26 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Hesap İşletim Ücreti 2021 Yılında Tahsil Edilmeye Başlanacak Mı?

Hesap İşletim Ücreti 2021 Yılında Tahsil Edilmeye Başlanacak Mı?

Bankacılık işlemleri yapan tüketicilerin en büyük derdi hesap işletim ücreti 2021 yılında tekrar hayatımıza mı giriyor? makalemizde bu konuda açıklayıcı bilgiler vermeye çalışacağız. Yıllarca tüketiciler tarafından ödenen hesap işletim ücreti yükü 2016 yılında finansal tüketici üzerinde kalkmıştı. Danıştay tarafından dört masraf kalemi için açılan davaya rağmen Hesap işletim ücreti için yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

03.10.2014 tarih 29138 sayılı  Resmi Gazete de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere ilişkin Usül ve Esaslar hakkında yönetmeliğin 10.maddesi birinci fıkrasının, 13.maddesinin birinci fıkrasındaki maddelere istinaden Tahsis ücreti, Hesap İşletim Ücreti, Nakit Avans Çekim ücreti, Kamu Kurum ve kuruluşlarına yapılan ödemeler başlığı altında yer alan ödemelerin iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması ile ilgili talepte yürütme durdurma istemi 17.03.2015 tarihinde reddedilmişti.

Davacı Tüketici Sorunları Derneği’ nın yaptığı itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca değerlendirmeye alınarak kısmi olarak dava talebindeki bedellerden kısmi olarak Hesap İşletim Ücreti yönünden yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtilmişti. Durdurma kararı sonrası Ocak 2016 tarihi itibariyle finansal tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edilmemeye başlandı. O dönemden bu yana ticari müşterilerden hesap işletim ücreti tahsil edilmeye devam etti. O dönem itibariyle 150-200 TL gibi bir ücret tüketicinin cebinde kalmıştı.

Hesap İşletim Ücreti 2021 Yılında Tahsil Edilecek Mi?

Mart ayında Hürriyet ‘in haberine göre Danıştay 10.Dairesi Bankaların müşterilerden hesap işletim ücreti alabileceğine hükmetti. Dairenin kararında söz konusu ücretin tahsil edilmesinde hukuka ayrılık yok denildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na açılan davada bazı ücretlerin yönetmeliğe dayalı olarak haksız alındığı öne sürülmüştü. Davanın dayanağında hesap işletim ücreti nakit avans ücreti gibi bazı kalemlerin herhangi bir gidere konu olmadığı iddiası belirtilmişti. Ücret tahsilatı sonrası tüketiciye de gider belgesi sunulmadığı iletilmişti.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kentsel Dönüşüm kredisini kim kullanabilir ve avantajları nelerdir?

BDDK tarafından yapılan savunmada yönetmeliğin ilgili maddelerin iptali durumunda masrafların faizlere yansıyabileceği konusunda görüş belirtilmiş. Daha öncesinde dava ile ilgili tedbir kararı alan daire, Danıştay idari dava daireleri kurulunun vermiş olduğu bozma kararına atıfta bulunarak Hesap işletim ücreti alınmasına hukuka aykırılık görülmemiştir yönünde karar vermiştir.  Tüketicinin cebinden 10 milyar liraya yakın bir tutarın tahsil edilme riski doğmuştur.

07.03.2021 tarihinde Resmi Gazete ‘de yayınlanan Finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin usûl ve esaslar hakkında tebliği gereği tüketicilerden alınabilecek ücret kalemleri revize edilmişti. Bu tebliğin Mevduat ve Katılım fonu işlemleri başlıklı 13. maddesi gereği “Finansal tüketicilerin açtıkları mevduat ve katılım fonu hesaplarının açılış işlemlerinde katlanılan operasyonel süreçler ve hesapların işletimi, hesapların işletime hazır bulundurulması, saklama hizmeti verilmesi ve bilgi işlem sistemi yatırımları kapsamında ücret alınamaz.” denilmektedir.

Bu konuda Türkiye Bankalar Birliği yada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından karar ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Şu an Bankacılık işlemlerinden alınan ücretler, Finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin tebliğe göre devam etmektedir. İlgili kurumlar tarafından kamuya ve bankalara henüz bir bildirim de yapılmadığı için şu an finansal tüketici hesap işletim ücreti ödemesi konusunda rahat diyebiliriz.

Mevduat ve katılım fonu işlemleri

MADDE 13 – (1) Finansal tüketicilerin açtıkları mevduat ve katılım fonu hesaplarının açılış işlemlerinde katlanılan operasyonel süreçler ve hesapların işletimi, hesapların işletime hazır bulundurulması, saklama hizmeti verilmesi ve bilgi işlem sistemi yatırımları kapsamında ücret alınamaz.

Tüketici Google Aramaları Soru Cevap:

  • Tüketiciden şu an hesap işletim ücreti alınıyor mu? Hayır şu anda hesap işletim ücreti altında finansal tüketiciden tahsilat yapılmamaktadır.
  • Vadesiz hesap para keser mi? Hayır şu anda herhangi bir tahsilat yapılmamaktadır.
  • Hesap işletim ücreti nedir? Vadesiz hesaplardan tahsil edilen, bankacılık hizmetlerine ilişkin masraf tutarıdır.
  • İş Bankası hesap işletim ücreti alıyor mu? Finansal tüketicilerden şu anda tahsilat yapılmamaktadır.
  • Garanti Bankası hesap işletim ücreti alıyor mu? Finansal tüketicilerden şu anda tahsilat yapılmamaktadır.
  • Bireysel hesap işletim ücreti mi alınmıyor? Evet bireysel adı altında finansal tüketicilerden şu anda tahsilat yapılmamaktadır.
  • Hesap işletim ücreti kalktı mı? 2016 yılı itibariyle finansal tüketicilerden tahsil edilmemektedir.
  • Ziraat hesap işletim ücreti alıyor mu? Finansal tüketicilerden şu anda tahsilat yapılmamaktadır.
BUNUNLA İLGİLİ:  Ramazan Bayramı 2019 Noterler Bankalar Açık Mı?
About Author

Finansçı

7 Comments

  • Hesap işletim ücreti 2021 yılında bakalım artacak mı

  • Degerli bilgiler icin teşekkür ederim harikasinix
    Hesap işletim ücreti 2021 yılında hayatımıza dahil olmaz umarım.

  • Hesap işlemi ücreti ne olacak bakalım

  • Hesap işletim ücreti hayatımıza girmez insallah

  • Hesap işletim ücreti almayan bankaları tercih ediyorum yada otomatik ödeme talimatı vb işlemler verirseniz o şekilde de alınmıyor bazı bankalarda araştırmak ve ona göre hareket etmek gerekli

  • Umarım ilerki zamanlarda hesap işletim ücreti almazlar.

  • Eğer hesap işletim ücreti alınmaya başlanırsa insanlar papara, ininal gibi dijital bankalara yönelir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir