8 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Bireysel Finansman Eğitim ve Konut tadilat kredilerinde vade ne kadar oldu

Bireysel Finansman kredilerinde vade uzatıldı mı? Yasada yapılan değişikliklerin detayları

25.11.2015 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan ekteki yönetmeliğe göre kredi vadelerinde değişiklik yapıldığı duyuruldu.Fakat yönetmelikte vade ile ilgili detay belirtilmez iken daha önce çoğu kredi türünde vade 36 ve 48 ay ile sınırlı iken yeni çıkan yönetmelik ile bazı kredi türlerini bu vade dışında tuttuğu belirtilmiş.

36 ay sınırlamasının dışında bırakılan krediler hangileri?

  • Konut tadilatı kapsamında konut için mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler,
  • Konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması,
  • Diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler,
  • Eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler,
  • Konut edinmeleri

Yayınlanan yeni yönetmelik ile yukarıda madde halinde sıraladığımız sebepler ile kullandırılan kredilerde 36 yada 48 ay sınırlamasının olmadığı belirtilmiştir. Yeni yönetmelik ile bu kredi türlerini bir kenara ayırmak ile beraber vade ile ilgili bir detay belirtilmemiştir. Bu durumda Banka bu kredi türlerinde kendi belirleyeceği vadeler ile kullandırım yapabilir gibi gözüküyor.

Tabi Bankalar bu tip bir finansmanda vadeyi çok uzun tutmayabilir ama yinede 60 ay olarak revize edilebilir gibi gözüküyor yeni bir yönetmelik değişikliği olmadığı sürece. Bu durumda gelir dengesini ayarlayamadığı için kredi kullanamayan kişiler içinde bir umut olacak gibi gözüküyor.

En çok kullanılan kredilerden olan eğitim, konutun tadilatı gibi konularda fatura vs evrak olduğu sürece biraz öncede belirttiğimiz gibi kredi vadelerinde 60 ayı görebiliriz.

 

Resmi Gazete’ de yayınlanan 25.11.2015 tarihli 29543 sayılı yönetmelik ektedir;

BANKALARIN KREDİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 12/A maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Galatasaray ın Ziraat Türkiye kupasındaki rakibi belli oldu

“(3) Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684 üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi otuz altı ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı aşamaz.”

Kredi kartı alışverişlerinde taksit sayısı ile ilgili yapılan düzenleme için tıklayın;

https://www.kucukpara.com/gundem/kredi-karti-alisverislerinde-taksit-sayilari-degisti/

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir