21 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Kredi Gecikme Gün Sayısı Arttırıldı. Kredi Ne Zaman Takibe Aktarılır?

Kredi Gecikme Gün Sayısı Arttırıldı. Kredi Ne Zaman Takibe Aktarılır?

Hepimizin çok iyi bildiği bir kural, krediler yada kredi kartlarındaki gecikme gün sayısı 90 gün olduğunda bir sonraki gün borç bakiyeniz kanuni takibe atılırdı. Son dönemde tüm Dünya ‘yı etkisi altına alan corona virüsü (covid 19) bir çok sektörü sekteye uğrattı. Tabi işverenin ticari hayatında sorun yaşaması durumunda dolaylı bir şekilde çalışanlarda bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Şu anda tüm Dünya covid 19 virüsü ile ilgili gelişmeleri yakın takip ediyor durumda.

Bir çok Merkez Bankası ve Hükümet bu anlamda çok ciddi önlemler alarak sürecin Finansal kısmını yönetmeye çalışıyorlar. Konumuza tekrar dönecek olursak şu anda korona virüsü için alınan önlemler kapsamında bir çok işyeri kapalı durumda. Kurumsal bir çok firma virüsün yayılmaması adına home ofis çalışma seviyesine geçtiler. Tabi durum böyle olunca çalışanlar maaşlarını alabilecekler mi? kredi yada kredi kartı borçlarını ödeyebilecekler mi? bunlar merak edilen sorular.

Kredi Gecikme Gün Sayısı Arttırıldı. Kredi Ne Zaman Sorunlu Hale Gelir?

Bildiğiniz üzere ay içerisinde gecikmeye düşen tüm kredi ve kredi kartı borçları 91.gün gecikmeye düşmesi durumunda kanuni takip hesaplarına aktarılırdı. Tabi bu süreç öncesinde Bireysel tüketicilerde gecikme gün sayısı 50 ve üzeri olduğunda, Kobi ve Tarım müşterileri 70 ve üzeri olduğunda ihtarname gönderimi yapılır ve tahsilat sağlanmaması durumunda 91. gün Kanuni takip hesaplarına aktarılmaktaydı.

BDDK tarafından 17.03.2020 tarih 8948 sayılı karar gereği; kanuni takip işlemlerinin 31.12.2020 tarihine kadar 91. gün yerine 181.gün kanuni takibe aktarılacak şekilde sistemsel değişikliklerin yapılmasını talep etmiştir. Bu durumda yayınlanan karar gereği kredi yada kredi kartı borçlusu, bu borcunu 6 ay (180 gün) ödememesi durumunda kanuni takip hesaplarına aktarılacak. Ticari kredilerde 18t0 gün beklemeden Bankalar tarafından krediyi erken çağırma durumları olabilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  İzlanda Türkiye maçı hangi kanalda?

Kredi Gecikmesi İçin Ne Zaman İhtarname Çekilecek?

BDDK tarafından kanuni takibe aktarım süresinin yanı sıra ihbarname ve ihtarname gönderim süreleri de değişti. Bankalar mevcut süreçte gecikmeye düşen krediler için ihbarname ve ihtarname gönderimi gerçekleştirmektedir. İşleyişte ticari müşteriler için 70 ve üzerinde gecikmeye girmesi halinde ihtarname gönderilmekteydi. Yapılan değişiklik ile Bankalara göre değişkenlik göstermekle birlikte 40-80-120 gün gecikmeye girmesi durumunda ihbarname gönderilmektedir.

Bireysel tarafta da işleyiş buna paralel işlemekte olup mevcut işleyişte 50 gün ve üzeri gecikmeye girmesi durumunda ihtarname gönderilmekteydi. Yeni değişiklik ile Bireysel tarafta gecikme gün sayısı 140 ve üzeri olması durumunda, Ticari tarafta ise gecikme gün sayısı 160 ve üzeri olması durumunda ihtarname gönderilecek şekilde düzenleme yapılacaktır.

kredi gecikme gun sayisi,kredi kartı gecikme gun sayisi

Kredi Gecikme Gün Sayısı Soru Cevap

Tüketici yada Ticari işletmeler tarafından kredi gecikme gün sayısı ile bir çok soru merak edilmektedir. Değişiklik bugün itibariyle devreye alınmış olup bu süreçte bir çok konu merak edilecektir. Google aramalarında sizler için en çok soruları kısa şekilde cevaplamaya çalışacağız.

  • Kredi ödemesi 1 gün gecikirse ne olur? 1 gün geciken kredi için faiz nasıl hesaplanır? Kredi 1 günde gecikmeye düşse mevcut kredi faizinin %30 fazlası ile gecikme faizi birikmeye başlar.
  • Kredi 1 ay geriden geliyorsa yani kredi taksiti 1 ay ödenmezse ne olur? Mevcut işleyişte kredi taksiti 1 ay ödenmezse bir aksiyon alınmıyordu. 50 gün üzeri gecikmeye girmesi durumunda ihtarname gönderilmekteydi. Yeni değişiklik ile sadece gecikme faizi işlemeye devam edecektir.
  • Kredi kartı gecikme faizi hesaplama yöntemi değişti mi? Yapılan değişiklikte sadece takibe aktarım süresinin uzatıldığı iletilmekte olup gecikme faizi hesaplama yöntemi aynı şekilde devam etmektedir.
  • Bireysel kredi taksit tahsilatı kısmi tahsilat nedir? Kredinin yada kredi kartı borcunun tamamının ödenmemesi durumunda kısmi tahsilat yapılmaktadır. Kısmi tahsilat dışında kalan kısım için gecikme faizi birikmeye devam eder.
  • Kredi taksiti 3 ay ödenmezse ne olur? Yeni değişiklik ile kredi taksiti 3 ay ödenmemesi durumunda takibe aktarılmayacak olup bu süre zarfında gecikme faizi işleyecektir.
  • Kredi Kartı borcu ne zaman takibe aktarılır? Yeni değişiklik ile beraber kredi kartı gecikmesi 181 güne ulaştığı durumda takibe aktarılacaktır.
  • Kredi Kartı gecikme gün sayısı ne kadar uzatıldı? Kredi kartı gecikme gün sayısı da kredi ile aynı statüde değerlendirilmekte olup 181 güne ulaştığı durumda kanuni takip süreci başlatılacaktır.
BUNUNLA İLGİLİ:  Opsiyon işleminin riskleri ve avantajları neler?
About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir