrası tüketici belki daha fazla borçlanmış olacak fakat peşinatı olmayan konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız için faydalı bir düzenleme olarak değerlendirilebilir. Tabi bu oran arttırılsa da konut satışı yapan firmalar tapu değerini düşük gösterme çabasından dolayı büyük bir artı da sağlamayabilir.

Henüz Resmi Gazete’ de yayınlanmadığı için eski düzen devam etmekte olup kısa süre içinde Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girecektir.

Örnek vermek gerekir ise, satıcı firmalar 160 bin Liraya sattıkları konut için tapu değerini 100 bin göstererek çekebileceğiniz krediyi engellemiş oluyorlar. Burada yine vatandaş peşinat konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Bu düzenlemeye ek olarak bu sorunun da giderilmesi evin gerçek değerinin gösterilmesi halinde yasada yapılan değişiklik ölçüsünde 128 Bin Liraya kadar kredi kullanma imkanına sahip olabilir.

 

BUNUNLA İLGİLİ:  Vadeli Hesaptan Para Çekme Faiz Almaya Engel Mi?
About Author

Finansçı

2 Comments

  • Evin değerinin ne kadarını kredi çekebiliriz. Ekspertiz değeri yüksek çıkmasına rağmen banka konut kredisi vermiyor bana. Satıcı ile anlaştık ama bankanın yüzünden evi satın alamıyoruz neden olabilir acaba?

    • Merhaba,
      Ekspertiz değeri yüksek olsa da size ait ödeme düzensizliği yada gelirinize göre taksit tutarının yüksek olmasından dolayı banka konut kredisine onay vermiyor olabilir.
      Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir