17 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Banka hesabıma para iadesi yapılmış hangi işlem için olabilir?

Banka hesabıma para iadesi yapılmış hangi işlem için olabilir?

Bankalar tarafından tahsil edilen masraflar son dönemde usulca müşteri hesaplarına iade ediliyor? Hesabınıza iade edilen para hangi işlem ile ilgili olabilir?

Son dönemde yapılan yasal düzenlemeler ve yönetmelik değişiklikleri sonrası müşteri hesaplarına usulca iadeler yapıldığını duyuyoruz. Hakem heyeti aracılığı ile tüketiciler dosya masraflarını, kart ücretlerini yada hesap işletim ücretlerini son dönemde sürekli iade aldılar.

Hesabınızdan tahsil edilen masrafların dışında hesabınıza iade tutarlar mı geçiyor?

Son dönemde Bankaların başı denetimler ile belada desek yanlış olmaz sanırım. Bir çok yayın organında BDDK tarafından ceza yaptırımları uygulandığını izliyoruz. Peki bu denetimlerde ne oluyor da sonrasında Banka hesabınıza masraf iadeleri yapılıyor. Denetçiler bu denetimlerde müşteri hesaplarından alınan masrafların içeriğini kontrol ederek hatalı işlem yapılması durumunda müşteri hesaplarına iadesi konusunda gerekli talimatı veriyorlar.

Son dönemde sıkça duyduğumuz kredilerde hatalı hesaplama yapılarak fazla alınan masraf veya ücretlerin iadelerini müşteri hesaplarına aktarıyorlar. Sonrasında gönderdikleri sms bildirimi ile bu tutarların alınması konusunda tüketiciyi bilgilendiriyorlar. Sıkça iade edilen işlemlerden biri olan Konut kredilerinde erken kapamalarda alınan hatalı erken kapama cezaları yada hatalı alınan dosya masrafları olduğu belirtiliyor.

Hesabınıza aktarılan bu tutarlar daha önceki dönemlerde sizden tahsil edildiği için sorunsuz bir şekilde hesabınızdan çekerek kullanabilir siniz. Tüketici olarak yapılması gerekenler hesabınızdan alınan ücretlerin takibini ve hangi oranda alınması gerektiği hakkında araştırma yapılması olacaktır. Bazı durumlarda işlem bir an önce gerçekleşsin paramı alıp gideyim mantığı ile hesap hareketlerimizi detaylı kontrol etmiyoruz.

Bankalar BDDK ‘ya bildirdikleri masraf ve oranların dışında tüketici hesaplarından ekstra yada farklı tutarda tahsilat gerçekleştiremezler. Ama bazen sistemlerinin azizliğine uğrayarak tüketiciden hatalı tahsilatlar yapabiliyorlar. Tabi bu işlemler dikkatli tüketicinin gözünden bazen kaçmıyor ve işlem anından düzeltme talep edebiliyorlar. Ama fark edilmeyen işlemlerde Bankaları denetleyen ekipler tarafından saptanarak tüketici hesaplarına iadeler yapılabiliyor.

BUNUNLA İLGİLİ:  Konut fiyatlarında en çok artış beklenen il hangisi?

Toplamak gerekir ise Banka tarafından hesabınıza son dönemde ekstra tutarlar iade edildi ise fazla ödediğiniz bir tutara istinaden iade yapıldı şeklinde yorumlayabilir siniz. Detayını şube yetkililerinden yada hesap hareketlerinizde ki işlem açıklamalarından anlayabilir siniz.

 

 

Emekli maaş aktarım kampanyalarında en avantajlı hangisi? yazımızı okumak için tıklayın

https://www.kucukpara.com/hesap-isletim-ucretleri/emekli-maas-aktarim-kampanyalarinda-en-avantajli-hangisi/

About Author

Finansçı

3 Comments

  • Bunu bilmiyordum ama birşey soracağım geçmişten bugüne kadar hangi hesabıma ne yatırılmış nasıl öğrenebilirim

    • Merhaba,
      10 yıla kadar Bankadan hesabiniz ile ilgili Alacak hareketlerini talep edebilirsiniz.
      İyi gunler.

  • bence çokta karıştırmamak lazım iade etmiş işte sorgularken banka her ilem içn para isteyecektir kesin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir