6 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

KKTC’de Düzenlenen Evrak Türkiye’de Geçerli Olur Mu? Konsolosluk Teyidi Gerekir Mi?

KKTC’de Düzenlenen Evrak Türkiye’de Geçerli Olur Mu? Konsolosluk Teyidi Gerekir Mi?

Yurt dışında yaşayanlar için bankacılık işlemlerinde ya da diğer resmi kurumlar nezdinde kullanılacak yurt dışından alınan resmi evraklarda sorunlar yaşanabiliyor. Bankacılık işlemlerinde özellikle yurt dışından getirilerek kullanılması gereken evraklarda konsolosluklardan apostil şerhi (bkz: apostil şerhi nedir) ile onaylanması talep edilebiliyor. Bir de bunun yanında yabancı dil olmasından dolayı yeminli tercümanlar tarafından çevirisinin yapılması talep edilebiliyor.

Bu kategoriye giren ülkeler arasında KKTC de yerini alıyordu fakat yapılan yasal düzenleme ile artık KKTC’de düzenlenen resmi evrakların Türkiye’de geçerliliği konusunda uygulama değişikliğine gidildi. Bundan sonraki dönemde KKTC nezdinde düzenlenen resmi evraklar Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli olacak mı? soruları da yanıtını bulmuş oldu.

KKTC’de Düzenlenen Evrak Türkiye’de Geçerli Olur Mu? Konsolosluk Teyidi Gerekir Mi?

07.01.2003 tarih ve 24986 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan 2002/5028 Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümetleri arasında gerçekleşen, Adalet ve İç İşleri alanında işbirliği anlaşmasının onaylanmasına dair çıkan karar hükmüne göre değişiklikler gerçekleştirildi.

KKTC'de Düzenlenen Evrak Türkiye'de Geçerli Olur Mu? Konsolosluk Teyidi Gerekir Mi?
KKTC’de Düzenlenen Evrak Türkiye’de Geçerli mi

Bundan sonraki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Resmi Evraklar Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’nun teyidi aranmadan Türkiye’de geçerli sayılacaktır. 2002/5028 T.C. Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında imzalanan anlaşma gereği, iki ülkeden herhangi birinde yaşayan ve o ülkede düzenlenmiş olan resmi mühür bulunan evraklar, diğer ülkedeki yetkili makamlar neznindeki işlemlerde tasdikten muaf tutulacaklar.

Taraf olanlardan herhangi birinin ülkesinde resmi makamlar tarafından düzenlenen belgeler, diğer ülkedeki resmi belge ile eşit ispat gücüne sahip olacağı belirtilmektedir. Bu karar KKTC vatandaşları tarafından fazlası ile olumlu karşılanmaktadır. KKTC tarafında düzenlenen resmi evrakların Türkiye’de Bankacılık sektöründe nasıl bir etki yarattığı hakkında detay vermeye çalışalım.

KKTC’de düzenlenen Resmi Evrağın Bankacılığa Etkisi Nelerdir?

Bankalara etkisine gelecek olursak, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanmış olan, Adalet ve İç İşleri Alanında işbirliği anlaşması gereği 27. Madde 2.fıkrası gereğince, taraflardan bir tanesinin Ülkesinde düzenlenmiş olan ya da onaylanmış olan resmi mühür bulunduran evraklar, diğer ülke tarafından yetkili makamlarda tasdikten muaf tutulacak ve taraflardan biri tarafından resmi makamlarca düzenlenmiş olan belgeler, diğer ülke resmi belgeleri aynı derecede ispat yükümlülüğü olacaktır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Transfer işlemleri talimat tarihinden bir sonraki gün yapılır mı?

Bu düzenleme sonrasında banka şubelerine yapacağınız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘ne ait noter tarafından düzenlenen belgelerde konsolosluk onayı aranmayacak olup, Türkiye’de noter tarafından düzenlenen evraklar için uygulanan prosedür ile aynı olacağı belirtilmektedir. Bankalar için bu uygulama nasıl kullanılacak, tabi bu durumda ayrıca merak konusu.

Çünkü Türkiye noterlerinde düzenlenen evraklarda banka yetkilileri tarafından ilgili noter tarafından aranarak teyit alınması gereken durumlar olabiliyor. KKTC tarafından gelen bu tarz bir evrakta noter onayı nasıl alınacak bu durum ilerleyen zamanda sorun yaşatabilir. Ama iki ülke arasında gerçekleşen Adalet ve İç İşleri tarafından yönetilen bu işbirliği iki taraf için de katma değer yaratacaktır.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir