6 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Sinop Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Sinop Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Sinop şehrine gidenler tarafından ilk ziyaret edilecek mekanlardan birisi Sinop Cezaevi Müzesi desek yanlış olmaz sanırım. Tarihe tanıklık eden Sinop cezaevi hücreleri, Sinop cezaevi kimler yattı? Sinop cezaevi neden kapandı? Sinop Cezaevi belgeseli detaylarında neler anlatılmış? gibi konularda bilgi vermeye çalışacağız. Tabi bunun yanında Sinop Cezaevi Müzesi giriş ücreti 2022 ne kadar? gibi merak edilen konularda bilgi sahibi olabilir siniz.

Sinop Cezaevi Tarihçesi

Sinop Cezaevi, ortalama 4.000 yıl öncesinde Sinop sınırları içerisinde Gaskalıların yaşadığı dönemde 3 bin metrekare üzerine inşa edilmiş geniş duvarları, büyük burçları ile dikkat çekici bir eserdir. Gaskalılar sonrasında Grek, Pontus, Roma ve Bizans uygarlıkları tarafından kullanılmış olup Bizanslılar sonrasında Selçuklular tarafından 3 tarafı denizler ile çevrili sur olarak kullanılmıştır. Tarihteki izlere bakıldığında 1569 yılında surların cezaevi yani daha çok zindan olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Konumu itibariyle o yıllarda zindana atılan mahkumların sonunun çok iyi olmadığı anlaşılmaktadır. 1887 yılında hapishaneye dönüştürülmesiyle kadınlar koğuşu, çocuk hapishanesi ve hamam gibi ek binalar inşa edilmiştir. Tarih boyunca kanalizasyondan 2 kişiyi kaçmaya çalışsa da başarılı olamamıştır. Üç tarafının deniz ile çevrili olmasından kaynaklı mahkumlar cezalarını sona erdiremeden hayatlarını yitirmişlerdir.

1939 yılında 2 katlı ve 9 koğuşlu ek bina eklenerek çocuk mahkumlar buraya nakledilmiştir. O dönem Veysel paşa tarafından yapılmış olan taş hamam hala ziyaretçilere seyir zevki yaşatmaktadır. 1996 yılında E Tipi kapalı cezaevi yapılarak çocuklar ve kadınlar bu binalara nakil edilmiştir. Sinop cezaevi içerisinde nakil aracı otobüs ve büyük bir kayık sergilenmektedir. İçerisinde yer alan kafeteryada meşrubat yada hatıra eşyalar satın alabilir siniz.

Sinop Cezaevi ‘nde Kimler Yattı?

Kullanımda olduğu dönemde en önemli tecrit noktalarından biri olarak kullanılan Sinop Cezaevi burada yatan Sabahattin Ali ile tanınır. O dönem Sabahattin Ali ‘nin yattığı koğuş müze haline getirilmiş olup ziyarete açıktır. Bir çok duvarda Sabahattin Ali ‘nin eserlerinin asılı olduğu görülebilir. Sabahattin Ali ‘nin Aldırma Gönül ve Kuyucaklı Yusuf adlı eserleri burada yazdığı bilinir. Yine Sinop Cezaevi ‘nde yatan diğer ünlüler Refik Halit Karay, Ahmet Bedevi Kuran, Hüseyin Hilmi, Burhan Felek ve Refi Cevat olarak bilinmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Ücretsiz KKB Risk Raporu Sorgulama- Risk Merkezi Raporu Başvurusu

Sinop Cezaevi Belgeseli, Dizi ve Filmler Hangileri?

Sinop Cezaevi ile ilgili bir çok hikaye anlatılmakta olup çekilen Sinop Cezaevi belgeseli, filmler ve diziler ile hayatımızda hep yer almıştır. Sinop Cezaevi ‘nde çekimi yapılan dizi ve filmler; Tatar Ramazan, Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Parmaklıklar Ardında, Esir Şehrin Gözyaşları, Köpek, Pardon Filmleri ve Bizim Hikaye Sinop Cezaevi içerisinde çekilmiştir. 

Sinop Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti 2022

Sinop Cezaevi giriş ücreti 2022 yılı itibariyle 18 TL olarak açıklanmıştır. Sinop Cezaevi Müzesi ‘nde Müze Kart geçer mi? diye merak edenler olabilir. Evet Sinop Cezaevi ‘nde Müze Kart geçmektedir. Sinop Cezaevi yaz dönemi Nisan-Ekim aylarını kapsamakta olup 09:00-19:00 arası ziyarete açıktır. Sinop Cezaevi kış dönemi Kasım-Mart dönemini kapsamakta olup 08:00-17:00 arasında ziyarete açılmaktadır. Korona dönemi için giriş saatlerini kontrol etmenizi öneririz.

Sinop Cezaevi Neden Kapandı?

Sinop tarihi cezaevi gezi yazısı ile bir çok detay dile getirilmiş olup Sinop Cezaevi hücreleri ‘nin ne denli kötü olduğu hakkında bilgiler verilmiştir. Yaşam şartlarının bu denli ağır olduğu cezaevi 1999 yılında kapatılarak Müze haline getirilmiştir. Son dönemde Dark Turizm olarak dile getirilen korkunç ve acımasız olayların yaşandığı mekanlara yapılan seyahatler içerisinde Sinop Cezaevi yerini almaktadır. Turizm bakımında bir çok kitleye hitap etmekte olup büyük bir ziyaretçi kitlesi bulunmaktadır.

Sinop Cezaevi ‘ne 50 metre mesafede büyük bir otopark mevcut olup otopark kısmında bir sorun yaşamazsınız. Sinop cezaevi içerisinde yer alan meşhur dut ağacının hikayesini okuyarak tarihe bir gezinti yapabilirsiniz. Sinop Cezaevi hatırası alanında yada avluda resim çekerek bu anları da ölümsüzleştirebilir siniz.

About Author

Finansçı

5 Comments

  • Sinop cezaevi müzesi giriş ücreti o bölgeye göre fazla gibi. Zaten turizm katkısı bir şekilde yansıyor. O yüzden daha uygun olabilir bandırma vapuru gibi
    Saygılarımızla

  • Sinop cezaevi müzesi giriş ücreti 2019 yılı için artış olmamis güzel haber. Sinop cezaevi gornediyseniz oneririm

  • Sinop cezaevi müzesi gidecek olanlara önerilir. Tarihe damga vurmuş bu alanı herkes görmeli bence

  • Cok merak edıyyorum gıtmek nasıp olur ınsallah

  • Sinop cezaevi çok güzel bir tarihi mekan gitmeyen varsa kesin gitmeli. Giriş ücreti de çok makul bir fiyat

  • Sinop cezaevi müzesi buram buram tarih kokuyor. Çok güzel bir yer yolu düşen uğrarsa pişman olmaz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir