11 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Konut satışları neden düşüyor faizler ne zaman düşer?

Konut satışları neden düşüyor faizler ne zaman düşer?

Eylül ayında açıklanan Türkiye konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 geçen aya göre yüzde 17,7 oranında düştü. TÜİK tarafından açıklanan verilerde eylül ayında yaşanan konut satışları ağustos ayında yaşanan konut satışlarına göre yüzde 17,7 oranında düşüş gösterdi. Rakamlar üzerinden konuşmak gerekir ise Eylül ayında gerçekleşen 92.483 konut satışı 2014 Temmuz ayından bu yana en yüksek gerilemeyi gösteriyor.

2015 yılı içinde sadece Ocak ayında düşüş kaydeden konut satışı diğer aylarda artan bir ivme ile artış kaydetmiş olup, Ağustos ayında düşüş sinyallerini vererek yüzde 6.5 artış göstermişti. TÜİK verilerinde kredili konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,5 gerilediği açıklandı.

Açıklanan istatistiklere göre konut satışlarında İstanbul,Ankara,İzmir olarak sıralama gerçekleşirken, en az konut satışının yapıldığı il 11 konut ile Hakkari oldu.

Uzman görüşlerinde konut satışlarının neden düştüğü seçim ile ilişkilendirilmekte olup, seçim sonrası açığın kapatılarak hızlı bir şekilde yükseleceğine dair görüşler mevcut. Her seçim döneminde insanların beklemede kaldığını sonrasında satın alımlara devam ettiği istatistikler ile kontrol edilebilir şeklinde bildirildi.

Türkiye’de konut satışı neden azaldı, insanlar artık ev almıyorlar mı?

Ülkemizde son bir kaç aydır seçim ile yatıp kalkar olduk, siyası belirsizlik her sektörde olduğu gibi konut sektörünü de olumsuz şekilde etkilemiş olarak gözüküyor. Konut faizleri 0,70-0,80 aralığında kullandırılabilirken şu anda 1,15-1,20 aralığının altında konut kredisi faiz oranı alamıyorsunuz. Aslında insanlar bu kadar faiz ödemedikleri için konut alımına kısa süreli bekleme durumuna geçmiş gibi gözüküyor. Seçim sonrası siyaset üzerindeki belirsizliğin ortadan kalkması sonrası faiz oranlarında yaşanacak düşüş sonrası konut alımının tekrar hızlanması beklenebilir. Zira kafamızı ne tarafa çevirirsek çevirelim bir proje yada gökdelenler yapıldığını görebiliyoruz. Bu işi yapan kesim henüz piyasanın alıma doymadığını düşündüğü için konut yapımı aynı hızı ile devam ediyor.

BUNUNLA İLGİLİ:  Koşulsuz İade Süresi

Yabancıya konut satışı neden düştü ve ne kadar konut satışı yapıldı?

TÜİK tarafından açıklanan verilerde Eylül ayında yabancılara konut satışı da düşüş ile sonuçlandı. Eylül ayında ülkemizde en çok konut alımı gerçekleştiren ülke Irak olarak gerçekleşti. Sonrasında sırasıyla Suudi Arabistan, Kuveyt ve Rusya olarak gerçekleşti. Ülkemizde son dönemde yaşanan terör saldırılarının yabancıların ülkemizde konut alımını yavaşlattığı olarak yorumlanabilir.

About Author

Finansçı

4 Comments

  • çok önemli bir konu ufak bir puan oynaması bile 10-15 binlira gibi rakamları ön plana getiriyor.

  • Siyası belirsizlik ekonomi açısından büyük baskı oluyor satışlar düşüyor. Şu seçimi bir atlatalım bakalım neler olacak.

  • faizlerin yüksak olduğun ben savundumdoğal olarak böyle faizle ev sahibi olmak hayal

  • konutların ücretleri düştüğü zaman almak lazım bence en uygunudur

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir