6 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Tüketici ve Konut kredisi alınmaması gereken masraflar nelerdir?

Tüketici ve Konut kredisi alınmaması gereken masraflar nelerdir?

Tüketici kredisi ve Konut kredisi kullanacak olanların en çok araştırdıkları konu masraf kalemleridir. Kredi kullanacak olanların ödememesi gereken masraflar nelerdir?

Tüketicinin nakit ihtiyaçları ve Konut edinme amacıyla kullanacakları krediler için ödeyecekleri masraflar belirlidir. Bu masrafların üzerinden geçmek gerekir ise Konut ve Tüketici kredisinde ödenecek masrafları şu şekilde oluşmaktadır.

Konut Kredisi tahsil edilecek masraflar;

  • Dosya masrafı (Binde 5)
  • Ekspertiz ücreti (Fatura tutarı kadar)
  • İpotek ücreti
  • Dask Poliçesi
  • Konut Poliçesi
  • Hayat Sigortası (Muafiyet uygulanabilir)

Tüketici Kredisi tahsil edilecek masraflar;

  • Dosya masrafı (Binde 5)
  • Hayat sigortası (Muafiyet uygulanabilir) 

Tüketiciden İhtiyaç kredisi ve Konut kredisi kullanımı sonrası alınacak masraflar yukarıda belirtilmiş olup bu masrafların dışında ilgili krediler ile ilişkilendirilse de Finansal tüketiciden tahsil edilmemesi gereken ücretler “Finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin usül ve esaslar hakkında yönetmelik” te belirtilmiş olup detayı şu şekildedir.

Konut ve Tüketici Kredisinden alınmaması gereken masraflar nelerdir?

Finansal Tüketicinin ihtiyaç sonrası kullanacağı kredilerde alınacak masraflar üzerinden geçtik. Bu masrafların dışında finansal tüketiciden alınmaması gereken masraflar ise şu şekildedir.

  • İstihbarat ücreti,
  • Kredi işlem fişi ücreti,
  • Ödeme planı değişiklik ücreti,
  • Değişken taksitli ödeme planı ücreti,

Kredi kullandırım sonrası ödeyeceğiniz Tahsis ücreti dışında Banka ekstra bir ödeme talebinde bulunmaması gerekir. Ekspertiz ve ipotek ücretleri 3.kişilere ödeme yapıldığı için finansal tüketiciden tahsil edilmektedir. Kredinizin red edilmesi halinde de ekspertiz için 3.kişilere ödeme yapılacağı için ilgili bedel tüketici tarafından ödenmektedir.

Bunun yanında Konut kredilerinde bir veya daha fazla kredi taksiti vadeden önce ödeme yapılmak istendiğinde yada kredinin faiz oranı yada kar payında finansal tüketicinin lehine tüketiciden onay alınarak yapılacak değişikliklerde, kanunun 37. maddesi gereği erken ödeme tazminatı dışında hiç bir şekilde ücret tahsilatı yapılamaz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Fenerbahçe kendi evinde Atmitros u yenerek gruplara kaldı

Erken ödeme tazminatında Finansal tüketicinin dikkat etmesi gereken en önemli husus ise, ödeyecek olduğunuz erken ödeme tazminatı tahsilatının yapılan faiz yada kar payı indiriminde tüketici lehine yansıyan indirimden fazla olmaması gerekmektedir. Tüketicinin işlem esnasında hak edeceği indirimi ve sonrasında erken ödeme sonrası ödeyeceği tazminatı iyi kontrol etmesi bu durumda önem arz etmektedir.

Fakat şu anda ödenmemesi gereken masraf kalemleri daha önceki yıllarda Finansal tüketiciden tahsil edilmekte idi. O yüzden sistem hatası gibi sorunlar eşliğinde dönem dönem tüketicinin aleyhine olacak şekilde ekstra masraf tahsilatları yada kredi tahsis ücretinde hatalı tahsilatlar yapılabiliyor. Finansal tüketicinin kredi kullandırım esnasında hesaplamaları daha önceden teyit ederek işlemlere başlaması daha sağlıklı olur. Bankalar da olası denetimlerde ceza ödememek adına sistemlerini sürekli tarayarak hatalı tahsilatlarda tüketici talebi olmadan iade işlemlerini gerçekleştirmektedirler.

Bu süreçte hesabınızdan hatalı tahsilat yapılması ve sonrasında ilgili Bankadaki hesabınızın kapalı olması durumunda sizinle iletişime geçerek hatalı tahsilatın iade edilmesi sağlanıyor. Bu süreçte belirteceğiniz hesap bilgisine iadeler yapılmakta yada Bankadaki hesabınızın tekrar açılması için talepte bulunabilirler. Talimatınıza istinaden kapatılmış olan hesap yine sizin talimatınız olmadan tekrar açılamamaktadır.

3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik ile tahsis ücretlerindeki binde beş sınırlaması getirildi. Hesabınızdan yönetmelik öncesi hatalı alındığını tespit ettiğiniz masraf kalemleri mevcut ise bu tahsilatları Tüketici Hakem Heyetine yapılacak başvurular ile iade alabilir siniz. Yönetmelik sonrası işlemlerde Bankalar ceza ödemek istemedikleri için iadeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirirken yönetmelik öncesi tahsilatlar konusunda gerektiği gibi hassas davranmayabiliyorlar. Hal böyle olunca hesabınızdan hatalı alındığını tespit ettiğiniz masraflar için Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine yada Tüketici Hakem Heyetine yapılacak başvuru sonrası iade alabilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Emlakçı Komisyonu Vermemek Mümkün Mü? Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Tüketici Hakem Heyetinden paramı ne zaman alabilirim? yazımızı okumak için tıklayın

Hakem heyetinden iademi ne zaman alabilirim?

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir