12 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

ÖTV Zammından Etkilenmeyen Araçlar-Ötv İndirimi hangi markalarda?

ÖTV Zammından Etkilenmeyen Araçlar-Ötv İndirimi hangi markalarda?

ÖTV Zammından Etkilenmeyen Araçlar- Ötv İndirimi hangi markalarda?

Siz değerli okurlarımızın da bildiği üzere motorlu taşıtlardaki ÖTV oranlarını değiştiren düzenleme Resmi Gazete’de 25 Kasım 2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ötv nedir? sorusu ile konumuza başlamak gerekir ise, belli bir mal veya ürün üzerinden maktu yada oran bazında tahsil edilen bir harcama vergisi olarak belirtebiliriz. Ötv indirimi beklentileri arasında ötv oranlarındaki artış tüketici tarafından hayal kırıklığı yarattı desek yanlış olmaz sanırım.

Otomotivde yeni ÖTV oranları aşağıdaki şekilde uygulanmaya başlandı. Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen araçlarda ÖTV oranı yüzde 45’ten yüzde 60’a çıkarıldı. ÖTV matrahı 40 bin lirayı aşıp 70 bin lirayı geçmeyenler için ise yüzde 50 olacak. 2 bin 360 ile 4 bin 130 lira arasında fiyat artışı olacak. 

Ötv zammından etkilenmeyen araçlar kategorisinde, ÖTV matrahı (çıplak fiyatı) 40 bin lirayı aşmayanlar 1600 cc ‘ye kadar olan araçlar için ÖTV değişmedi yüzde 45 olarak uygulanmaya devam edecek. Bu araçlarda ÖTV kaynaklı fiyat artışı olmayacak. Buna ek olarak hibrit araçlarda elektrik motor güçleri 50 kw geçen ve silindir hacmi 1800 cc ‘ye kadar olan otomobilleri kapsıyor. 

ÖTV matrahı 70 bin lirayı aşanlarda bu oran yüzde 60 olarak belirlendi. Sıfır araba fiyatlarında 12 bin 390 lira artış meydana gelecek. 1600 cc-2000 cc arası araçların ÖTV oranları yüzde 90’dan yüzde 110 ‘a çıkarıldı. ÖTV matrahı 100 bin lirayı aşmayanlar için oran yüzde 100 olacak. 11 bin 800 liralık fiyat artışı olacak. ÖTV matrahı 100 bin lirayı aşanlar için yüzde 110 olacak. Fiyat artışı 23 bin 600 lirayı bulacak. 2000 cc üstü sıfır araba fiyatlarında yüzde 145 olan ÖTV oranı yüzde 160 ‘a yükseldi.

BUNUNLA İLGİLİ:  Leicester City Şampiyonluk kupasına kavuştu

Ötv artışı sonrası tüketicinin gözü otomobil firmalarında çevrildi desek yanlış olmaz sanırım. Sıfır araba fiyatlarını araştıranlar artık Ötv hesaplama yaparak, ötv indirimi konusunda tüketiciye en avantaj sağlayan firmaları araştırmaya başladı. Yıl sonunun yaklaştığı bu günlerde kampanyalar yavaş yavaş tv ekranlarında dönmeye başladı bile. 

hangi araçların fiyatları ötv zamndan etkilenmedi
Silindir hacmine göre Ötv Oranları

Ötv Artışı İle Fiyatı Değişmeyen Araç Markaları Hangileri

Bu konuda otomotiv sektöründe değişik sesler, değişik fikirler kulaktan kulağa yayılmakta. ÖTV artışı sonrası araç fiyatları vatandaşın belini büktü; bu sebeple vatandaşın beklentisi de ötv artış oranı karşısında mağdur olmamak yönünde…

Bu konudan büyük ölçüde etkilenenlerden biri de Filo Kiralama (Rent a car) şirketleri.

Konu ile ilgili olarak sizler için sektörde büyük pay sahibi olan şirketlerden birinde satış sonrası hizmetler operasyon sorumlusu olan Coşkun Atalar ile küçük bir röportaj gerçekleştirdik.

Coşkun Bey Ötv oranlarındaki bu artışın sektöre getirdiği ekstra bir külfet söz konusu mu?

C. Atalar: Kesinlikle bu artış sektörde yer alan büyük küçük tüm firmaların sırtına yükler bindirmekte olup sayısal değerler ile ifade etmek gerekirse eski ötv oranlarıyla 100 araç ile filolar genişletilebilir iken gerçekleşen bu artış ile bu sayı 90 belki 85 ’lere gerileyecektir.

Herkesin zihnini meşgul eden cevabını beklediği esas soruyu sormak istiyorum müsaadenizle. ÖTV artışı ile fiyatı değişmeyen araçlar hangileri? ÖTV konusunda otomotiv bayileri ya da firmalar ne gibi hareket tarzları belirleyebilirler?

 

coskun atalar
Coşkun Atalar

C. Atalar: Bu sorunuza X marka Y marka şeklinde net cevaplar vermek isterdim. Fakat şu an için genele yayılmış bir uygulama mevcut değil. Otomotiv bayileri kendi nazarlarında belki daha da minimal düşünceyle müşteri özelinde kar marjlarından kısarak, uyguladıkları iskonto oranlarını artırarak, müşteri mağduriyetini azaltarak, doğru orantılı olacak şekilde müşteri memnuniyetini artırma çabasındalar. Benim kişisel fikrimi soracak olursanız ben de müşteri memnuniyetinin kesinlikle artırılmasından yanayım.

BUNUNLA İLGİLİ:  Emekliye Promosyonu En Yüksek Veren Banka Hangisi?

Otomobil üreticilerinin bu hamleye karşılık kesinlikle hamle yapacaklarını düşünüyorum. Markalar genelinde kampanyalar düzenlenerek sektöre canlılık getirileceği yönünde güçlü sinyaller alıyoruz. Alınacak isabetli bir karar hem devletimizin hem vatandaşımızın hem sektörün kazançlı çıkabileceğini düşünüyorum.

Bu bağlamda hareket eden ilk otomotiv üreticisi Renault oldu marka çatısı altında müşteri memnuniyetini sağlamak ve yıl sonuna gelinen şu günlerde satış hedeflerine ulaşabilmek için kur farkını ve ÖTV zammını yok sayan büyük bir kampanya başlattılar. Türkiye’de  otomotiv sektöründe ülkemizde azımsanamayacak sayıda araç satışıyla kimi zaman liderliği elinde bulunduran Renault firmasını bu işe öncülük etmesi sebebiyle tebrik ediyorum. Firma model ayırmaksızın bu kampanyayı yapacağını dile getiriyor fakat yine de tüm detayı okurlarımız firmanın internet sitesi http://www.renault.com.tr‘den öğrenebilirler.

Coşkun Bey Renault dışında kampanya başlatan marka mevcut mu?

C. Atalar: Buradan okurlarımıza bir olumlu haber daha vermek isterim. Japon otomotiv devi Honda da modellerinden amiral gemisi olan Civic modelinde kur farkı ve ÖTV zammı ile ilgili kampanya yapacağını duyurdu. Biliyorsunuz firma Civic modelinin lansmanını kısa zaman önce gerçekleştirdi. Açıkçası bunu yapmak firma için bir nevi zorunluluk teşkil etti. Ben diğer modellerinde de uygulayacaklarını düşünüyorum. Tüketici bu dönemde ötv hesaplamaya başlayacak gibi gözüküyor.

Renault çatısı altında yer alan Dacia da bu yönde bir çalışma yapıyor mu?

C. Atalar: (Gülüyor)  Bu soruyu ne zaman soracağınızı merak ediyordum. Ülkemizde hafife alınmayacak satış rakamları olan Dacia da başladı. Firma için ülkemiz büyük bir pazar olduğundan kaçırılamayacak bir fırsat olarak gördüklerini düşünüyorum. Bir tebrik de sizin huzurunuzda Dacia markası ve yöneticilerine.

Diğer markalarda Ötv indirimi yapan firmalar mevcut mu?

C. Atalar: Şu an için x ya da y firması diyemem ama çok yakında hep birlikte reklamlarını duyurularını göreceğimize eminim, ayak seslerini duyuyor olmalısınız (Gülüyor). Rekabet bunu gerektirir, bunun hakkını vererek, öncelikle halkın sonrasında bizim de mensubu olduğumuz sektörün yanında hareket tarzı belirleyeceklerini düşünüyorum ve inanmak istiyorum.

BUNUNLA İLGİLİ:  Trafik Kazaları 2015 Bilançosu

Düşünün ki bir Wolkswagen bu adımı atmadan yılı bitirsin. Egzoz ile ilgili yaşadıkları sorun sebebiyle kaybedilen milyonlarca avro sebebiyle ufak dahi bir zarara boğun eğmeyeceklerini düşünerek “burada biraz kahin rolüne bürünerek” ülkemizde inanılmaz bir sempatiye sahip markanın sıradaki kampanya yapan ilk firma olacağını düşünüyorum.

Son olarak konuya dair vatandaşlara söylemek istediğiniz nelerdir?

C. Atalar: Formül çok açık esasında BEKLEMEK = DAHA UCUZ ARAÇ (Gülüyor) Yılbaşına sayılı günler kaldı, satış rakamlarında tatmini sağlayamayan firmalar ardı ardına indirim furyası başlatacaklar; bu öncelikle ÖTV zammı (artışı) ve kur farkını gidermek amaçlı olacaktır. Bunun yanı sıra geçmiş yıllarda yaşananlar ekstra yıl sonu araba fiyatlarındaki indirimlerde de birbirleriyle yarışacaklarını düşünmeye itiyor. Kıran kırana bir yarış olacağını şimdiden görebiliyorum.

Diğer bir tavsiyem kur farkının inanılmaz olduğu şu günlerde yabancı para ile kesinlikle araç almamaları yönünde olacaktır. Eğer büyük bir zaruriyet mevcut değilse yabancı para ile araç alımında bulunmasınlar. Hem ülkeye hem ekonomiye hem de ceplere destek olabilmek için lüksten kısa bir süre uzak durmakta da fayda var.

Sayın Coşkun Atalar’ a siz değerli okuyucu ve takipçilerimizin önünde teşekkürü bir borç biliriz. İlerleyen süreçte otomotiv finansmanı ile ilgili kendisinin fikirlerini sizlere aktarma konusunda teyit aldığımızı belirtmek isteriz.

 

Taşıt kredisi nedir? Kaç taksitte kullanabilirim? yazımızı okumak için tıklayın

Taşıt Kredi nedir? Kaç taksit yapabilirim?

About Author

Finansçı

4 Comments

  • ÖTV indirimi konusunda faydalı bir yazı olmuş. ÖTV zammina takilmamak için 40 binlik araç mi almak lazım yani bu ülkede ilginç..

  • Renault tarafından düzenlenen kampanya çok yerinde ama ÖTV indirimi kapsamında diğer firmalarında acil aksiyon alması gerekir.

  • ÖTV zamları açıklandı. Çare ÖTV zammından etkilenmeyen araçlara bakmak galiba. Yoksa alacağımız arabayı gereksiz bir şekilde pahalli almak zorunda kalicaz.

  • ÖTV zammı diye milletin belini buktuler. İnsanların alim gücü azalmaya başladı artik bitsin artik bu zamlar!!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir