6 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Finansal Tüketici tarafından yapılmalı mı yoksa yapılmamalı mı diye tereddütte kaldığımız Kredi çekerken Hayat Sigortası zorunlu mu?

Finansal Tüketici tarafından İhtiyaç kredisi, Taşıt Kredisi, Konut kredisi kullandırımlarında Banka tarafından kredi riskini teminat altına almak adına Hayat Sigortası yapılmaktadır. Kredi hayat sigortası zorunlu mu? yada Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu? sorularını yöneltebilir siniz. Hayat Sigortası bazı Bankalar tarafından zorunlu olarak belirtilmesine rağmen bazı Bankalar tarafından yapılmayabiliyor. Durum böyle olunca Finansal Tüketici tarafında soru işaretleri oluşmaktadır.

Hayat sigortası nedir? Hayat Sigortası fiyatları ne kadar?

Hayat sigortası, sigorta şirketleri tarafından belirlenen bir prim tutarı karşılığında sigortalının belirli bir sürede yada sözleşmedeki şartlar neticesinde hayatını kaybetmesi durumunda belirlenen kişilere yada varislere sigorta tutarının ödendiği bir sigortadır. Kredi için hayat sigorta fiyatları yaşa, çalıştığı işe, kredinin tutarına göre değişkenlik göstermektedir. Yaşı genç olan tüketicinin yaptırdığı kredi hayat sigortası fiyatı yaşlı olan bir tüketiciye göre çok daha uygun olacaktır. Hayat sigortası fiyatları konusunda bir rakam vermek tüketiciyi yanlış yönlendirebileceğinden fiyat belirtilmemiştir. 

kredi hayat sigortası zorunlumu
kredi için hayat sigortası

Kredi çekerken Hayat sigortası zorunlu mu? 

Konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi kullandırımlarında Bankalar tarafından kredi riskini teminata almak için Hayat Sigortası yapılması gerektiği bildirilmektedir. Resmi Gazete‘ de yayınlanan ilgili yönetmelikte sigorta yaptırılması başlığı altında Finansal Tüketiciye Hayat sigortası yapılması zorunlu değildir olarak belirtilmektedir. Dask (Doğal Afet Sigortası) dışında zorunlu bir sigorta yoktur. Dask sigortası dışında kalan her sigorta kanunen zorunluluğu bulunmayan sigortalardır. Kredi ile ilişkili olarak konut kredilerinde Hayat sigortası ve Konut sigortası tüketicinin tercihine bırakılmaktadır. Fakat Banka ile yapılan kredi sözleşmesinde belirtilmesi halinde iki sözleşmede yapılabilir.

Tüketicinin ben Hayat sigortası yapmak istemiyorum seçeneği her zaman mevcut olmasına rağmen Banka tarafından kredi kullandırım şartı olarak sunulması durumunda tüketici mecburi olarak bu sigortaları yapmak zorunda kalabilmektedir. Banka ile hayat sigortası yapılmaması konusunda anlaşmaya varılması durumunda ise Tüketiciden hayat sigortası yapılmasını istemediğine dair müşteri talimatı alınmaktadır. Bunun sebebi kredi vadesi dolmadan, kredi kullanan kişinin vefat etmesi halinde kredi borcu varislerden tahsil edilmektedir. Son dönemde tüketici tarafından Bankalara sigorta yapılmadan neden kredi kullandırıldı gerekçesi ile açılan davalarda tüketici lehine karar çıkmasından dolayı Bankalar bu tarz bir önlem almaktadırlar. Hayat sigortasının yapılması konusunda Bankanın ısrarcı olması halinde ise tüketici krediden vaz geçmek durumunda kalabiliyor.

BUNUNLA İLGİLİ:  İstanbul Akvaryum Ödemesi Fastpay İle Yüzde 15 İndirimli

Tüketicinin onayı olmadan sigorta yapılabilir mi?

İlgili yönetmelik gereği tüketicinin yazılı onayı olmadan Bankalar tarafından sigorta yapılamaz. Bankalar kredi kullandırım evrakları ile beraber tüketiciye yapılacak sigorta poliçeleri içinde yazılı onay almaktadırlar. O yüzden kredi kullandırım evrakları imzalanırken sözleşme detayını okumanız bu konuda önem arz etmektedir.

Konut Kredisi kullandırımında hangi sigortalar yapılır?

Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu? Konut kredisi kullandırımlarında biraz öncede belirttiğimiz gibi zorunlu olan tek poliçe Dask poliçesidir. Fakat tüketicinin yazılı onayına istinaden Konut poliçesi ve Hayat sigortası da yapılmaktadır. Dask, Konut ve Hayat sigortası poliçelerinin detayını belirtmek gerekir ise;

Dask Sigortası

Dask Sigortası Kredi riskini deprem sonrasında oluşabilecek,yangın ,infilak ve yer kayması sonrası doğabilecek maddi zararlar konusunda Doğal Afet Sigortaları Kurumu aracılığı ile belirlenmiş olan standart tutarlar riski teminata alan poliçedir. Yıllık olarak düzenlenmesi gereken poliçe olup kredi riski bitmediği sürece her yıl temdit edilerek yenilenmesi gerekmektedir.

Konut Sigortası

Konut Sigortası Kredi riskini doğal afetlere, yangına, teröre, hırsızlığa, grev ve kargaşa gibi risklere karşın, konutun inşa bedeli üzerinden talebiniz doğrultusunda teminata alınır. Poliçe yıllık olarak düzenlenmekte olup, kredi riski devam ettiği sürece her yıl yenilenmesi gerekmektedir.

Hayat Sigortası

Kredi borçlusunun vefatı yada sürekli maluliyet halinde seçilmiş olan tüm anapara riski yada azalan teminat şeklinde düzenlenerek yazılı talep ile teminata almaktadır. Kredi kullandırım esnasında vade boyunca kapsaması yada yıllık yenilenmek üzere tanzim edilebilir. Yıllık olarak belirtilmesi halinde kredi riski devam ettiği sürece yenilenmelidir.

Kredime ait sigorta poliçesini istediğim Sigorta şirketinden yapabilir miyim?

Biraz önce de belirttiğimiz üzere yazılı talebiniz olmaması durumunda adınıza sigorta poliçesi yapamaz. Fakat Banka ile hangi poliçelerin yapılacağına dair mutabakat sağlayarak kredi kullandırım evraklarında bunu belirtebilir siniz. Sigorta konusunda onay vermeniz durumunda farklı bir sigorta şirketinden yaptırmak istediğinizde Banka yaptırdığınız sigorta poliçesini kabul etme zorunluluğu vardır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Beşiktaş eline gelen fırsatı kaçırdı

Kredimi erken kapattığımda sigorta ücretini iade alabilir miyim?

Yazılı uygunluğunuz eşliğinde yapılan sigortalarınız da, poliçede belirtilen prim tutarı yıllık sigorta tutarını belirttiğinden dolayı vade dolmadan kredi kapama işlemi yapılması durumunda sigorta şirketine kredi riskinizin kapatıldığını bu yüzden poliçe tutarının tarafınıza iadesini talep edebilir siniz. Poliçe Uzun vadeli poliçe yapıldı ise gerekli hesaplama yapılarak kalan vade için ödemiş olduğunuz tutarı hesabınıza iade edilir. 

İhtiyaç kredisi kullandırımında hangi sigortalar yapılır?

İhtiyaç kredisi çekmek istediğinizde de biraz önce belirttiğimiz kurallar geçerli olmaktadır. İhtiyaç kredisi hayat sigortası zorunlu mu?Banka sizin yazılı onayınızı alarak kredi sözleşmesinde bu detayı belirterek hayat sigortası yapabilir. İhtiyaç kredileri teminatsız olarak kullandırılsa da olası gelir düşüklüğü, yüksek borçlanma gibi durumlarda taşınabilir yada taşınamaz mal rehni teminat talep edilmesi halinde rehin edilen mal için sigorta yapılması talep edilebilir.

Taşıt kredisi kullandırımında hangi sigortalar yapılır?

Taşıt kredisinde hayat sigortası zorunlu mu? Taşıt kredisi kullandırımlarında da yazılı onayınızın bulunması halinde hayat sigortası yapılması kredi sözleşmesinde belirtilerek yapılabilir. Taşıt kredisi kullandırımında teminat olarak taşıt rehni olacağından bu teminatınızın sigorta yapılması konusunda da tüketici ile mutabakata varılarak kredi sözleşmesinde belirtilir. Taşıt için yapacağınız Kasko poliçesi için farklı sigorta şirketi tarafınızdan tercih edilebilmekte olup Dain Mürtehin Banka olacak şekilde getireceğiniz poliçeyi Banka kabul etmek zorundadır.

Yazımızda cevabını bulacağınız soruların üzerinden geçmek gerekir ise; Hayat Sigortası nedir?, İhtiyaç kredisi hayat sigortası zorunlu mu?, Tüketici kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?, Ev kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?, Bireysel kredide hayat sigortası zorunlu mu?, Konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu?, Kredi hayat sigortası zorunlu mu?, Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu?, Hayat sigortası fiyatları?, Banka kredilerinde hayat sigortası zorunlu mu?, Krediye bağlı hayat sigortası gibi bir çok soruyu sizler için cevaplamaya çalıştık. Konu itibariyle ana fikre tekrar değinmek gerekir ise, Kredi için hayat sigortası zorunlu değildir !!

BUNUNLA İLGİLİ:  Kurban Bayramının vazgeçilmezi Kavurma nasıl yapılır?
About Author

Finansçı

36 Comments

  • Dediğiniz gibi krediye mecbur kalınca insan o sigortayıda yaptırmak durumunda kalabiliyor. Ama yasa olarak sigorta yapılmasını yasaklayarak isteyene yapılması konusunda bir düzenleme olsa bizleri çok daha memnun edecektir.

  • iyi çalışmalar, krediye sigorta yapılmayan kişinin vefatı sonrası kalan kredi borcu kim tarafından ödeniyor acaba?

    • Merhaba,
      Hayat sigortası yapilmamis ise reddi miras yapilmadigi surece mirascilar tarafindan odenmesi gerekmektedir.
      Saygilarimizla.

  • kredi çekerken hayat sigortası yaptırmıyorum demek o kadar kolay olmuyor maalesef. Zaten nakit ihtiyacı var banka al veriyorum ama kredi için hayat sigortası yapacaksın dediği zamani el mecbur imzalıyorsunuz 🙁

  • Kredi çekerken hayat sigortasi yapmamak çok mantikli degil gibi geliyor bana. Hayatta ölümde kalimda var mazallah bu dünyadan göçüp gidersek arkada kalanlara kredi borcu birakmak çok mantikli degil bence. Oyuzden kredi çekerken hayat sigortasi yapilmali bence.

  • Kredi cekicem bana hayat sigortası yapmayın diyebiliyor muyuz. Nerdee banka hadi ozaman başka kapıya diyebilir. O yüzden seve seve kredi çekerken hayat sigortası yapılması gerekiyor:-)

  • bende diğer arkadaşlarından yorumlarından halkın kredi için hayat sigortası yapılmalı mı konusunda mutabık kalamadığını anlıyorum. O zaman kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak istiyormusun diye sorsunlar isteyene hayat sigortası yapılsın istemeyende hayat sigortası yaptırmasın. Tüketicinin zaten paraya ihtiyacı olduğu bir dönemde metazori olarak bu krediyi çekersen bu sigortayı yaptırmak zorundasın denmemeli diye düşünüyorum.

  • Hadi dask sigortasını anlıyorum zorunlu yapılması gerekiyor ama kredi çekerken hayat sigortası zorunlu olmamalı. Tüketici istiyor ise hayat sigortası yapsın zaten her sigorta poliçeside yüksek tutarlarda çıkmıyor. Teminatını kendi belirlesin tüketici istediği sigortayı yapsın kredi için bence.

  • kredi çektim çekmesine ama banada hayat sigortası yapmamışlar. Bakıyorum herkes sigorta yapılmasın diye şikayet ediyor. bende yapılsın diyorum banada sigorta yapan yok:)

  • Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu diye çok araştıramıyor insan. O yüzden gözü kapalı imzalıyorsunuz sözleşmeyide sigortayıda arada fazla masraf alıyorsa ona bile imza atıyorsunuz. Ama bu süreç sorunlu müşterilerde oluyor galiba fazla şansları olmadığı için. KRedi notu iyi olan her bankadan istediği krediyi alabiliyor zaten hele birde billinçli bir tüketiciye denk geldimi banka kıvırmaya başlıyor. O yüzden istemeyene kredi için hayat sigortası yokkk.

  • Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak istemiyorum diyene banka krediyi veriyorum acaba merak ediyorum. Hayat sigortası istemediği halde kredi kullanan bir arkadaş varsa yazabilirse sevinirim.

  • Hatta hayat sigortası yapmadan kredi kullandığı bankanın ismini yazarsan çok daha makbule geçer. En azından kredi çekerken sigorta yapmayan bankayı öğrenir ona gore banka tercihi yaparız.
    İyi geceler

  • Hayat sigortası belki hukuken zorunlu değil ana bilinçli tüketicinin tercih etmesi gereken bir durum. Forumlarda denk geliyorum vefat edenlerin kredi borçları sigorta yapılmadığı için varislerine kalıyor ve zorlanıyorlar. O yüzden bugün ziyade yarını da düşünerek kredi hayat sigortası yapmayı dusunmelisiniz.

  • Su anda kredi çekmek zaten çok zor hale geldi. Birde hayat sigortası yapmak istemiyorum demek cidden hayal bence. Mecburi olarak hayat sigortasına evet diyoruz.

  • hadi hayat sigortasını geçtik özel konut sigortası ne oluyor onu anlamadım.
    iptal ettirmek istiyorum olumlu olur mu sizce
    şimdiden tşk

    • Merhaba,
      Konut sigortası evde oluşabilecek hasarlara karşı koruma amaçlı yapılan bir sigorta olup zorunlu değildir. Sorun olmayacağını ongoruyorsaniz iptali yapılabilir.
      Saygılarımızla.

  • 68 yaşındayım oğlum için ev kredisi çekiyorum ama banka yıllık 2600tl hayat sigortasi çıkarttı.dışardan özel bir firmaya daha uyguna yaptırabilirmiyim? Banka kabul edrermi

    • Merhaba,
      Dışarıdan farklı bir sigorta şirketinden yapacağınız hayat sigortasını Banka kabul etmek zorunda. Teminat tutarının konut kredisi tutarını kapsaması durumunda farklı bir şirketten hayat sigortası yaparak Dain mürtehin olarak Bankayı ekletebilir siniz.
      Saygılarımızla.

  • mrb aynı bankadan 1 ay ara ile 2 kere kredi çektik annem 70 yasında çektigimiz her kredi için 2700 3000 hayat sigortası parası kestiler.birini kabul ediyoruz ama aynı bankadan 2 kere hayat sigortası yapılması ne kadar dogru yada iade alabilirmiyiz 2.kredinin sigorta parasını …şimdiden tşk ederiz.

    • Merhaba,
      Hayat sigortası kredi riskini teminat altına alır. 2 kredi içinde sigorta Yapılmasi normal bir uygulama. Yaştan dolayı prim tutarının yüksek çıkması da normal.2. krediyi kapatmamız durumunda sigorta tutarının iadesini talep edebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Babamın taşıt kredisi vardı. Kredide sadece ferdi kaza sigortası yapılmış hayat sigortası görünmüyor. Babam vefat etti. Şimdi benden toplu halde kalan parayı istiyor banka. Ferdi kaza sigortası sadece kaza hallerinde ölüm olursa karşılar dediler. Hayat sigortası zorunluysa banka neden yapmadı? Bu konuda mahkemeye başvursam kazanabilir miyim? Yoksa mecburen ödeyecek miyim?

    • Merhaba,
      Bu tarz davalarda tüketici kazanabiliyor o yüzden bir avukat ile gorusmenizde fayda var.
      Saygılarımızla.

  • KONUT KREDİSİ ÇEKEN BİRİNİN HAYAT sİGORTASI YAPTIRMASI O KİŞİNİN SOYULMASI DEMEK, EVİ ZATEN BANKA İPOTEKLİYOR DAHA NE SİĞORTASI YAPTIRACAN. BANKALAR SİĞORTA ŞİRKETLERİYLE ANLAŞMA YAPIYORLAR BU ANLAŞMALARDAN BANKA KOMİSYON ALIYOR ONUN İÇİNDE ZORUNLU OLMAYAN BU SİĞORTAYI SANA ZORUNLU İMİŞ GİBİ ANLATIYORLAR BÖYLECE ÇARESİZ VATANDAŞI BİRDE SİĞORTA ŞİRKETİNE SOYDURUYORLAR,,,,

  • merhaba admin arkadaş öncelikle açıklayıcı paylaşım için çok teşekkür ederim benim anlamadığım tek olay kredi çekerken bu dosya masrafı denilen şey ne oluyor sonuçta kredi çektikten sonra zaten onca faiz ödeniyor ben kredi çekmek istedim iş yeri kurarken kredi notu kefil sonuçta yeni girişimciye bir imkan tanımaları lazimki oda yok
    güzel bilginiz için tekrardan teşekkürler

  • İyi günler.bir katılım bankasından 10 yıl vadeyle kredi aldım.her yıl zorunlu otimatik konut ve deprem sigortası yapıyorlar.bu sene yaptırmak istemiyorum.primim düşmesi gerekirken dahada arttı.hiç yaptırmak istemiyorum.yasal olarak benden otomatik çekebilirlermi o parayı

    • Merhaba,
      Kullandırım anında verilen faiz oranı indirimi vs durumlar için sigortaların her yıl yapılması için onay verilmiş ise Banka sorun çıkaracaktır. Aksi takdirde 2.sene için onayınıza yok ise imza almadıkları takdirde yeni sigorta yapılamaz. Bir avukat ile görüşmeniz daha faydalı olacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Kredi hayat sigortası iadesi konusunda bankalar ile kavga edin arkadaşlar. Hayat sigortası hesaplama aracı sonuçları ise bize çok gerçeği yansıtmıyor çünkü sigorta şirketleri komisyon basıyorlar poliçenin tümüne. Kredi hayat sigortası iptali yaptı iseniz gelecek iade rakamı sizi mutlu etmeyebilir. Kredi hayat sigortası her yıl yenilenir mi? konusunda ise poliçenin sonunda bu alan belirtiliyor genelde. İmzaladığınız kredi hayat sigortası poliçesini iyi kontrol etmenizde fayda var.

  • 48 ay taksitle çekilen krediye her yıl için ayrı ayrımı sigorta yapılır yoksa 48 ayın tamamına 1 defami sigorta poliçesi düzenlenir yani örneğin 48 ay kredi çektim diyelim yine mesela 300 tl sigorta pirimi kesildi 12 ay sonra yeniden bir sigorta pirimi dahamı ödemeliyim yoksa ilk verdiğim 300 tl 48 ayın tamamını mi kapsar

    • Merhaba,
      Kredi kullandıriminda uzun süreli yada yıllık yapılması durumunda göre değişkenlik gösterir. Fakat odediginiz tutar 300 TL ise yıllık kesilmiş olabilir. O yüzden her yıl için ilgili tutar tahsil edilecektir.
      Saygılarımızla.

  • Kredilerde sigorta zorunluluğu kalktı diye bir dönem yaygara yaptılar ama işin aslı öle değilmiş. Konut kredisi hayat sigortası her yıl yenileme yapılmaya devam ediyor. Konut kredisinde hayat sigortası iptal etmek istediğimde de kredi hayat sigortası iptali yapılamaz dedi banka. Sizler konut kredisi hayat sigortası ne kadar ödediniz acaba. Ben yaşımdan dolayı bşraz daha fazla ödedim galiba, oda çok canımı yaktı gerçekten

  • Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu olmalı zaten. kredi çektikten sonra sigorta yapmayanların neler yaşadığını yorumlarda okuyoruz sürekli. o yüzden sigorta parasından kaçmamak lazım

  • Günümüzde böyle faydalı yazı bulmak oldukça zor.

  • Merhabalar benim öğrenmek istediğim konu şu: birden fazka kredi çektim, ve her kredi için ayrı sigorta yaptılar. Bu yasalmı, bunları iptal ettirebilirmiyim.
    teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      Yasal olmasından ziyade Banka yapman gerekiyor diyorsa o krediye de ihtiyaç var ise mecbur sigorta yapılıyor. Tek bir sigorta şirketinden tüm kredi risklerinizi kapsayan bir poliçe yaptırırsanız diğer yapılan poliçelerin tümümü iptal edebilir siniz.
      Saygılarımızla.

  • merhabalar Babam …özel bir bankadan 10 yıl vadeli ev kredisi çekerek ev aldı ve banka babama hayat sigortasını mecburen yaptı. Babam o sıralar hasta değildi. Daha sonra hastalandı ve vefat etti. Sigorta şirketi ev kredisi karşılamadı. Banka babama hayat sigortsını zorunlu tutuyor vefat halinde ise krediyi karşılamıyor. Bunula ilgili Yargıtay nezdinde kazanılmış dava varmıdır. Dava açmak istersek izleyeceğimiz yol sigorta şirketinden mi başlamalı. Yani ilk dilekçeyi sigorta şirketine mi vereceğiz

    • Merhaba,
      Öncelikle bankaya veraset belgeniz ile başvurarak sigorta evraklarını almanız gerekir. Sonrasında sigorta şirketinin bedeli neden ödemediği konusunda bilgi talep edin. Eğer yıllık sigorta yapılmış ise ilerleyen yıllarda banka tarafından da atlanmis olabilir. Belgeleri ve konuyu netlestirip sonrasında bir avukat ile görüşmeniz faydalı olur.
      Saygilarimizla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir