8 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Konut almak için en iyi vakit ne zaman?

Konut almak için en iyi vakit ne zaman?

Ev almak için en doğru zaman aralığı nedir?

7 Haziran seçimlerinden çıkan Koalisyon sonrası ülkede yaşanan terör olayları ve siyasi belirsizlikler sonrası ülkemizde konut satışlarında bir gerileme yaşandı (Altta konu ile ilgili yazımız eklenmiştir.) İnşaat piyasası seçimden çıkacak haberleri dört gözle bekliyordu ve istedikleri sonuç çıktı diyebiliriz. Yabancı yatırımcı siyasi istikrarsızlığın olduğu piyasada alım yapmaktan kaçınarak konut alımında yükseliş trendini yavaşlatmıştı. Bu ülkemiz vatandaşları arasında da aynı şekilde hareket edince konut satışları hem yerli hemde yabancı alıcı tarafından yavaşladı.

Tek parti iktidarı sonrası faizler düşer mi? Konut satışları hızlanır mı?

Şu anda inşaat maliyetlerinin konut satış fiyatlarına yansımadığını düşünürsek en mantıklı zaman 2016 öncesi konut alımı olarak değerlendirilebilir. 2016 yıl başında maliyetlerin konutlara %25-30 arasında yansıyacağı piyasada konuşulanlar arasında. Ali Babacan da konut alımı ile ilgili görüşünde 5-6 aydır devam eden durağanlık 2016 yılı ile tekrar yükselişe geçeceğini dile getirdi.

Konut satışlarını düşüren en büyük faktör ise artan kredi faiz oranları aslında.Tüketici kredi oranlarının çok yüksek olmasından şikayetçi, siyasi istikrarın sağlanması durumunda faizler de gerileme yaşanacağı dile getiriliyor. Bu dönemde kurlardaki artış hem arsa hemde maliyetlere yansıması bekleniyor ama son verilere göre işçilik maliyetlerinde yaşanan %8,2 lik artış ile inşaat malzemelerindeki %5,2 lik artış konut satın almak isteyenlere fırsat imkanı olarak değerlendirilebilir.

Emlakçı ve büyük satış organizasyonu firmalarından alınan bilgide seçim sonuçlarından sonra Arap yatırımcılarının konut alımına tekrar start verdiği konuşuluyor. Durum böyle olunca yabancının konut alımı konusunda ülkedeki faiz oranı konusunda bir bağlantısı olmadan yurt dışından gelen sıcak para ile alım yapıldığını düşününce konut satışına hız verebilir gibi gözüküyor. Yurt içindeki yatırımcıların bu trende dahil olması belki faizlerin aşağı gelmesini bekleyerek biraz daha uzun sürebilir. Ama konut kredilerinde faizlerin aşağı indiği durumlarda Bankalar revize işlemlerini belirli ücretler karşılığında yapabiliyorlar. Konut fiyatlarında 2016 yılında artış yaşanacağı bir çok uzman görüşü olduğunu düşünür isek 2 aylık periyotta konut fiyatlarının artması beklenebilir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Cem Uzan dan Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu sözü

Küçük yatırımcı henüz beklemede diyebiliriz, ihtiyaç sahipleri bu dönemde konut alımı yaparak piyasayı durma noktasına getirmedi. Son dönemde gerçekleşen büyük projeler ile konut alımının hızlanacağını öngörmek çok da hayal olmamalı.

 

Konut satışları neden düşüyor yazımız faydalı link olarak eklenmiştir.

https://www.kucukpara.com/gundem/konut-satislari-neden-dusuyor-faizler-ne-zaman-duser/

About Author

Finansçı

15 Comments

  • konut alırken dikkat edilecek hususlardan bahsetmişsin birde araç alırken doğru zamanla ilgili bir yazı bekliyoruz…

  • Eskiden yani 15-20 sene önce sanki kredi ile alınıyordu evler.Bu Rant kime yarıyor bilmiyorum

  • Konut fiyatlarının artmasındaki en önemli husus bence arsa fiyatlarının yüksek oluşu.

  • ilerleyen zamanlarda bende konut almak istiyorum en iyi zamanı bekliyorum

    • Eger imkaniniz var ise en iyi zaman su an olabilir. Kur artisinin maliyetlere yansimasi sonrasi yilbasinda beklenti artis yonundedir.

  • Şuan gerçekten ev almak için uygun zaman mıdır? Doların hali ortada. İlerleyen zamanlarda dolar düşecek beklentisi var. Bu durum ev fiyatlarına nasıl yansır sizce?

    • Evet doların hali ortada ama henüz kur konut fiyatlarına yansımadı, ilerleyen günlerde Fed faiz arttırımı,Başkanlık sistemi derken kurun daha yukarılara çıkması beklenen senaryolar arasında. Durum böyle olunca konut fiyatlarına yansıma süresi çok uzun olmayacaktır, uzman görüşleri yeni yıl için beklenti konut fiyatlarında %30 artış yaşanacağı yönünde.

  • yeterli miktarda param olursa eğer bende konut almayı düşünüyorum bakalım hayırlısı

  • Bence konut almak için uygun zaman en yakin zaman. Konut fiyatları o kadar hızlı bir şekilde artiyorki ne kadar gecikilirse ödenecek para da o kadar artıyor.

  • Konut almak için en iyi zaman her an bence. Her gün konut fiyatları artıyor bir yerden tutunmak lazim bir an önce.

  • Bende bir turlu konut almak için en iyi zamanı kolluyorum ama konut fiyatları hic düşmüyor ki. Artik doyum noktasına ulaşır konutlar düşecek k zaman alirim diye bekledim ama geç kalmamisimdir umarım.

  • Bende 2 sene ince konut aldım. İyiki de yapmışım çünkü konut fiyatı hic yerinde saymadi. O yüzden en iyi konut alma zamanı borçlanmayı goze aldigimiz an bence. Halil bey bence çokta beklemenize gerek yok bence. İnşaat ile ilgili krizde çıksa 3n çok fiyatlar sabitlenir aldığımız tutardan aşağı düşmeyecektir.

  • Konut almak için en uygun ne zaman bunu bilen var mı acaba? Ev kışın mı alınır yazın mı bu detay önemli mi acaba. Ne zaman ev almalı 2017 yılı bunun için uygun zaman mıdır? Bu ara ev almak kimsenin tercih ettiği bir durum değil gibi vadeli mevduat faizleri bu kadar yüksekken herkes parasını bankada tutacaktır o yüzden bu zaman doğru zaman değil gibi bence.

  • Konut ne zaman alınır bu sorunun cevabı çok zor. Ev almak için uygun zaman 2018 yılı değil galiba artık. Mevduat faizlerinin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda ev alma zamanımı diye sormakta yanlış galiba. Ne zaman ev almalı 2018 yılı olmadı diye 2019 yılına mı bırakmak lazım acaba. Ev kışın mı alınır yazın mı alınır buna da ayrıca karar vermek gerekiyor galiba. Kış aylarında ev almak biraz daha az maliyetli olduğu için galiba doğru zaman kış ayları

  • Konut almak için en iyi vakit acaba 2020 yılı mı? Konut kredisi faiz oranlarında düşüş devam ediyor. Yeni konut alımlarında 0,79 sürpriz açıklaması dün geldi. yani anlaşılan 2020 yılında konut fiyatları daha da artabilir. Fakat henüz konut satışlarına çok yansımadı gibi. Faiz oranları ne kadar düşşse de insanların konut alımı için yeterli bütçeleri kalmadı. hayat çok pahallı olsa da enflasyon rakamlarında birşey olmadığı iddaa ediliyor. 2020 yılı içerisinde sanırım konut alımı için en iyi zaman mı sorusunun cevabını görebileceğiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir