27 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Temmuz 2016 kira artış oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Temmuz 2016 kira artış oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Haziran 2016 Üfe Tüfe oranı açıklandı, Temmuz 2016 kira zammı (kira artışı) ne kadar olması gerekiyor?

Kiracısınız ve bir önceki sene Temmuz ayında kontrat yaptı iseniz maalesef bu Temmuz ayında kiranıza zam yapmanız gerekiyor. Tabi kira zammının hangi oran ile yapılacağı konusunda piyasa şartlarında bir çok bilgi dolaşmaktadır. Fakat Borçlar Kanununun 344.maddesi detayında belirtilen yönetmelikte kira artışının hangi oran ile yapılacağına dair bilgi verilmektedir. Belirtilen yönetmelik detayında kira sözleşmelerinde yenileme dönemi gelenler için yapılması gereken kira zam oranı Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) belirlemiş olduğu Üretici Fiyat Endeksi yani (ÜFE) artış/ oranını aşmayacak şekilde hesaplanacağı belirtilmektedir.

Bu bilgiler ışığında 2016 Temmuz ayında sözleşme yenileyen kiracıların yapacağı kira artış oranı % 4,91 olması gerekmektedir.

Yönetmelikte ÜFE oranını aşmayacak diye belirtilmiş olmasına rağmen Tüik tarafından açıklanan verilerde bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen değişim, bir önceki aya göre farklılık, bir önceki yıl aralık ayı oranlarına göre gerçekleşen değişim ve on iki aylık ortalamaya göre gerçekleşen değişim oranı belirtilmektedir. İşte bu nokta da hangi oranın kullanılması gerektiği konusun da tereddütler yaşanmaya başlamaktadır.

Hayatta olan bir gerçek var ki ev sahipleri her zaman daha yüksek oranı kullanmak isterken kiracı tarafında hangi oran düşük ise tabiki o oranı baz almak isteyeceklerdir. Tüketici Fiyat endeksi ve Üretici Fiyat endeksini TUİK her ayın üçüne denk gelen tarihte açıklıyor.

Kira zam oranı hususunda TÜİK bir önceki yıl aynı ayına göre hesaplanmış oran ile kira zammı yapılmasını belirtmesine rağmen, Yargıtay TUİK tarafından açıklanmış olan verilerdeki 12 aylık ortalamanın kullanılması gerektiğini dile getirmektedir. Kira zammının ne kadar yapılacağına dair karar mercii TÜİK olmadığından Borçlar Kanununda da özellikle belirtilen bilgi, Yargıtay’ ın kararı ile bağlayıcı olarak nitelendirilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Nakit Yatan ve Nakit Çekilen işlemi nedir?

O yüzden 2016 Temmuz ayına ait kira artış oranı Yargıtay’ ın bildirimine göre %4,91 olarak dikkate alınmalıdır.

Örnek ile açıklamak gerekir ise,

·         500 TL kira ödeyecek bir vatandaş bu ay itibari ile yani 2016 Temmuz ayında kira zammı yapacak ise kirası 524.55 TL olacak.

·         1.000 TL kira ödeyecek bir vatandaş bu ay itibari ile yani Temmuz ayı için kira zammı yapacak ise kirası 1.049.10 TL olacak.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Haziran 2016

TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0.47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,63, bir önceki yılın yine aynı ayına göre %7,64 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,74 artış gerçekleşti

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi( Yİ-ÜFE), Haziran 2016

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,41 artış, bir önceki yıl Aralık ayına göre %3,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve 12 aylık ortalamalara göre %4,91 artış gösterdi.

About Author

Finansçı

2 Comments

  • ev sahipleri umarım kira zammı yaparken bu oranlara göre karar vermiyorlardır. ülkenin durumu malum yüzde beş oran bile yüksek geliyor memurların aldığı zamlar ile kıyaslarsak.

  • Ülkede işsizlik had safhada ohal var millet soğuktan donarak oluyor kira artışi da olmayiversin ne olurki

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir