23 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Kredi kartımda bilgim dışında yapılan işlemlerde ne yapmalıyım?

Kredi kartımda bilgim dışında yapılan işlemlerde ne yapmalıyım?

Kredi kartınızdan bilginiz dahilinde olmayan bir işlem yapıldığını farkettiniz ne yapmalısınız?

Hepimizin başına gelebilecek olan sizin bilginiz dahilinde olmayan bir harcama tutarını kredi kartınızda gördüğünüz de ilk yapmanız gereken Bankanız ile iletişime geçerek sorunu bildirmeniz gerekmektedir. Banka bu bildiriminiz sonrası Kredi Kartı Harcama itiraz formu adı altında bir form doldurmanızı talep edecektir. Bu formu bankanıza ibraz etmeniz halinde işlemin gerçekleştirildiği iş yerinin bankasına iletilir.

İş yeri bu işlem ilgili belgeleri veya kontrollü alışveriş sms onayı gibi detayları cevap olarak aktarmak durumundadır. İş yeri kartınızdan yapılmış olan işlemlere ait belgeleri ibraz edemediği takdir de işlem tutarı kadar Bankası tarafından kendisine rücu edilir.

Bu rücu etme işlemi Chargeback yada ters işlem olarak adlandırılmakla birlikte her bankaya göre farklı prosedürü yoktur. Bu prosedüre göre bankaların talep ettiği evrakların belirtilen süre zarfında bankaların chargeback servisine iletilmesi gerekmekte olup, sonrasında iş yerinin alışverişe ait işlemin güvenlik unsurlarına göre yapıldığını ispatlayabiliyor olması gerekmektedir.

Tekrar üzerinden geçmek gerekir ise kart sahibinin itirazı işyeri bankasına iletilir,bu bildirim sonrası belirlenen süre içerisinde belgeler talep edilir. İş yerinden itiraza ait belgeler teslim edilir ise ilgili tutarın iade edilmesi gerekmez fakat belirtilen sürede evraklar iletilmez yada yeterli görülmez ise ilgili tutar iş yeri hesabından alınarak itiraz eden Bankaya iletilir.

Chargeback olduğunda hangi belgeleri teslim etmek gerekiyor?

En sık karşılaşılan chargeback işlemi, işlemin kendi rızası dışında yapılmadığına dair olan taleplerdir. Bu durumda firmanın elinde en net belge sözleşme yada yazılı bir evrağa kart sahibinin imzasının olması gerekmektedir. Tabiki bu imza işlemi satın alan kart sahibine ait olması gerekmektedir. Farklı biri tarafından imzalanmış kargo belgesi yada sözleşmenin geçerliliği olmayacaktır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Eft Saatleri Kaça Kadar? Ne Kadar Eft Ücreti Öderim?

Hizmet alımlarında Kart sahibinin bu hizmeti satın aldığına dair imzalı belge olması ve bu belgede kart bilgilerine ait detaylar işleme ait tarih tutar bilgilerinin olması satıcı için kurtarıcı detaylar olacaktır. Belgelerin teslimi sonrası işyeri ve kart sahibi bankalar tarafından gerekli değerlendirmeler yapılacaktır. İptal ve iade işlemlerine karar verilmesi halinde işlem yapılan karta iade işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Chargeback işlemleri riski her zaman mevcut olup, bu riski azaltmak için önlemler firmalar tarafından alınabilir, bu örneklerden biride 3D Secure  Visa ve Mastercard E-Ticaret için geliştirdiği güvenlik standartıdır. Sanal pos bu standartlara uygun hale getirilirse chargeback riski azalmış olacaktır.

Chargeback başvurusunda nasıl haklı olursunuz?

Kart sahibi tarafından değerlendirmek gerekir ise yapmış olduğunuz alışverişe ait sözleşmede imzanız yada 3D güvenlik yöntemiyle yapılan bir alışverişiniz yok ise chargeback işleminde haklı olmanız muhtemeldir. O yüzden yapılan işleme ait chargeback başvurunuzu bir an önce yapmanız faydanızadır.

Kredi kartı harcama itiraz formu- Chargeback başvuru formu örneği;

chargeback basvuru formu, kart harcama itiraz formu
Kredi Karti Harcama itiraz formu

Emekli maaş aktarım kampanyalarında en avantajlı Banka hangisi? yazımızı okumak için tıklayın

Emekli maaş aktarım kampanyaları

About Author

Finansçı

12 Comments

  • Chargeback işlemi Bankalarda 45 gün sürse de sizden kaynaklı olmadığı sürece kredi kartınızdan yapılan işlemin iadesi yapılıyor.

  • Şuanda benim başıma geldi benden habersiz 3D Secure olmadan banka kredi kartı alışveriş onay vermesi sonrası x banka istemiş olduklar itiraz dilekçesi gönderdim inceleyip dönüş yapıcaz dedi bakalım sonuç ne olacak.

    • itiraz dilekçesini internetten mi doldurdunuz , o işlemi nasıl yaptığınızı açıklarmısınız

  • benim 11 ekim’de başıma geldi. yurtdışı görünümlü bir çekilme var 3d secure yok elbette.
    itiraz dilekçesi yazdım. yanıt bekliyorum. yasal olarak 25 kasım’a kadar dönüş yapmaları gerekiyor.

    • 10 güne kadar banka iadeyi yaptı mı ? Bu işin sonucu ne oldu acaba ? Aynı olay benim de başımda şu an …

  • Benimde 5 haziran günü başıma gelmiş olaydır.6 haziranda internet şubesine giriş yaptığım anda farkettim.İGDAŞ firmasına dogalgaz faturası yatırılmış.3000 tl ye yakın bir miktarda.Hemen kartı kapattırıp bankaya giderek itiraz dilekçemi verdim.

    • Kardeşim aynı şey benimde başıma geldi 7 haziran günü SGK ödemesi ve igdaş ödemesi şeklinde sonuç alabildin mi

      • Ben sonuç alamadım kardeşim o yüzden mahkeme ye verdim benden de 2350 tl çekilmiş. Numaran varsa konuşalım seninle bi belki birbirimizi emsal gösterebiliriz.

    • Kardeşim adım eyyüp Boztepe bi şekilde birbirimize ulaşalım. Banka harcama itirazına olumsuz cevap verdiği için mahkemeye verdim

      • Eyüp kardes 30 hazirandada benim7000 tl sgk odemesi yapildi olumsuz sonuc belgesi geldimi size.bende avukata verecem bankayi avukatlar aliriz diyor sizr ne dediler

        • Geldi kardeşim birbirimize ulaşalım mahkemede emsal gösterelim

        • Mustafa kardeşim Facebook’tan bana ulaşabilirsin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir