7 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Evlat edinme halinde Anne ve Baba ne kadar izin kullanabilecek?

Evlat edinme halinde Anne ve Baba ne kadar izin kullanabilecek?

Devlet memurları veya sadece eşlerden birinin Devlet Memuru olması halinde, münferit olarak yapılacak Evlat edinmelerde Anne ve Baba ne kadar izin kullanabilecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Kamu Personeli Genel Tebliği’ nde yapılan yönetmelik değişikliği 13 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlandı. İlgili Yönetmeliğe göre beraber 3 yaşını doldurmayan çocuğu eş ile beraber olarak yada tek tek yapılacak evlat edinmelerde izin sürelerinde değişiklik yapıldığı izlenmektedir.

Memurların Evlat Edinmeleri halinde hangi durumlarda izin kullanabilecekler;

  • 3 yaşını doldurmayan bir çocuğu münferit olarak evlat edinecek bekar yada evli memurlar,
  • 3 yaşını doldurmayan bir çocuğu eş ile beraber evlat edinilmesi halinde,
  • Memur olmayan eşin 3 yaşını doldurmayan bir çocuğu münferit olarak evlat edinmesi durumunda memur olan eşler yararlanabilecekler.

Evlat edinme nedeniyle kullanılacak izin haklarında erkek yada kadın memur ayrımı yapılmayacaktır.

Evlat edinme halinde kullanılacak 8 haftalık izin ve nasıl kullanılacağı hakkında;

657 sayılı Kanun 29/1/2016 tarihli ve 6663 sayılı Kanunla değiştirilen 104 üncü maddesinin (A) fıkrasında belirtilen detayda;

‘3 yaşını doldurmayan bir çocuğun eş ile beraber yada tek tek evlat edinmek isteyen Memurlar ile, Memurluk görevinde olmayan eşin tek başına evlat edinmesi durumunda memur olan eş için kullanılacak izin süresi 8 hafta olarak belirtilmektedir. Bu izin süresi çocuğun eşlere teslim edilmesi hali ile başlar fakat evlatlık konusunda karar çıkmadan çocuk fiili olarak teslim edilmesi halinde de uygulanır’ olarak belirtilmektedir.

Biraz önce de belirttiğimiz üzere Evlatlık kararı çıkmadan çocuk eşlere teslim edildi ise izin başlangıç tarihi çocuğun teslim edildiği tarih olarak belirtilmektedir. İki eş de memur ise ve çocuğun beraber evlat edinilmesi durumunda bu izin hakkını iki eş de kullanabilecektir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Ocak 2017 Kira Artış Oranı - Üfe Tüfe Aralık Rakamları

Henüz Devlet Memuru olmadan Evlat edinilmesi durumunda sekiz haftalık izin nasıl kullanılır?

Devlet memurluğuna henüz atanmadan evlat edinme başvurusu yapılarak evlat edinilmesi durumunda 8 hafta kuralı yine geçerlidir. Fakat çocuğun teslim edildiği tarih itibariyle 8 hafta içinde atama yapılması durumunda kalan süre kadar izin kullanılabilir. Örnek vermek gerekir ise Mart ay başında evlat edinilmesi ve Nisan ay başında Devlet Memuru olarak atanması durumunda 8 haftadan kalan 4 hafta için izin kullanılabilir.

Evlat edinme sonrası Memurlar yarım gün izin nasıl kullanılır?

657 sayılı Kanunun 104. maddesi ve (F) fıkrasında düzenlenen, yukarıda belirttiğimiz 8 haftalık izin bitiş tarihi itibari ile başvuru yapması halinde çalışacağı sürelerin çalıştığı Kurum bilgisi dahilinde belirlenir ifadesi yer almaktadır.

Çalışılan kuruma verilecek dilekçe ile başvuru da bulunulması durumunda, çocuğun yaşıyor olması durumunda çalışılan Kurum tarafından yerine getirilir olarak belirtilmektedir.

İki Eşinde Memur olarak çalışması durumunda 3 yaşını doldurmamış çocuğun evlat edinilmesi durumunda bu yarın gün izin hakkından her iki eş de yararlanacaktır. Yarım gün izin sürelerinin ne kadar kullanılacağı çocuk sayınıza göre değişkenlik göstermekte olup ekteki yönetmelikten faydalanabilir siniz.

Evlat Edinme sonrası Memurlara verilecek ücretsiz izin süresi ne kadar?

Değişikliğe gidilen 108.madde detayında 8 hafta kullanılacak izin sonrası talep edilmesi halinde, her iki eşinde memur olması durumunda talep etmeleri durumunda 24 aylık süreyi aşmayacak şekilde kullanılabilir. Bu aylıksız yani ücretsiz izinler birbirini takip eden iki bölüm halinde eşlere kullandırılabilir, denmektedir.

Bankada çocuk hesabı nasıl açılır? yazımızı okumak için tıklayın

https://www.kucukpara.com/banka-hesaplari/cocuk-hesaplari/cocuk-hesabi-nasil-acilir/

About Author

Finansçı

5 Comments

  • umarım herhengi bir nedenden dolayı bu olayı suistimal edilmeyen durum olmasıdır

  • İşte bu gerçekten incelenecek bir husus.Zira o kadar önemli ve sayıca çok daha fazla kesime hitap eden açıklar varken ve bu açıklar çözüm beklerken.Sayıca azınlıkta olan memurlar için bile bu durum belirli bir çerçeveye alınmış

  • Türkiyede hizmet anlayışında ve kalitesinde yükselme göze çarpıyor kapsamı genişlemeli diye düşünüyorum

  • Ülkemizde kalbi temiz iyi gönüllü insanlar mevcut bence onlar için çıkarılmış bir yasa diye düşünmek istiyorum ben güzel düşünelim güzel olsun. 🙂

  • bu tür yasal düzenlemeler halkı motive eden durumlar. Böyle bir özel bir durumda evlat edinen aileye de anne baba izni veriliyor olması bizleri memnun etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir