1 March 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Cep Telefonu İstenmeyen Reklamları Engelleme Cezaları Arttırıldı

Cep Telefonu İstenmeyen Reklamları Engelleme Cezaları Arttırıldı

Tüketici tarafından son yıllarda en çok merak edilen konuların başında gelen cep telefonu istenmeyen reklamları engelleme işlemleri nasıl yapılır? sorusu sanırım. Bu konu ile ilgili bir çok yönetmelik çıksa da cep telefonuna gelen reklam mesajları yada maile gelen reklam bildirimlerini bir türlü azaltamadık. Olur olmadık saatlerde tanımadığımız numaralardan yada mail adreslerinden gelen bildirimler için belki de artık son noktaya geldik diyebiliriz.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu ‘nun 16/10/2018 tarih ve 2018/119 sayılı kararı gereği 1 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete ‘de yayınlanan karar gereği tüketici lehine yaptırım tutarları revize edildi. Bildiğiniz üzere tüketicinin rızası alınmadan e-posta adresine yada cep telefonlarına sms/çağrılar ile yapılan reklam aramaları/bildirimlerinin yapılması 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hükümlerine göre aykırılık teşkil etmektedir.

01/11/2018 Tarih 30582 Sayılı Resmi Gazete Detayı

6698 sayılı KVKK  hükümleri gereği rızaları alınmadığı halde iletişim kanalları ile yapılan reklam bildirimleri gelen kişiler tarafından Kişisel Verileri Koruma Kurumu ‘na iletilen başvurular neticesinde yürütülen incelemeler kapsamında ulaşan şikayetler nazarında; Kişinin rızası alınmadan ve Kanunun 5.maddesinde hüküm altına alınan işleme şartlarını sağlamadan mail adreslerine yada sms veya arama ile cep telefonlarına reklam bildirimleri gönderen veri sorumluları ile veri sorumluları adına reklam içeriğine sahip iletileri, iletişim kanallarından tüketicinin rızası alınmadan bu verileri kullanan veri işleyicilerinin bu veri işleme faaliyetini Kanunun 15. maddesi 7 numaralı fıkrası kapsamında derhal sonlandırması gerektiği,

Yine kanunun 12. maddesi kapsamı gereği veri sorumlusunun kişisel bilgilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini engellemek, kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişimini engellemek ve kişisel verilerin muhafaza işlemini sağlamak amacı ile uygun olan güvenlik seviyesini sağlamak için gerekli olan idari ve teknik tedbirleri almak zorunda oldukları ve kişisel verilerin kendi adına farklı bir bireysel yada tüzel kişilik tarafından işlenmesi durumunda, belirtilen tedbirlerin alınması konusunda bu kişiler ile beraber müşterek olarak sorumlu oldukları,

BUNUNLA İLGİLİ:  TransferGo Nedir? TransferGo İşlem Ücreti Ne Kadar?

Belirtildiği üzere söz konusu faaliyetleri gerçekleştirenler hakkında yine Kanunun 18.maddesi hükümleri gereği işlem tesis edileceği, bahse konu olarak işlenen Kişisel Verilerin Hukuka aykırı olarak elde edilme ihtimalinden dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ” Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme yada Ele Geçirme” başlıklı 136. madde kapsamında mevcut veri sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin tesis edilmesi için konunun 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 158. maddesi gereği ihbaren ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına bildirileceği hususunun kamuoyu ile bilgilendirilmesi ve bu ilke kararının Resmi Gazete ve Kurumun internet sitesinde yayımlanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

Cep Telefonu İstenmeyen Reklamları Engelleme Cezası Ne Kadar?

1 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete ‘de yayınlanan yönetmelik kapsamında Cep Telefonu İstenmeyen Reklamları Engelleme Cezaları Arttırıldı. Veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen Veri sorumluları hakkında 15.000 TL ‘ndan 1.000.000 TL ‘na kadar para cezası verilebilmesinin önü açılmış oldu. Tabi bu tutarda ceza rakamlarının yansıtılması nasıl bir sonuç alacak çok merak ediliyor sanırım.

Bunun yanı sıra işlenen bu kişisel veriler hukuka aykırı olarak da elde edilmiş olabileceği de dikkate alınarak, Veri sorumluları hakkında Türk Ceza Kanunu ‘nun “Verileri Hukuka Ayrı Olarak Verme Veya Ele Geçirme” başlıklı 156. maddesi gereği 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmesinin de yolu açılmış oldu. Tüketicinin isteği olmadan bu tarz zoraki mesaj, mail bildirimlerinin önü kesilebilir gibi gözüküyor.

Telefonda Kendiliğinden Açılan Reklamları Engelleme Nasıl Yapılır?

Bu gereksiz ve kullanımı engelleyen reklamlar o kadar çok ki, samsung reklam engelleme, telefonda reklam virüsü, reklam engelleme chrome android gibi aramalar yapıldığını görebiliyoruz. Opera tarayıcısı bu anlamda reklam engelleyici içerdiğinden chrome reklam engelleme gibi bir sürece maruz kalmazsınız. O yüzden reklamlardan kaçınmak için en iyi yol Opera tarayıcısı diyebiliriz sanırım.

BUNUNLA İLGİLİ:  Süper Loto en çok çıkan rakamlar sayılar

Android pop-up yada chrome tarayıcısında da sayfadaki sağ üst köşedeki üç noktayı tıkladıktan sonra ayarlardan site ayarları ve açılır pencereler seçildikten sonra pop-up engellenecek seçeneğini görebilirsiniz. Android pop-up da ise ayarlardan gelişmiş seçeneğini seçerek engelleme pop-up ‘larının etkin olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Bir çok seçenek mevcut olup virüs programları o kadar çok olunca yeni çözümler üretilmesi gerekebiliyor.

Cep Telefonuna Gelen Reklam Sms ‘leri Nasıl Engellenir?

Cep telefonuna gelen reklam sms engelleme seçeneği bir çok olsa da sürekli yeni seçenekler ile tüketiciye rahatsızlık vermeye devam edebiliyorlar. Peki cep telefonu reklam sms engelleme için bazı yöntemler üzerinden geçmeye çalışalım. Cep telefonu operatörünüz ile iletişime geçerek istek dışında farklı sms gelmemesini sağlayabilirsiniz fakat bu zamanda gerekli sms’ lere ulaşamayabilir siniz. İlk hattı aldığınızda kampanya duyuruları gelmesin olarak seçebilir siniz.

Bunlara ek olarak sms ile reklam engelleme seçenekleri olabilmekte, akıllı telefona yüklenecek programlar ile spam sms ‘lerini engelleyen bir yapı kurulabilir. Ama yapılması gereken en önemli şey ise internet ortamında cep telefonu bilgisinin verilmemesi olacaktır. Bilmediğiniz kişilerden gelen sms ‘lere cevap vermemeyi tercih edebilir siniz. Reklam engelleyici uygulamalar ile de fayda sağlayabilir siniz.

Bunun yanında tüketiciden izin alınmadan gelen aramalar, sms’ ler yada e-postalar için şikayetinizi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘na ait “Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi ” yani TİSS aracılığı ile yapabilir siniz. E-Devlet aracılığı ile kısa mesaj için sesli arama için yada e-posta için şikayet edebilir siniz. Tarafınıza gelen bildirime ait ileti tarihi, saati, başlığı gibi içerikleri girerek şikayetinizi yaparak takibini TİSS üzerinden gerçekleştirebilir siniz.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir