9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Kredi Kartı Aidatı Ödememek İçin Ne Yapmalı?

Kredi Kartı Aidatı Ödememek İçin Ne Yapmalı?

Hepimiz tarafından sıkça eleştirilen fakat bir türlü uzak kalamadığımız Kredi kartlarının aidatı ne zaman alınıyor? Kredi kartı aidatı ödememek için ne yapmalı?

Kredi kartları ile ilgili bir çok makale okumuşsunuzdur bu zamana kadar. Fakat ileteceğimiz bilgiler sonrası belki de bundan sonra kredi kartı aidatı ödemek zorunda kalmayabilir siniz. Herkes tarafından gereksiz bir ücret olarak düşünülen ve ödemek istemediğimiz kredi kartı aidatından nasıl kurtuluruz. Kredi Kartı ücreti vermemek için yapılabilecekler neler? bu makalemizde bu detaylara yer vereceğiz.

Kredi Kartı aidatı hesabımdan ne zaman alınır?

Kredi Kartı yıllık aidatı, kartınız ile gerçekleştirdiğiniz ilk borç işlemi sonrası 1 yıl içerisinden kredi kartınıza yansıtılır.Kullanmadığım kredi kartına aidat yansıtılır mı?diye soracak olursanız eğer, Banka tarafından size kredi kartı aidatı yansıtılmaz. Ayrıca kullanmayı bıraktığınız, 180 gün hareket görmeyen kredi kartınız hareketsiz kart olarak nitelendirildiğinden kredi kart ücreti yansıtılmaz.

Kredi Kartı aidatı alınması yasal mıdır?

Banka tarafından tahsis sürecinde imzalamış olduğunuz kredi kartı sözleşmesinde aidat alınacağına dair ibare bulunması durumunda kredi kartı ücreti yasal hale geliyor. 01.09.2013 tarihinden sonra kredi kartı alanlar için sözleşmede ne kadar aidat alınacağına kadar belirtilmektedir. Aidat artışlarında Tüfe oranının 1,2 katına kadar artış yapılabilmekte olup, tüketici bir önceki ekstrede bilgilendirilmek zorundadır. Kredi kartı taleplerinde bir çok sözleşmeyi imzaladığınızı düşünürsek bu detayı atlama şansınız çok yüksek.

Kredi Kartı aidatı ödememek için ne yapmalı?

Yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi en çok merak edilen konudan bahsetmeye çalışalım. Bankalar kullanmış olduğunuz Kredi Kartına aidat artışını yansıtmadan bir önceki ay hesap ekstrenizde aidat tutarını bildirmek zorundalar. Eğer kredi kartı ekstrenizde bu detayı fark etmeyerek son ödeme tarihinden sonra harcamalarınıza devam etmeniz halinde kart ücreti ödemek durumunda kalırsınız. Peki bir önceki ekstrenizde size bildirilen fakat henüz yansıtılmayan kredi kart aidatını ödememek için neler yapabilir siniz?

  • En çok kullandığımız ve bir çok Bankada geçerliliği olan yöntem, kartımı iptal etmek istiyorum diyerek kredi kartınıza yansıtılacak yada yansıtılan aidat tutarı kadar chip-bonus yüklenmesini sağlayabilir siniz.
  • Ekstrenizde yansıtılan aidat tutarını gördüğünüz anda Bankanızdan aynı limitlerde aidatı olmayan bir kart ile değiştirilmesini talep ederek aidat ödemekten kurtulabilir siniz. Harcamaya devam etmeniz halinde kart ücretini kabul etmiş sayılırsınız.
  • Kredi Kartınıza harcama taahhüdünde bulunarak yansıtılan kart ücreti kadar chip-bonus yüklenmesini sağlayabilir siniz.
  • Bankanın kampanyası varsa otomatik ödeme talimatı tanımlayarak kart ücreti muafiyetinde bulunabilir siniz.
  • Kart harcamalarının belirli bir tutarın üzerinde ise sadece çağrı merkezini aramanız iade edilmesi konusunda yeterli olacaktır.
  • Kredi kartı sözleşmesini imzalarken aidat tutarı kısmının üzerini çizerek imzalamanız durumunda bu masraf kalemine onay vermediğiniz için bu bedelin tahsilatı gerçekleştirilemez. Yada sözleşmeyi imzalarken kredi kartı ücreti ödemeyi kabul etmiyorum şeklinde yazarak imzalarsanız buda sizi kart ücreti ödeme sıkıntısından kurtarabilir. Tabi bu işlemleri yapmanız durumunda Banka tarafından size kredi kartı tahsis edilmeme ihtimali de mevcuttur.
BUNUNLA İLGİLİ:  Beşiktaş ın yeni yıldızı Mario Gomez geliyor mu?

Geçmişte ödediğim kredi kartı aidatlarını geri alabilir miyim?

Kredi Kartı aidatı Bankalar tarafından tahsil edilen bir masraf kalemi olduğu için Banka kendi insiyatifinde bu tutarı iade edebilir. Fakat kredi kartı aidatının iade edilmemesi durumunda Hakem Heyeti aracılığı ile iade alabilir miyim? diye sorabilir siniz. 3 Ekim 2014 tarihine kadar Hakem Heyetlerine yapılan masraf iadesi talepleri içinde talep edilmesi halinde kredi kartı aidatlarının iade konusunda bir çok karar çıktı.

BDDK, bu işi rayına oturtmak adına 3 Ekim 2014 tarihinde Finansal Tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin usül ve esaslar hakkında yönetmelik kapsamında Kredi Kartları ile ilgili bir çok yenilik getirdi. Yönetmelik tarihinden sonra verilen kredi kart sözleşmelerinde aidat ücretinin alınacağının belirtilmesi ve tüketicinin bu sözleşmeyi imzalamış olması şartıyla artık kredi kartı aidatı yasal olarak tahsil edilebilir bir hale getirildi. Bu tarih itibariyle alınmış olan aidat Banka tarafından iade edilmez ise tüketici tarafından çok yapılacak bir şey kalmıyor.

Fakat 3 Ekim 2014 tarihinden önce kredi kartlarınızdan alınmış olan kart aidatları söz konusu ise, öncelikle Bankanızdan bu tutarları iade etmesi konusunda talepte bulunabilir siniz. Bankanın iadeye yanaşmaması durumunda yönetmelik tarihinden önce alınan tüm kart ücretlerinizi Tüketici Hakem Heyetine başvurarak iade alma şansına sahip olabilir siniz. Hakem Heyeti 3 Ekim öncesinde tahsil edilen kart aidatlarının iadesi konusunda çok fazla sorun çıkarmadığını söylesek yanlış olmaz sanırım.

Talebim olmadan kredi kartı gönderilir mi?

Bankalar tarafından tüketiciye talebi olmadığı takdirde kredi kartı gönderimi yapılamaz. Herhangi bir talebiniz, imzaladığınız bir sözleşme olmadan Banka adınıza kredi kartı basarak gönderim yapamaz. Fakat iletişim araçları ile sizden onay alarak sözleşme ekinde tarafınıza gönderilen kredi kartlarında bir yasaklama durumu söz konusu olmaz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kasım 2016 Kira Artış Oranı - Üfe Tüfe Ekim Rakamları

Kredi Kartımı nasıl iptal edebilirim?

Kredi kartı iptalleri en güvenli yöntem olan Çağrı merkezi ile kapatılabilir. Buna ek olarak Banka şubesine yapılacak iptal başvurularında Kart iptal talep formu ile kredi kartınızı iptal edebilir siniz. Fakat şubeye iptal talebinizi ilettikten sonra alındı yaptırmanız ve iptal talep formunun bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur.

Bankaya iletmiş olduğunuz talebiniz en geç yedi gün içinde gerçekleştirilmek zorunda olup, aksi takdirde Banka idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. Peki kredi kartınızda taksitli alışverişleriniz mevcut iken iptal talebinizi ilettiğinizde iptal gerçekleşir mi? diye soracak olursanız evet kredi kartı iptal işleminiz gerçekleşir. Banka borcunuz olduğu için kapatamazsınız şeklinde geri dönüş yapamaz. Siz mevcut borçlarınızı taksit dönemlerinde ödemeye devam edebilirsiniz.

 

 

Kredi kartımda bilgim dışında yapılan işlemlerde ne yapmalıyım? yazımızı okumak için tıklayın

Kredi kartımdan bilgim dışında işlem yapıldığında ne yapmalıyım?

 

 

 

About Author

Finansçı

20 Comments

  • kredi kartını yönetmek ayrı dert birde üstüne aidatıyla uğraşmak aynı dert

  • Kredi kartı aidatlarını çoğu kimsede fark etmeden ödüyor zaten bizim gibiler bu işleri kovalıyor:)

  • 3-5 sene öncesine ait tahsil edilen kredi kartı aidatları iade alınabilir mi acaba?

    • Merhaba,
      2014 yonetmeligi oncesi islemleri, basvuru tarihi itibariyle 10 yili gecmeyecek sekilde Hakem heyetine basvurabilirsiniz.
      Saygilarimizla.

  • Peki ben kredi kartı yıllık ücretini ödemeden iptal ettirmem mümkün mü?

    • Merhaba,
      Bankalar genelde kapatacak olan kartlar için iadeye yanasmiyorlar. Kartı kapatmama sözüne istinaden iade alma yöntemini deneye bilirsiniz. Verdiğiniz sözün tarihini not alarak sure sonunda yeni masraf yansımadan kartı kapatabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      • merhaba ben kartımı kapatacam ama her yıl aidat geliyor 85 lira uğraşıyorum ediyorum 2 şeçenek sunuyorlar 50 lira bonus veya 1 yıl kullanın geri alalım diyorlar her yıl bu konuşmalar geçiyor bıktım artık aidat vermeden nasıl kapatırım

        • Merhaba,
          1 yıl içerisinde 50 TL bonus aktarımı yapılmakta olup, kart ücreti yansıtılmasını beklemeden yeni yıla girildiğinde hemen 2. kez 50 TL aldıktan sonrası kapamasını gerçekleştirebilir siniz.
          Saygılarımızla.

  • Merhaba, uzun süredir kullanmadığım kredi kartıma “75 lira bonus yüklendi” diye sms aldım. Bunun üzerine karttaki bonusun 74.9 lirasını kullandım. Bir gün dolmadan 83.5TL kart aidatı kesilmiş. Banka ile görüştüm, kart ücretini iptal etmediler, ben de kartı iptal ettirdim. Anlayacağınız resmen tuzak hazırlamışlar bana bonus yükleyerek. Kart iptal edildi, hala bu aidatı ödemek zorunda mıyım? Teşekkürler.

    • Merhaba,
      Ödedikten sonra tüketici hakem heyeti yada TBB Hakem heyetine iade talebinizi iletebilirsiniz.Ama bonus harcamanizin dışında başka harcamaniz yok ise aidat ödememek için ısrarcı davranabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      • Tekrar merhaba,

        75 TL bonus yüklemişlerdi, böyle bir şey yapabileceklerini tahmin ettiğim için bilinçli olarak bonus dışı ekstra harcamam olmadı. 74.9 TL’sini harcadım. Bugün telefonda hararetli tartışma yaşadık, iade etmezler artık. Kartı da kapattırdım. Yaptıkları tam anlamıyla tüketiciyi aldatmaya yönelik tuzak ve terbiyetsizlik.

        Teşekkürler cevabınız için.

        • O yüzden sordum, harcama yaptırmak için mi yüklettiler diye, ben olsam BDDK internet sitesinden tüketiciyi yanıltıcı bir şekilde işlem yaptırıldığını belirterek şikayetinizi dile getirirseniz Banka üzerine aksiyon alacaktır diye düşünüyorum.
          Saygılarımızla.

          • lk olarak sikayetvar sitesine yazdım. Yetkili mercilere de şikayet edeceğimi belirttim. Dediğiniz gibi BDDK’ya da şikayet edeceğim ancak e-şikayet 8:30-17:30 arasıymış. O yüzden yarına kaldı. Tekrar teşekkürler.

            • Bankalar ile yaşanan sorunlara en kısa sürede çözüm isteniyor ise tek adres BDDK olacaktır. Yaptırım gücü dolayısı ile birde üzerine yapılan işlem tüketiciyi aldatıcı nitelikte olduğu için muhtemelen faydasını göreceksiniz.
              İyi akşamlar.
              Saygılarımızla.

              • Tekrar selam,

                Sikayetvar üzerinden yazmıştım. Bugün ücreti iade ettiklerine dair mail yollamışlar. İnternet şubesinden kontrol ettim, iade edilmiş. BDDK tehditi işe yaradı sanırım. Yalnız kartımı iptal ettiklerinden emin değilim. İlk iptal talebimden sonra kart statüsünde “kapalı” yazıyordu, şimdi kredi kartınız bulunmamaktadır yazıyor. Borç ödeme kısmından görebildim iade edildiğini. İnternet şubesine de hala giriş yapabiliyorum. Muhtemelen bir kaç zaman sonra tekrar kart vermek için irtibata geçecekler. Teşekkürler.

  • İlk olarak sikayetvar sitesine yazdım. Yetkili mercilere de şikayet edeceğimi belirttim. Dediğiniz gibi BDDK’ya da şikayet edeceğim ancak e-şikayet 8:30-17:30 arasıymış. O yüzden yarına kaldı. Tekrar teşekkürler.

  • Merhaba 5 ay önce banka karti ile birlikte kredi kartı aldım aldığımda tek sefer kullandım sonra hiç kullanmadım. 102 tl aidat ekstrede gördum..kartlarımi kaybetmistim arayıp kapattırdım. Aidatı ödemezsem bi şey olur mu? Ödememe durumunda ne olabilir?

    • Merhaba,
      Aidat dışında kalan borcunuzu ödeyip sadece aidat tutarının iadesini talep ederek kapatabilirsiniz. Aidat tutarı yüzünden bankalar takibe aktarım yapmamakta olup bu şansınızı deneyebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Mayis ayinda banka kartinin yaninda kredi kartida verdiler mobil bankaciliktan sifre aldim maas yatmismi diye ordan gorebilmek icin ama kredi kartini hic kullanmadim post makinesinden bile gecmedi , karti kapatmak istiyorum aidat odermiyim acaba

    • Merhaba,
      Kullanım yapılmayan kredi kartı için banka kart aidatı yansıtamaz. Kredi kartını dilediğiniz zaman kart ücreti ödemeden kapatabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir