8 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Konuta mı Yatırım Yapmalı Arsaya mı? Püf Noktaları Neler?

Konuta mı Yatırım Yapmalı Arsaya mı? Püf Noktaları Neler?

Konuta mı Yatırım Yapmalı Arsaya mı?

Öncelikle küçük yatırımcı mı büyük yatırımcı mı olduğunuza karar vermeniz gerekiyor. Eğer küçük yatırımcıysanız büyük yüklerin altına kendinizi sokmak için daha erken. Şansınızı altın, döviz, borsa gibi yatırım araçlarında deneyin. Yok eğer büyük yatırımcıyım diyorsanız o zaman konut, arsa, ofis, tarla gibi yatırım araçlarına yönelebilirsiniz.

Gayrimenkul Yatırımında Seçenekleriniz Neler?

Karar verdikten sonra yapacağınız şey ise birikiminizi ve borçlanma gücünüzü hesaplamak. Yatırımınıza buna göre yön vermelisiniz. Örneğin elinizde ev almanıza yetmeyen ancak arsa almanıza yeten bir paranız var. Bu durumda “risk alamam, garanti yatırım olsun” diyorsanız konuta yönelmeniz mantıklı olacaktır. Çünkü bir yandan kredi borcuna girerken diğer yandan kira geliriyle bunu dengeleme şansınız var. Ancak “borçlanmak istemiyorum ya da faize hiç bulaşmamalı” diyorsanız arsa yatırımı yapın.

Arsa uzun vadede daha karlı bir yatırımdır. Konutunuz 10 yıl sonra yine bir konut ederken, arsanız büyük ihtimalle birkaç konut ediyor olacaktır.

Eğer ki birikiminiz arsa almaya da yetmeyecekse, tarla bir diğer seçenek. Tarla yatırımı arsaya oranla daha uzun vadede getirisi olan bir yatırım. Bir de çok daha dikkatli araştırma gerektirir.

Örneğin; su havzasında bulunan tarlalara imar çıkmasını beklemeyin. Almayı düşündüğünüz tarlaya kısa vadede imar çıkıp çıkmayacağını resmi makamlarla görüşün, belediye ve tapu kayıtlarına mutlaka bakın, inceleyin öyle karar verin. Hangi yatırımı yaparsanız yapın resmi makamlarla mutlaka görüşün, doğruluğundan emin olmadığınız tavsiyelerden uzak durun. Hayal kurarken hayal kırıklığına uğramayın. Peki konuta mı yatırım yapmalı arsaya mı?

Konut Yatırımı ve Getirileri

Türkiye’de inşaat ve emlak sektörü herkesin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Konut yatırımında herkes gelirine göre kar ediyor ve kimse zarar etmiyor diyebiliriz. Konut sektörü günden güne büyümeye devam ediyor. Hem talep çokluğunun fazlalığı, hem döviz fiyatlarının maliyete de yansıması hem de arsaya olan talep sonucu arsa bulmanın zorlaşması, tüketiciyi konut yatırımı yapmaya itiyor.

BUNUNLA İLGİLİ:  Döviz alış satış işlemi için Bankamı yoksa Forexmi?

Konut alırken en iyi karı elde etmek için en önemli kriter mülkün bulunduğu yer. O kentin gelişmişlik seviyesi ve yatırım potansiyelinin yanında eğitim, sağlık, park, cami vs. gibi kamu hizmetlerinden ne kadar yararlandığı da önem arz ediyor. Bunların yanında ticaret merkezlerine yakınlık da konut fiyatlarını ciddi oranda arttırıyor. Diğer önemli kriter ise ulaşım imkanları. Günümüzde herkes işine, okuluna ve herhangi bir yere mutlaka her gün düzenli yolculuk yapıyor. Bu yüzden alternatif ulaşım imkanlarına, toplu taşıma alanlarına ve işlek yollara yakınlığı önem arz ediyor.

Arsa Yatırımı ve Getirileri

Kira gelirlerinde yakın dönemde başlayan düşüş nedeniyle arsa yatırımı çok popüler ama bir o kadar da zor. Bu rağbet bir süredir devam ettiğinden şehir merkezlerinde arsa bulmak imkansız.

Doğru gayrimenkul yatırımı için konut mu arsa mı?

Şehre yakın bulabilenler ise şanslı. Çünkü arsa azlığından tarla yatırımına yönelen bir dönemdeyiz. Ayrıca bu arsaların getirisi merkezi olanlara göre kat kat fazla olacaktır.

Arsa alırken öncelikle imar izni olup olmadığı öğrenilmeli. İmar izni varsa, arsanın imar durumu incelenmeli. Arsayı hangi amaçla aldığınız ve bu amacını için imar izni çıkıp çıkmayacağı yatırımınızın karlı olması için son derece önemlidir. Arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğu da öğrenilmeli hatta zemin etüdü incelenmelidir. Planladığınız kadar kat çıkılmaması bile sizi zarara uğratabilir. Daha sonra tapudan sahiplerinin kim olduğu ve kayıtlara giren park, hastane ve okul gibi hizmet olup olmadığına bakılmalıdır.

Arsa yatırımı teknik inceleme ister. Bir bilene danışarak hareket etmenizi öneririz.

About Author

Meraklı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir