16 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Yeni Kimlikler Nasıl Alınır? TC Kimlik Kartı Başvuru Süresi Ne Zaman Bitiyor?

Yeni Kimlikler Nasıl Alınır? TC Kimlik Kartı Başvuru Süresi Ne Zaman Bitiyor?

Pilot İl seçilen Kırıkkale’ de başlayan Yeni Kimlik Kartı süreci, zamanla tüm Türkiye’ ye yayılarak hayatımıza girdi. Randevu sistemi yada randevusuz olarak başvuru yapılmayan başlanan TC Kimlik Kartları için merak edilen, Yeni Kimlikler Nasıl Alınır? TC Kimlik Kartı Başvuru Süresi Ne Zaman Bitiyor? gibi bir çok konuda merak ettiğiniz detayları sizler ile paylaşmaya çalışacağız. 

Yeni Kimlikler Nasıl Alınır? TC Kimlik Kartı Başvuru Süresi Ne Zaman Bitiyor?

Ülkemizde hızla artan Yeni Kimlikler için halkımız nereden ve ne zamana kadar başvuru yapması gerektiği konusunda yeterince bilgilendirilmedi sanırım. TC Kimlik Kartı için başvurular fazla olduğu için Nüfus Müdürlükleri taleplere yetişmekte zorlanıyor. Halkımızda bir an önce Yeni kimliklerine kavuşmak için her kanal ile başvurularını yapmaya başladı bile. Peki Yeni Kimlik Kartı alacak olan Vatandaşlarımızın bilmesi gereken önemli detaylar neler? bunları sizler ile paylaşmaya çalışalım.

Kimlik Kartı başvurusu nasıl yapılır? Nasıl Randevu alınır?

  • Yeni Kimlikler için başvuru kanalları Kimlik Kartı Randevu Sistemi üzerinden, 199 nolu Çağrı Merkezi aracılığı ile yapılabilir.
  • Yeni Kimlikler için randevu almadan Nüfus Müdürlüklerinden, Yurt dışından başvuru yapacak olanlar ise Dış Temsilcilikler aracılığı ile TC Kimlik Kartı başvurularını gerçekleştirebilir.
kimlik karti randevu sistemi
Kimlik Kartı Randevu Başvuru Ekranı

Kimlik Kartı başvurusu için talep edilen belgeler nelerdir?

  • İlk defa yapılacak Tc Kimlik Kartı başvurusu için gerekli olan evraklar, kimlik belgesi yerine geçen resimli Nüfus cüzdanları, Uluslararası Aile cüzdanları, Pasaportlar, Sürücü belgeleri, Memur cüzdanları, Avukat Kimlik Kartları, Askeri Kimlik Kartları, Basın Kartları yada Muhtarlıklar tarafından düzenlenen talep belgeleri.
  • Son altı ay içinde çekilmiş olan Biyometrik Fotoğraf.
  • Resimli farklı bir kimlik belgesi ibraz edemeyenlerin Tc Kimlik Kartı taleplerinde yapılacak soruşturma sonrasında başvuru talepleri dikkate alınmaktadır.

Kimlik Kartı başvurusu kimler tarafından yapılabilir?

Tc Kimlik Kartı başvurusu yapabilmek için düzenlemenin detayı ise, 15 yaşını dolduran kişilerin şahsen başvuru yapması gerektiği yönündedir.

Kimlik Kartı başvurusu için alınan Biyometrik veriler hangileri?

  • 15 yaşını dolduran kişiler için Parmak izi, 
  • 15 yaşını dolduran kişiler için Parmak damar izi,
  • 15 yaşını dolduran kişiler için El ayası damar izi biyometrik verileri
BUNUNLA İLGİLİ:  Ramazan Bayramı 2019 Noterler Bankalar Açık Mı?

Kimlik Kartı başvurusu için Biyometrik Resim nasıl olmalı?

Tc Kimlik Kartı başvurusu için kullanılacak olan biyometrik resim ile ilgili detay bilgi ise, vatandaşın son halini teyit edebilmek adına, ICAO standarlarında uygun olan biyometrik resim olacaktır. Kimlik Kartı başvurusunda renkli fotokopi yada bilgisayarda çoğaltılmış olan resimler kullanılamaz. 

 

Kimlik Kartı için resim ekleme yaşı kaç?

  • 15 yaşını doldurmamış olan çocuklar için Tc Kimlik Kartında fotoğraf olmaz.
  • Talep edilmesi durumunda her yaşta çocuk için Tc Kimlik Kartına fotoğraf eklenebilir.

TC Kimlik Kartı bedeli ne kadar?

  • 2017 Tc Kimlik Kartı başvurusu sonrası ödenecek bedel 16,00 TL olup, Kimlik Kartı değiştirme taleplerinde alınacak ücret de 16,00 TL olarak belirtilmektedir.
  • Kayıp sonrasında yapılan başvurularda alınacak Kimlik Kartı ücreti ise 32,00 TL olarak belirtilmektedir. Diğer Değerli Kağıt Bedelleri 2017 fiyatlarını ekli yazımızdan kontrol edebilir siniz.

Yenidoğan bebeğin TC Kimlik Kartı nasıl çıkarılır?

  • Yenidoğan bebekler için çıkarılacak olan Tc Kimlik Kartlarında, herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne yapılacak doğum bildiriminde Kimlik Kartı başvurusu alınır. Yenidoğan bebek için Tc Kimlik kartı düzenleme işlemi yapılır. 
  • Türkiye için 30 gün içinde yapılan, Yurt dışında ise 60 gün içinde bildirimi yapılmış olan doğumlarda yada 2828 sayılı Kanun gereği yetkili kılınan kuruluş tarafından yapılacak Doğum bildirimi sonrasında düzenlenecek olan Tc Kimlik Kartlarından değerli kağıt bedeli alınmaz olarak belirtilmektedir.

Kayıp yada Değiştirme talebinde TC Kimlik Kartı nasıl alınır?

  • Kayıp yada değiştirme taleplerinde Tc Kimlik başvurusu sonrasında sistemde kayıtlı fotoğrafın 6 aydan eski olması durumunda, 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf talep edilerek, gerekli biyometrik doğrulaması sonrasında Kimlik Kartı başvurusu sonlandırılmaktadır.

15 yaş altı çocukların Tc Kimlik Kartı taleplerini kimler yapabilir?

  • 15 yaşını dolduran çocukların Tc Kimlik Kartı taleplerinde, biyometrik verisi alınmayacak çocuklarda anne, baba, vasileri yapabilir.
  • Anne,Baba,Vasi olmaması durumunda, Büyükanne, Büyükbaba, Ergin kardeşler yada çocukları yanında bulunduranlar veya vekaletname ibraz edebilecek kişiler tarafından başvuru yapılabilir.
  • Boşanan çiftlerde ise Kimlik Kartı taleplerinde Velisi, vasisi yada ilgili kanunun 17.maddesi gereği bildirimle yükümlü olan kişiler tarafından başvuru yapılabilir.
BUNUNLA İLGİLİ:  Ziraat Türkiye kupası 16 takım maçları ne zaman?

Tc Kimlik Kartı teslim edilene kadar hangi belge verilir?

Doğum, kayıp durumunda, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin son bulması halinde yada tahrifat sebebiyle kullanılmayacak durumda olanların Tc Kimlik Kartı taleplerinde, Yeni Kimlikler düzenlenene kadar vatandaşın talep etmesi durumunda kimliğini ispat etmek için kullanılması gereken Geçici Kimlik Belgesi teslim edilir.

Tc Kimlik Kartı nereye, kime teslim edilir?

  • Türkiye içinde yapılacak Tc Kimlik Kartı başvurularında bildirmiş olduğunuz adrese yeni kimliklerin gönderimi yapılır. 
  • Yurt dışından yapılan Tc Kimlik Kartı taleplerinde, yeni çıkan Kimlikler Genel Müdürlükler tarafından dış temsilcilikler tarafından teslim edilecek şekilde Dış İşleri Bakanlığı’ na gönderim yapılır.
  • Farklı bir kişiye tesliminin talep edilmesi durumunda yapılan Tc Kimlik Kartı başvurusunda, teslimi istenen kişi bilgileri ve adresi bildirilmesi gerekmektedir.

Tc Kimlik Kartı Pin değiştirme ve Kart kontrolü nasıl yapılır?

  • Tc Kimlik Kartı sahipleri tarafından Kiosklarda pin değiştirme, pin bloke kaldırma işlemi, kişisel mesajı değiştirme işlemi ve Kimlik Kartı kontrolü gerçekleştirilebilmektedir.
  • Kimlik Kartı pin ve puk bilgilerini unuttum ne yapmalıyım? yazımızda bu konuda daha fazla detaya yer vermeye çalıştık.

Kimlik Kartı geçerlilik süresi ne kadar? Süre dolmadan başvuru yapılır mı?

  • Tc Kimlik Kartının geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirtilmektedir.
  • 10 yıl geçerlilik süresi dolmadan sebebi belirtilmek şartıyla, ücreti ödenerek Yeni Kimlikler için başvuru yapılarak alınabilir. Bu işlem esnasında eski Tc Kimlik Kartı iptal edilir.

Tc Kimlik Kartımı kaybettim ne yapmalıyım?

  • Tc Kimlik Kartının kayıp olması yada çalınması halinde, Çağrı Merkezine yada Nüfus Müdürlüğüne bildirimi gerekir. Yapılan bildirim sonrasında açık ve kullanımda olan Kimlik Kartı iptal edilir.

18 yaşından küçük olanların Tc Kimlik Kartları kime teslim edilir?

  • Biyometrik verileri alınmayacak çocuklar için Tc Kimlik Kartları, Anne ,baba yada vasilerine teslim edilir.
  • Anne,Baba, Vasinin olmaması durumunda, Büyükanne, Büyükbaba, Ergin kardeş, çocukları yanında bulunduranlar, yada vekaletname ibraz edebilecek kişiler tarafından teslim alınabilir.
  • Boşanan çiftlerde ise Tc Kimlik Kartının teslimi, Veliye, Vasiye yada kanunun ilgili 17. maddesi gereği bildirimle yükümlü olan kişiye teslim edilmesi gerekmektedir.
BUNUNLA İLGİLİ:  Karttan Karta Para Transferi Nasıl Yapılır?

 

Teslim alınmayan Tc Kimlik Kartları ne olur?

  • Türkiye’ de ikamet eden ve Tc Kimlik Kartı başvurusunda belirttiği adrese teslim edilemeyen yeni kimlikler, başvuru sırasında bildirilen Nüfus Müdürlüğüne teslim edilir. 
  • Bunun için belirlenen sürede Nüfus Müdürlüğünden teslim alınmayan Tc Kimlik Kartları imha edilmek sebebiyle Genel Müdürlüğe gönderim yapılır.

Kurumda unutulan Tc Kimlik Kartları ne olur?

  • Kurumda unutulmuş olan yada farklı bir kisi tarafından bulunan Tc Kimlik Kartlarında yapılması gereken, bulunan bölgeye yakın olan Nüfus Müdürlüğüne, Genel Müdürlük adreslerine yada Dış Temsilciliklere iptal edilmek amacıyla gönderilir.

Türk Vatandaşlığından çıkanların Tc Kimlik Kartı ne olur?

  • Türk Vatandaşlığından çıkan kişilerin Kimlik Kartı, Genel Müdürlük ekipleri tarafından geçersiz olacak şekilde güncellenir.

Tc Kimlik Kartı başvurusunda yanlış bilgi verilirse ne olur?

  • Biyometrik verilerin kontrolü sırasında gerçek dışı bilgilerin beyan edildiğinin saptanması durumunda Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından suç duyurusunda bulunulur.
Kimlik Kartı ne zamana kadar alınabilir?

Tc Kimlik Kartı başvuru ne zamana kadar devam edecek?

İlve İlçe Nüfus müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle internet randevu sisteminin çöktüğü dile getirilirken, halkımız tarafından bir an önce Çipli Kimlik Kartını alma telaşı sardı. Peki Çipli Kimlik Kartı ne zamana kadar alınabilir? diye soranlar için tarih 2020 olarak belirtilmektedir.

Yeni Kimliklerden olan Kimlik Kartını alabileceğiniz maksimum süre 2020 olup, bu tarihe kadar Tc Kimlik Kartınızı başvuru yaparak teslim almanız gerekmektedir.

About Author

Finansçı

2 Comments

  • Yazıda da belirtildiği gibi Kimlik Kartının alma suresi 2020 olarak belirtilmiş. Bu acele bir sonraki sene masraflarının yada ücretlerinin artmasından korktukları için galiba.

  • Bir yeni kimlik furyasidir devam ediyor. Daha 4 sene var neyin acelesi bu. Nüfus müdürlükleri ne zaman müsait olursa o zaman TC kimlik kartı almak en dogrusu

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir