9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Pos Komisyon Oranları Düştü 2019 Pos Komisyon Oranları Kaç Oldu?

Pos Komisyon Oranları Düştü 2019 Pos Komisyon Oranları Kaç Oldu?

Ticaret ile uğraşan esnaf iyi bilir ki pos komisyon oranları hep bir maliyet unsuru olmuştur. Ticaret yapan esnaf yaptığı satışın karşılığı parayı bir an önce çekmek ister, sebebine gelince ya ödemesi vardır yada yeni mal almak için ihtiyaç duyar. Aksi takdirde komisyon oranlarının yüksekliğinden dolayı 90 gün yada 120 gün bekleyerek düşük bir pos komisyonu ödeyerek parasını kullanmak ister. Ödemeyi postan geçtim yarın parayı kullanayım derseniz o zaman ödeyeceğiniz komisyon oranı biraz yüksek olacaktır.

Ticaret ile uğraşan esnafın belini bu kadar büken bu pos komisyon oranları her bankada değişkenlik göstermekte olup ilk kurulum sürecinde banka ile yapacağınız anlaşma rakamına göre tahsilat yapılmaktadır. Özellikle son dönemde Libya vatandaşlarının kullanımı ile Libya poslarındaki komisyon oranları fahiş rakama ulaşmıştı. Bir çok Banka Libya  işlemlerine sıcak bakmazken işlem yapmayı tercih edenlerde pos komisyon oranlarını yüksek tutmayı tercih etmektedirler.

Pos Komisyon Oranları Düştü?

Hükümet tarafından son dönemde ekonominin canlanması için bir çok aktivite gerçekleştirildi. Üstüne TCMB tarafından art arda gelen faiz indirimleri esnaf için ilaç gibi oldu diyebiliriz. Bir çok esnaf borçlarını ödeyememek bir kenara faiz oranlarının yüksek olmasından sebep yapılandırma yada yeni bir kredi çekme işlemini gerçekleştiremedi. Ekonomiyi çift taraflı bir eğri olarak düşünmek gerekir. Faiz oranları düşürülerek hem tüketicinin kredi çekme opsiyonu arttırılıyor hemde esnafın rahat bir nefes alması planlanıyor.

Kredi kozunun ardından esnaf açısından çok önemli bir gider kalemi olan pos komisyon oranlarında düzenlemeye giderek esnafın üzerindeki yük hafifletilmeye çalışıldı. yüzde 3,5,10 gibi oranların konuşulduğu bir ortamda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafında 16.10.2019 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanarak pos komisyon oranları 2019 rakamları revize edilmiş oldu.

BUNUNLA İLGİLİ:  Euro 2016 da kupanın adı Portekiz Fransa

Pos Komisyon Oranları 2019 Değişikliği Resmi Gazete Metni

MADDE 1 – 9/12/2006 tarihli ve 26371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ (Sayı: 2006/1)’in 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(1) Bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile üye işyeri komisyonu hariç faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenir.”

“(4) Mal ve hizmet alımlarında, işlem tutarlarının üye işyerlerinin serbest kullanımlarına ertesi gün aktarılması halinde, her ne ad altında olursa olsun, üye işyerine uygulanacak komisyon oranı yüzde 1,60’ı geçemez. Taksitli mal ve hizmet alımlarında söz konusu azami oran her bir ilave taksit için azami 0,89 puan artırılarak uygulanır. İşlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına ertesi gün aktarılmaması halinde, söz konusu azami komisyon oranları, aylık yüzde 1,60’lık oran ve işlem tarihinin ertesi günü ile işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına geçmesi arasında kalan gün sayısı dikkate alınarak düşürülür.”

2019 Pos Komisyon Oranları Kaç Oldu?

Ekteki Resmi Gazete ‘de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yayınlanan Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılım Hesapları Kar ve zarar Katılım Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ gereği; ticari işletmelerin (esnafların) pos kullanım bedellerinin ertesi gün hesabına aktarımına onay vermesi durumunda , Banka tarafından her durumda üye işyerine uygulanması gereken pos komisyon oranı %1,60 oranı geçemez denilmektedir.

Daha önceki süreçte belki daha uzun vadede bekleyen esnaf bu orandan çok daha fazla pos komisyonu ödemek zorundayken, TCMB tarafından atılan bu hamle pos komisyonlarında büyük indirim olarak yansımış oldu. Bu orandan yola çıkarsak ertesi gün çalışmayan daha uzun vadeli bloke çalışan firmalar çok daha düşük pos komisyonu yansıtılması muhtemel olacaktır. 1 Kasım 2019 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek uygulama sonrası Bankaların hangi oranlarda pos komisyon tahsil edeceğini göreceğiz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kasım 2018 Kira Artışı Ne Kadar? Üfe Mi Yoksa Tüfe Mi?

Taksitli mal ve hizmet alımlarında ise bildirilen azami oran her eklenecek taksit tutarı için %0,89 arttırılarak uygulanacağı bildirilmektedir. TCMB tarafından yürütülen bu tebliğ kapsamında taksitli çalışmayan peşin çalışan firmalarda blokede tutulması bakiyenin ertesi gün ticari kişilik tarafından talep edilmesi durumunda %1,60 oran üzerinde pos komisyonu  alınamayacağı dile getirilmektedir.

Bankalar Pos Komisyon Oranlarını Ne Kadar Tahsil Edecek?

Bankaların bu değişiklik ile pos komisyon oranlarında büyük düşüş yaşanacağı dile getirilmektedir. Özellikle yabancı firma poslarında yada yurtdışında yaşayanların gerçekleştirdiği işlemlerde büyük pos komisyonları tahsil edilirken bu değişiklik ile rakam oldukça aşağılara inecek. Tabi Bankalar bu kadar büyük bir gelir kapısından nasıl vazgeçecekler bunu hep berber göreceğiz. İlerleyen zamanlarda Bankalar bu komisyon oranları ile ilgili kendilerinde nasıl bir çözüm bulacaklar merak konusu.

Banka Pos Komisyon Oranları 2019

TCMB tarafından güncellenen tebliğ gereği Bankaların pos cihazı komisyon oranları 2019 yılında yapılan değişiklik ile tüm Bankaları kapsamakta olup Ziraat Bankası Pos komisyon oranları 2019 yada Yapı kredi pos komisyon oranları 2019 yada garanti pos cihazı komisyon oranları aramaları sıralamada yüksek olsada tebliğ kapsamında alınabilecek pos komisyon oranı %1,60 oranı geçemeyecektir. Esnaf tarafından oldukça olumlu olarak değerlendirilen Komisyon oranlarını Bankalar nasıl arttırıyorlar bunu beraber göreceğiz.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir