15 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Senet ne zaman protesto edilir? Senet çıkışı nasıl yapılır?

Senet ne zaman protesto edilir? Senet çıkışı nasıl yapılır?

Bankaya protestolu olarak tahsile verdiğiniz senet ödenmediği takdirde senet ne zaman protesto edilir? Ödenmeyen senet muamelesiz iade nasıl olur?

Bankaya protestolu olarak tahsile verdiğiniz senet ödenmedi ise senet ne zaman protesto olur? mu diyorsunuz. Senet tahsili için Bankaya verdiğiniz ve masraflarını ödediğiniz senet ödenmediği takdirde senet vadesini geçen 2.iş günü Noter mesai saati bitimine yakın bir saatte protesto edilir. Eğer vade tarihinden sonra en az 2 iş günü içinde ödenmeyen senet protesto edilir.

Senet ne zaman protesto edilir?

Banka borçluya gönderdiği ihbarname sonrası senetleri kasasında muhafaza eder. Senet vade tarihini takip eden ikinci iş gününde Noter mesai saati bitiş tarihinde yani 16:00-17:00 saatleri arasında senet protesto edilir. Noter gerekli evrakları düzenleyerek protesto evrakları ile beraber ilgili bankaya teslim eder. Sonrasında ödenmeyen ve protesto edilen senedi teslim alarak, İcra yolu ile tahsil etme yoluna gidebilirsiniz.

Senet çıkışı nasıl yapılır?

Vadesinde ödenmeyen senet için Borçlu ile iletişime geçerek elden ödeme yada farklı bir hesaba eft yolu ile ödeme alarak senet için tahsilat gerçekleşir ise Bankaya bunu bildirerek senet çıkışı yapılması gerekmektedir. Yani diğer bir adı ile senet muamelesiz iade edilerek senet çıkış işlemi gerçekleştirilir. Banka senet çıkışını yaparak tahsile veren müşterisine senedi iade eder. Sonrasında ödeme yapan kişiye senedi iade ederek ticaret işleminizi sonlandırmış olursunuz. Yada Bankadan protesto edilmiş olan senedi tahsile veren kişi henüz teslim almadan borçlu ödeme işlemini gerçekleştirirse senet protesto kaldırım işlemi otomatik olarak gerçekleşmektedir.

Noter olmayan yerde senet protestolu tahsile verilebilir mi?

Ne yazık ki noter olmayan yerde senet protestolu olarak işleme alınamaz. Noter bulunmayan bölgede senetler protestosuz olarak işleme alınması gerekmektedir. Senet tahsilatının sağlanamaması durumunda hukuki olarak yapılan işlemlerde protestosuz olması tahsil kabiliyetini daha da düşürmektedir. Bu anlamda yapılan bir ticaret yada nakit alışverişinden dolayı tahsil için senet alıyor iseniz tahsil için verdiğiniz bölgeyi teyit etmenizde fayda var.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kredi Kartı Faizi Ne Kadar? Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama

 

Ziraat Katılım Bankası şubeleri hangi illerde var yazımızı okumak için tıklayın

Ziraat Katılım Bankası şubeleri

About Author

Finansçı

17 Comments

  • protesto zamanı 2 iş günü mesai bitimine kadar protesto edilir noter olmayan yerde edilmez ama bu durumda icra yolu gene mutebermidir tam anlayamadım

    • İyi aksamlar,
      Protesto edilmeyen senet icin icra yolu acik degildir, sonrasinda ihtar cekilebilir fakat protesto kadar yaptirimi yoktur.

  • Merhaba çarşamba günü senetimin vadesi geldi ortaklarım cuma günü mesai bitimine kadar ödemek için vaktim olduğunu söylüyorlar bu doğrumudur vade tarihinden 2 gün sonra ödersem bir sorun olmazmı ?

    • Merhaba,
      Senet vadesinden 2 gün içerisinde ödeme yapabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      • Yani cuma günü mesai bitimine kadarmı oluyor yoksa çarşambada dahil 2 gün yani perşembe mesai bitimine kadarmı oluyor acaba ? Teşekkürler

        • Senet vadesi Çarşamba ise cuma günü 16:30 a kadar ödeme yapmanız gerekir. Aksi takdirde notere gönderim yapılarak protesto edilir.
          Saygilarimizla.

  • 21.08.2018 tarihli senet var ne yapabilirim

    • Merhaba,
      Senet borclusuna ihtar çekebilirsiniz ama ücreti protestoya göre yüksek olur. İşlevselliği protesto kadar etkin olmadığından bir avukat ile görüşerek aksiyon almanız faydalı olur
      Saygılarımızla

  • Senedim elden protesto edildi ve ertesi gün elden protesto masrafı ile ödedim…yine de merkez bankası sicilimde protesto gorunurmu

    • Merhaba,
      Evet Merkez Bankası kayıtlarında protesto sonrası tahsilat olarak gozukecektir. Bankaya bildirim yapılmaması konusunda bir bahane ile talebinizi iletebilirsiniz. Banka buna yanaşmaz ise alacaklı olan kişinin bankaya protesto kaldırımının yapılması için talimat vermesi gerekir
      Saygılarımızla.

  • Benim iş bankasında senedim vardı. Ben senedin unumtmuşum ödenme tarihi 5 gün geçti. Bana ne ihbarname geldi ne de arama oldu. Bana senedi protesto etmiş ne yapmam lazım? İhbarname gelmediği için suçlu değiller mii?

    • Merhaba,
      Senet üzerindeki adrese gönderim yapılıp yapılmadığına dair bankadan iadeli taahhütlü posta bilgisini talep ederek bir avukat ile görüşmenizde fayda var.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba, benim ocak 2019 subat 2019 Mart 2019 nisan 2019 senetlerim var ama Senetler ortada Yok , alacakli bankaya verdiigini Iddia editor Fakat Bana Ne bir ihbarname Geldi nede bir protesto. Bugun gorustum subat 2019 bankadan geri gelmis iptal kasesi ile. Benden whatsapp ile odeme talep editor Fakat senedi herhangi bir bankaya veya postaneye vermiyor .
    Nasil bir yol izlemeliyim ben istanbuldayim Senetler Izmirde

    • Merhaba,
      Aracı kurumlar ile talebin iletilmedigini ispat etmek gerekir ileride sorun çıkarsa. Zaten bu durumda bütün senetler protesto edilmemiş sanırım. Öncelikle istihbarat ekranlarından protesto olup olmadıklarını teyit ederek senedi elden teslim alarak banka aracılığı ile ödeme yapacağınizi iletmeniz gerekir. Tereddüt edilen farklı konular varsa bir avukat ile görüşerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • senet ne zaman protesto edilir sorusunun cevabını süreyi gecirmeden öğrensek çok daha faydalı olacakti sanki:-)

  • 16,000 TL LİK ALACAKLI OLDUĞUM SENEDİN SON ÖDEME GÜNÜ GELDİ. ZİRAAT BANKASI BORÇLUYA ÖDEME PROTESTOSU GÖNDERMİŞ. ÖDENMEDİĞİ DURUMDA BEN PARAMI NASIL VE NEREDEN ALACAĞIM.

    • Merhaba,
      Protesto sonrasında da ödeme işlemi yapılabilir. Ama odenmeyecegini dusunuyorsaniz bir avukat ile görüşerek icra yolu ile tahsili deneyebilirsiniz.
      Saygılarımızla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir