14 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Keşide ettiğim çek yaprağı için ödemeden men kararı nasıl çıkarabilirim?

Keşide ettiğim çek yaprağı için ödemeden men kararı nasıl çıkarabilirim?

Kestiğim Çek yaprağı için ödemeden men kararı nasıl çıkarabilirim?

  • Keşidecinin veya hamilin rızası dışında elinden çıkan veya kaybolan çekler için daha önceki yıllar müşteri talimatına istinaden ödemeden men kaşesi vurularak çeklerin ödenmesi engellenebiliyordu. Fakat çek kullanıcıları bu durumu kendi lehine çevirerek ödeyemeyeceğini düşündüğü çekler için Bankalara ödemeden men edilmesi için talimat ileterek müşterilerine verdikleri çekleri bir nevi ertelemiş oluyorlardı. Türk Ticaret Kanunun 711/3 maddesi 28 Şubat 2009 tarihinde iptal edilerek bu süreç yürürlükten kaldırılmış oldu. Mantık olarak 28 Şubat 2009 tarihinden sonra Bankalara ibraz edilecek çeklerde keşideci tarafından Bankaya iletilen yada iletilecek ödemeden men talimatları işleme alınmamaktadır.
  • 28 Şubat 2009 sonrası ödemeden men yapılması talep ediliyor ise mahkemeye başvurmuş olması yeterli olmamaktadır. Mahkemeden / Savcılıktan bu konu ile alınmış karar sonrası Müşteri çeki zayi ettiği yada kaybolduğu gerekçesi ile ödenmesini durdurmak isteyebilir. Zira mahkeme kararı yok ise çekin ibraz edilmesi durumunda sorunsuz bir çek olarak işleme alınacaktır.
  • Mahkeme tarafından ödemeden men kararı çıkmış bir çek için ibraz süresi içinde tahsil edilmek istendiğinde çek bedeli hamile ödenmemesi gerekmektedir, ödenmesi durumunda Banka yetilileri işlemlerden sorumlu olacaktır. Ödemeden men kararı çıkan çekin ibrazı yada takas tarafından tahsil edilmek istendiğinde Banka tarafından çekin arkasına ilgili kaşe basılarak Banka yetkilileri tarafından imzalanarak iade edilir.
  • Tahsil etmek istediğiniz çek yaprağına ait ödemeden men talimatı mevcut ve Banka tarafından ilgi kaşeler basılarak tarafınıza teslim edildi ise hukuki yollardan itiraz edebilirsiniz.
BUNUNLA İLGİLİ:  Çek Basım Tarihi Yazan Çeklerin Taahhüt Bedeli Ne Zamana Kadar Tahsil Edilir?
About Author

Finansçı

1 Comment

  • Son dönemde çek problemleri o kadar arttı ki açıklayıcı bilgiye ihtiyaç vardı . ..

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir