12 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Geçici Kimlik Belgesi Doğrulama Sürecinde Barkod Ve Islak İmza

Geçici Kimlik Belgesi Doğrulama Sürecinde Barkod Ve Islak İmza

Hepimizin bildiği üzere hayatımıza giren Yeni Kimlik Kartı süreci ile beraber Geçici Kimlik Belgesi ‘de entegre oldu. Nüfus Müdürlüğü bünyesinde yaşanan yoğun başvuru sürecinden kaynaklı olarak Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı teslim edilene kadar sürede kullanımı amacıyla Geçici Kimlik Belgesi teslim edilmektedir. İlk teslim sürecinde 10 gün geçerli olan Geçici Kimlik Belgesi sonrasında yapılan değişiklik ile 15 gün geçerli hale getirildi.

T.C. İçişleri Bakanlığı ‘nın Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ‘nün 19.02.2019 tarihli ve 70819127- 111.99 -23573 sayılı yazısı gereği; Barkod- Karekod içeren geçici kimlik belgelerinin geçerli belge olarak kabul edilmesine ilişkin belirtilen açıklama ekteki gibidir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusu yapanlara, TCKK teslim edilene kadar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 41. maddesi yedinci fıkrasında yer alan;

“Kimlik Kartının kaybı yada değişimi nedeni ile yapılan müracaatlar sonrası, yenisi verilinceye kadar geçerli olmak üzere, usul ve esasları Bakanlıkça belirlenen geçici bir belge verilebilir ” hükmü ile T.C. Kimlik Kartı Yönergesinin 22.maddesinin ikinci fıkrasındaki ” Geçici Kimlik belgesinde yer alacak bilgileri, belgenin şeklini ve geçerlilik süresini belirlemeye Genel Müdürlük yetkilidir. ” hükmü sonrasında Geçici Belgesi düzenlenmektedir.

Tabi sonrasında tüketici tarafında sorulan sorular arasında, Geçici kimlik sorgulama yaparak geçerliliğini kontrol edebilir miyiz, Geçici kimlik belgesi başvurusu için özel bir işlem yapılmalı mı? Geçici Kimlik Belgesi e devlet aracılığı ile sorgulama yapılır mı? Kimlik seri no sorgulama nasıl yapılır? gibi soruları sıkça duyduk. Bu sorular hakkında makalemizde sizler için açıklayıcı bilgiler vermeye çalışacağız.

Geçici Kimlik Belgesi Doğrulama Sürecinde Barkod Kontrolü

Nüfus Müdürlüğü tarafından teslim edilen Geçici Kimlik Belgesi Bankacılık işlemlerinde, Resmi kurumlara yapılan başvurularda, Uçak seyahatlerinde, pasaport başvuru süreçlerinde, sadece kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkelerin kimlik kontrol süreçlerinde, sınav başvurularında yada sınav girişlerinde kullanımı konusunda sorun yaşanıyor mu gibi bir çok sorunun cevabı merak ediliyor. Resmi bir belge olduğu ve tüm Resmi kurumlara içeriği iletildiği için sorun yaşanmamaktadır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Denizbank İşkur desteğiyle İletişim Merkezi için personel alımı yapıyor

Soru işaretlerini gidermek amacı ile Geçici Kimlik Belgesi üzerinde bulunan barkod-karekod özelliği bir çok soru işaretini gidermektedir. Söz konusu barkod-karekod içeren belgelerin geçerliliği https://turkiye.gov.tribelge-dogrulama adresinden yada e-Devlet Belge Doğrulama uygulaması üzerinden kontrol edilebilmektedir. Geçici Kimlik Belgesi sorgulama işlemi sonrası belge geçerli mi? geçerli değil mi? sorularının cevabı da giderilmiş oldu.

Geçici Kimlik Belgesi Islak İmzalı, Mühürlü Olmak Zorunda Mı?

Bu süreçte teslim edilen geçici kimlik belgeleri, Nüfus Müdürlüğü tarafından ıslak imzalı olarak teslim edilmekte idi. Bakanlık açıklaması gereği, ıslak imzalı olarak düzenlenen geçici kimlik belgelerinin, barkodlu-karekodlu olarak da üretilmeye başlanacağı; belgenin ıslak imzasız yada mühürsüz olarak düzenlenmesinin esas olacağı, ıslak imzalı- mühürlü ve barkodlu- karekodlu geçici kimlik belgelerinin her ikisininde geçerli olacağı belirtilmektedir.

İçişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüklerinde işlem yoğunluğunun azaltılması için bu zamana kadar sadece ıslak imzalı-mühürlü olarak düzenlenen geçici kimlik belgesi barkodlu- karekodlu olarak üretime başlanacak , belgenin ıslak imzasız ve mühürsüz olarak da düzenlenmesi esas olacaktır, olarak belirtilmektedir. Geçici kimlik belgesi doğrulama sürecinde büyük kolaylık sağlayacaktır.

İçişleri tarafından yapılan açıklamada; Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ıslak imzalı- mühürlü ve barkodlu- karekodlu ekteki örnek geçici kimlik belgelerin her ikisinin de geçerli olduğu tüm kamu yada özel sektör kurumlarına iletilerek bilgilendirme yapılmıştır. Ekteki örnek geçici kimlik belgesi doğrulama sürecinde hangi evrağın geçerli, hangi evrağın geçerli olmayacağı konusunda fayda sağlayabilir siniz.

gecici kimlik belgesi,yeni kimlik karti
Geçici Kimlik Belgesi Barkodlu- Karekodlu
gecici kimlik belgesi, yeni kimlik karti
Geçici Kimlik Belgesi Islak İmzalı- Mühürlü

 

About Author

Finansçı

1 Comment

  • Geçici kimlik belgesi doğrulama sürecinde bu barkod uygulaması çok kullanılmadı sanırım. Geçici kimlik belgesi ile bir süre iade eden be unutanlar sanırım gidip yenisini aldılar. Mevzuatı iyi takip etmek gerek öle gözüküyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir