9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Bankalardan dosya masraflarını ve diğer tahsilatları nasıl iade alabilirim?

Bankalardan dosya masraflarını ve diğer tahsilatları nasıl iade alabilirim?

Bankalardan dosya masraflarını ve diğer tahsilatları nasıl iade alabilirim?

Bankalara ödemiş olduğunuz dosya masrafları,hesap işletim ücretlerini yada diğer tahsilatları bir kaç yöntem ile iade alabilirsiniz.Bu yöntemlerin üzerinden geçmek gerekir ise;

-Banka ile anlaşmaya giderek Hakem heyetlerine Başvurmadan ödediğiniz tutarların belli bir kısmını iade alabilir siniz(Şu an için Ziraat Bankası ve Denizbank bu uygulamayı kullanmaktadır)
Ekte konu ile ilgili yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Ziraat Bankası ve Denizbank dosya masraflarını iade ediyor

-Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunarak masraf iadesi talebinde bulunabilirsiniz. Ekteki yazımızda konu hakkında detaylı bilgi verilmektedir.
Tüketici Hakem heyetinden paramı ne zaman alabilirim?

-Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine başvuru yaparak iade alabilirsiniz.Bankalar Birliğinin bu uygulaması henüz çok bilinir değil ve iade talepleri diğer seçenekler ile yürüyor. Bu uygulamanın detayları hakkında tarafınıza bilgi vereceğiz.

Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti neden kuruldu?

Bu heyet Bankalar Birliği üyesi Bankalar ile Bireysel müşteriler arasındaki sorunları çözüme ulaştırılmak adına kurulmuştur.Banka Kartları ve Kredi kartları heyeti,Tüketici Krediler Hakem Heyeti,Sigortacılık ürünleri Hakem heyeti,Diğer Bankacılık ürünleri hakem heyeti olmak üzere 4 heyet olarak faaliyet göstermektedir.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde TBB verilen yetkiler ile BDDK uygun görüşü ile hazırlanan bir taslaktır.TBB tarafından görevlendirilen 5 asıl 5 yedek üye ile hizmet vermektedir.Üyelerin 2 tanesi Hukuk eğitimi almış personeller olup kalan 3 er görevli Üye bankalar tarafından görevlendirilmiş temsilcilerdir.

Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine nasıl başvurabilirim?

Bu heyete başvuru yapılmadan önce Bankanıza başvuru yapılması gerekiyor.Bankanıza yazılı olarak yapacağınız başvuru sonrası Bankanızdan ‘Başvuru teyit belgesi’ alınmalıdır.Yani bankaya teslim ettiğiniz dilekçenin bir örneği üzerine Banka personeli tarafından teslim alındığına dair Banka yetkilileri tarafından imza alınması gerekmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  2016 yılında kapanan Faktoring ve Finansal kiralama şirketleri

Bu başvurunuzu elektronik postayla da yapabilir siniz.Bu durumda göndermiş olduğunuz maili teyit belgesi olarak saklamanız gerekmektedir.Bir diğer seçenek ise iadeli taahhütlü posta gönderimi,bu başvuruda ise ptt tarafından size gelecek olan alındı belgesini teyit belgesi olarak kullanabilir siniz.

Başkasının adına Hakem heyetine başvuruda bulunabilir miyim?

Kendi adınıza başvuru yapma zorunluluğu yok ailenizden birinin adına yada farklı bir kişiye ait başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bu başvuruyu yapabilmeniz için Noter tarafından düzenlenecek vekaletnamenin başvuru evrakları ile beraber Hakem Heyetine ibraz edilmesi zorunludur.

Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine hangi başvurular kabul edilmez?

Bankanın verdiği cevaptan sonra 60 gün içerisinde Hakem Heyetine iletilemeyenler, Başvuruya konu işlemin gerçekleşme tarihinden itibaren 2 yıl içinde Hakem Heyetine iletilemeyenler, Bankaların sunduğu hizmetler hakkında genel mahiyette olanlar, Bireysel nitelik taşımayan bankacılık işlemlerinden oluşan durumlar, iflas veya tasfiye kararı çıkan bir bankanın aldığı kararlar ile alakalı olanlar, yasalarda suç olarak değerlendirilen işlemler ile ilgili olanlar, teklif ve değerlendirme sürecinde olan Bankaların fiyatlama politikalarıyla ilgili gerçekleşmemiş olanlar, Hakem heyeti tarafından incelenmiş ve karar çıkmamış olanlar, Banka ile çözümlenmiş olan başvurular.

Ne kadar bekledikten sonra Hakem Heyetine başvuru yapabilirim?

Bankaya iletmiş olduğunuz başvuru için almış olduğunuz ‘teyit belgesi’ tarihinden itibaren 30 gün içinde Bankanın cevap verme süresi bittikten sonra.Bu 30 günlük süre Banka ve Kredi kartları için 20 gün olarak belirtilmiştir. Banka 30 gün içinde cevap verebilir yada 10 gün ek süre talep edebilir. Bankanın yazılı cevabı sonrası 60 gün içinde başvuru formu doldurularak başvuru yapabilirsiniz.

Banka tarafında belirtilen süre içinde yanıt gelmez ise cevap verme süresinin dolduğu tarih itibariyle 60 gün içinde başvuru formu ile başvurabilirsiniz. Banka cevap vermediği durumlarda ‘teyit belgesi’ tarihi dikkate alınarak başvuru yapılması gerekmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Vekalet ile Emekli maaş hesabı açabilir miyim?

Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine hangi tutarlar için başvurabilirim ve ne kadar sürede sonuçlanır?

Hakem heyeti 2.323,50 TL ye kadar başvuruları kabul etmekte olup bu tutar 2015 yılı için geçerlidir. Her yıl Türkiye İstatistik kurumunun açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi değişim oranında artar yada azalabilir. Yapmış olduğunuz başvuru Heyet tarafından incelenerek belirtilen kriterlere uyması halinde süreç başlar.

Hakem heyetine yapılan başvurular 90 gün içinde incelenerek karar çıkarılır. Bu karar 20 gün içerisinde Bankaya ve müşteriye iletilir. Bir banka için tek başvuru formunda sorunlarınızın hepsini net bir şekilde tarih ve tutar belirterek formda belirtmeniz gerekmektedir.Farklı bir kaç Banka için başvuru yapacak iseniz farklı form doldurarak başvuru yapmanız gerekmektedir.

Banka, TBB tarafından kendisine iletilen kararın tebliğ edilmesi sonrası 15 gün içerisinde kararı yerine getirmekle yükümlüdür. Müşteriye ve heyete yapılan işlem ile ilgili bildirimde bulunur. Başvuruda bulunan kişinin Hakem Heyeti kararını beklemeden yargıya gitme hakkı mevcut olup,bu durumu Hakem Heyetine bildirmesi gerekir.Tüketici sorunları Hakem heyetine iletilen başvurularda yargı olarak nitelendirilebilir.

Bankaya başvuru yapmadan direk Hakem Heyetine başvuruda bulunamazsınız. Yaptığınız başvuru bankaya iletileceğinden Hakem Heyeti tarafından işleme alınmaz.Bankanın verdiği cevaba göre sorunun giderilememesi durumunda Hakem Heyetine 2.kez başvuru yapılması gerekir.Bu yüzden zaman kaybı yaşanmaması için ilk olarak Bankaya başvuruda bulunmanız faydanıza olacaktır.

Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyetine yaptığım başvuruyu nasıl takip edebilirim?

Çağrı merkezinden resmi tatil günleri dışında, hafta içi 09.00-17.30 saatleri arasında 0850 222 2 822 numaralı telefondan ulaşarak süreç ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Tbb Bireysel Hakem Heyeti başvuru formunu ekteki linkten çıkan sayfadan bilgisayarınıza indirerek yada site üzerinden doldurabilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Geçici Kimlik Belgesi Doğrulama Sürecinde Barkod Ve Islak İmza

Tbb Bireysel Müşteri Hakem Heyeti başvuru formu

About Author

Finansçı

2 Comments

  • ben denedim ve aldım herkesi bu işin peşine düşmeye davet ediyorum

  • Kredi dosya masrafı geri alma zamanaşımı süresine takılmadan kredi dosya masrafı sorgulama yaparak dosya masrafı geri alma dilekçesi ile bankaya başvurmak lazım galiba ilk önce. Bankalardan hangi masraflar geri alınabilir konusunda da fayda sağlayan bir yazı olmuş.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir