18 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Hisse Senedi nedir?

Hisse Senedi nedir?

Yatırımlarını Borsa’ da değerlendirmek isteyenlerin merak ettiği konulardan biri olan Hisse Senedi nedir? ve Hisse Senedi işlemlerinin riskleri ve avantajları nelerdir? Kısaca Hisse Senedi nedir? sorusunu cevaplamak gerekir ise, Anonim Şirketlerin çıkarmış olduğu ve ortaklığın sermayesi için katılım payı olarak nitelendirilen kıymetli evraklardır.

Hisse Senedi işlemlerinin özellikleri nelerdir?

Hisse senedi ‘ne yapılan yatırımda alış yaptığınız şirkete ortak olunur. Alım yapmış olduğunuz şirket için talep olursa hisse senedinin fiyatı artar ve aldığınız senedin değeri de artar. Tam tersi durumda satış yapılması durumunda ise anapara kaybına sebep olabilir.
Anonim şirketlerde Halka açık olan oranda hisse senedinin BIST‘ da alış satışı yapılabilmektedir. Alınan şirket hisse senedi için kar payı yada temettü ödemesi yapılması durumunda ek kazanç sağlarsınız. Getiri veya Riski yüksektir. Alış veya satış işlemlerine ait emirler 2 iş günü sonrasında Takasbank hesaplarında takas olur. 
Hisse senedi alış yada satış işlemleri sonrasında Banka komisyonu ödersiniz. BIST ’de işlem yapılabilen şirketlere ait hisse senedi alım yada satım işlemlerinde birim olarak ‘Lot’ karşılığı 1 TL nominal değere sahip hisse senedi olarak belirtilmektedir. Gerçekleştirmiş olduğunuz alış işlemleri sonrası Hisse senedi portfoyünüz Takasbank içerisinde kendi adı yatırım hesabınız altında takip edilmektedir.

Hisse Senedi Kredisi nedir?

Sermaye piyasası aracı alış işlemi olduğundan direk yatırımcıya kullandırılan Sermaye Piyasası tebliğine göre Öz kaynak olarak değerlendirilen menkul kıymetler karşılığında kullanabileceğiniz kredi Hisse Senedi kredisidir. Teminatı adından da anlaşılacağı gibi ağırlıklı olarak hisse senedi portföyünden oluşur. Firmanın nakit yada taşınmaz teminatlarının yeterli olması durumunda bu şekilde kredi limiti oluşturulabilir.

Hisse Senedi işlemlerini kimler nasıl yapabilir?

  • Uzun vadeli yatırım hedefleyen, şirketlerin temettü ve kar payı ödemeleri konusunda fayda sağlamak isteyen yatırımcılar Hisse senedi işlemlerini tercih etmektedir.
  • Hisse senedi Sermaye piyasası  içerisinde, sabit getiri sağlayan menkul kıymetlere göre daha yüksek getiri ihtimali olup, bu getiri karşılığında yatırımlarında risk almayı tercih edebilecek yatırımcıların tercihidir.
  • Hisse senedi Sermaye piyasası  içerisinde, sabit getiri sağlayan menkul kıymetlere göre daha yüksek getiri ihtimali olup, bu getiri karşılığında yatırımlarında risk almayı tercih edebilecek yatırımcıların tercihidir.
  • Borsa ya ilk açılan şirketlerde yapılan satışlarda iskontolu olarak alışlar gerçekleştirilmekte olup, bunu avantaja dönüştürmek isteyen yatırımcılar Hisse senedi ‘ni tercih eder.
  • Yatırımlarının bir bölümünü diğer yatırım araçlarına göre daha risk alarak değerlendirmek isteyenler tarafından Hisse senedi tercih edilmektedir.
  • Bireysel, Ticari yada Kurumsal yatırımcılar Hisse Senedi işlemlerini gerçekleştirilebilir.
  • Hisse Senedi işlemleri hafta iş günlerinde 09:30-12:30 sabah seansı 14:10:17:40 öğle seansı olarak işlemler yapılabilir.
  • Hisse Senedi yatırımı yapan kişi, kendi tercihleri doğrultusunda ne zaman alış yada satış yapabileceğine karar verebilir.
BUNUNLA İLGİLİ:  Goldman Sachs yorumu Altın yatırımcılarını üzecek

Hisse Senedi işlemlerinin Riskleri nelerdir?

  • Hisse senedi işlemlerinde ana paranızdan az yada çok büyük bir kısmını kaybetme riskiniz mevcuttur.
  • Hisse senedi diğer yatırım araçları gibi belirli bir vadede fiyat yada istikrar mevcut olmadığından, piyasa şartlarına göre maddi değeri anlık değişebilmektedir.
  • Hisse Senedi kredisi kullanımı halinde, kaldıraç ile işlem yapma şansı verdiğinden ivmenin yukarı olması durumunda yüksek kazanç sağlayabilir siniz. İniş durumunda iken kredili olmanız durumunda ise Anapara kayıplarınızın büyük tutarlara ulaşma imkanı vardır.
About Author

Finansçı

1 Comment

  • Hisse senedi nedir sorusuna yapılabilecek çok güzel bir anlatım olmuş. Bende daha önce hisse senedi almaya niyetlendiğimde bilen biri olarak danıştığım kişiler genellikle temettü ödemesi yapan hisse senetlerini tercih etmem konusunda yönlendirme yapmıştı. Ama çok hisse senedi al sat yapacak olanlar için Banka komisyonu çekilmez olabilir gibi geliyor bana.
    Ama ne derseniz deyin hisse senedi işlemleri riskli işlemler ve piyasayı iyi takip etmek gerekiyor her gün portfoyünüzün değerleri oynayabilir. O yüzden hisse senedi alacak iseniz uzun süreli yatırım kafasında olmanız çok yerinde olur:)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir