17 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Anapara Koruma Amaçlı Yatırım Fonu nedir?

Anapara Koruma Amaçlı Yatırım Fonu nedir?

Yatırımcıların öğrenmek istediği konulardan biri olan Anapara Koruma Amaçlı Yatırım Fonu nedir? Anapara Koruma Amaçlı Yatırım fonu avantajları ve riskleri nelerdir?

Anapara Koruma Amaçlı Yatırım Fonu‘ nu kısaca tanımlamak gerekir ise, Tüketicinin yatırdığı bedelin büyük bir kısmını yada hepsini koruma altına alırken farklı yatırım araçları ile daha fazla getiri sağlama amacında olan bir fondur. 

Yatırımın vade bitiminde fon portföyündeki sabit getirileri bulunan kıymetler ile Anapara koruması sağlarken, portföye yer alan fonun yatırım amacını da belirleyen opsiyon işlemleri ile tüketiciye iştirak oranında getirisi olan fonlardır.  Devlet tahvili, ters repo, Hazine bonoları ve yatırım amacı güden Finansal tablolar ve sermaye piyasa araçları ile düzenlenen opsiyon sözleşmelerinin bütünüdür.

Anapara Koruma, Banka tarafından kesin bir taahhüt olarak değerlendirilmez, yatırımın türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fon detayında ne kadarlık yatırımın koruma altında olacağı açıkça belirtilmesi gerekir. Fakat vade sonunda beklenen getirinin sağlanamaması durumunda Anaparanın bir kısmı yada tümünü kaybetme riskiniz vardır.

Anapara Koruma Amaçlı Yatırım fonlarının avantajları ve riskleri nelerdir?

  • Bu fonlar vade sonu beklenmesi halinde opsiyon sözleşmesinin avantajlarını yakalayarak ek getiri fırsatına sahip olurlar.
  • Fonların vadesi olduğundan, vade içinde yapılacak çıkışlar fonun güncel değerinden işlem yapılmakta olup kar yada zarar edebilir siniz. 
  • Anapara koruma sadece vade sonunu bekleyen müşteriler için geçerlidir.
  • Anapara Korumalı fonlar borsa gibi olup, öncelikle Halka arz ve yatırım süreci olarak iki kademelidir. Halka arz süresinde yatırımlar toplanmakta olup, sonrasında gerçekleşen yatırım süreci sonunda yapılan yatırımlar ile müşteriye getiri olarak geri dönmektedir.
  • Bu fonlar vadeli mevduat olarak değerlendirilmemekte olup, Banka tüketiciye vade içinde belirlenmiş tarihlerde yatırımın getirisine dokunmayarak çıkış yapabilirler. 
  • Halka arz, talep toplama tarihi sonrasında tüketiciye genellikle fon alımı için izin verilmez.
  • Bu fonlar da vade genellikle en az 6 ay ve üzeri olarak belirlenir.
  • Anapara Koruma amaçlı fonlar da portföy sınırlaması yoktur.
  • Günlük olarak fiyat açıklanmayarak, ayda 2 kez fiyat açıklamaları makul karşılanmaktadır.
  • Yatırımcı, Bankanın uzmanlık ve tecrübesinden yararlanarak erişilmesi zor olan piyasalarda yatırım yapma şansına sahip olur.
  • Geçmiş dönemlerdeki fon getirilerini analiz ederek alınan fonlarda aynı şekilde sonuçlanmayabilir.
  • Anapara Koruma amaçlı fonlarda hedeflenen bir getiri olup, vade bitiminde gerçekleşmemesi halinde Anaparanın bir kısmı yada hepsini kaybetme ihtimaliniz vardır.
BUNUNLA İLGİLİ:  Aralık 2018 Kira Artışı Ne Kadar?

Anapara Koruma Amaçlı Yatırım Fonu neden tercih edilir?

Bu fonları tercih eden yatırımcılar, Anapara korumasını esas alarak diğer riskli olarak değerlendirilebilecek yatırım enstrümanlarını denemek isteyen fakat ürünler hakkında tecrübesi olmayanlara hitap etmektedir. Amaç Anapara da zarar etmemek olmasına rağmen Altın,Petrol,Bono, Tahvil gibi bir çok yatırım araçlarını da kullanarak ek getiri sağlamak isteyen az risk isteyen yatırımcılara hitap etmektedir. Bu tip fonlarda vade sonunda kötü rüya görmemek için Banka ile imzalanan sözleşmelerin iyi okunması gerekmektedir.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir