9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Mayıs 2017 Kira Artış Oranı – Tüfe Üfe Nisan 2017 Rakamları

Mayıs 2017 Kira Artış Oranı – Tüfe Üfe Nisan 2017 Rakamları

Her ayın üçüne denk gelen günde Türkiye İstatistik Kurumu (Tüik) tarafından açıklanmakta olan Üfe ve Tüfe rakamları nezdinde kira artışına ait oran belirlenmektedir. TÜİK tarafından açıklanan Nisan 2017 Üfe-Tüfe verilerine göre Mayıs 2017 kira artışı neye göre belirlenir? açıklamaya çalışalım.

Ev sahibi ve kiracı arasında düzenlenen kira kontratı ‘na istinaden belirlenen kira artışı konusunda mutabakat sağlanması durumunda, sözleşmenin bittiği dönemde anlaşmaya varılmış oran ile kira artışı gerçekleştirilir. Fakat kira sözleşmesinde herhangi bir oran belirtilmedi ise her ayın üçünde Tüik tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi rakamlarına göre o ayın kira artış oranı belirlenerek işleme alınmaktadır.

Nisan 2017 Üfe Tüfe rakamları halk dilindeki adıyla Nisan 2017 Tefe Tüfe oranı TÜİK tarafından açıklandı. Mayıs 2017 kira artış oranı ne kadar olmalı?

Borçlar Kanununun 344. maddesi gereği kira artışı konusunda hangi oranın kullanılması gerektiğine dair açıklamada; Kira zam oranı gerçekleşecek ayda Tüik tarafından açıklanan bir önceki aya ait Üfe oranını aşmayacağı şeklinde belirtilmektedir. Üfe oranını aşmayacak olarak belirtilse de tüketici tarafında hangi oran cazip geliyorsa o oran kullanılmak istenmektedir.

Borçlar kanunu detayında ilgili maddelerde ne kadar kira artışı yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen Tüik tarafından her ay açıklanan rakamlarda aylık değişim oranı, bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı yada 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı açıklanmaktadır. Tüik tarafından bu kadar veri açıklanınca kiracı yada ev sahibi içinde hangi oran kullanılacak? diye soru işaretleri oluşabiliyor.

Tüik tarafından açıklanan rakamlara göre geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kira artışı uygulanacağı belirtilirken, Yargıtay tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamalarda on iki aylık ortalamaya göre kira artış oranı uygulanması gerektiği belirtilmektedir.

Kira artış oranı hesaplama yapmak isteyen kiracı yada ev sahibi 2017 tefe tüfe oranlarını kullanarak kira zammı konusunda faydalanabilmektedir. Mayıs ayında yıllık kira artışı yapması gereken kiracılar için kullanılacak kira artış oranı on iki aylık ortalama oranlardır. Bu açıklama neticesinde Yargıtay tarafından belirtilen verilere göre kira artış oranı yapılacağı kanısına varılmaktadır.

BUNUNLA İLGİLİ:  MKK işlem ücreti nedir? Neden hesabımdan tahsil edilir?

Mayıs 2017 Kira Artış Oranı – Üfe Tüfe Nisan 2017 Rakamları

  • Tüik tarafından açıklanan Nisan 2017 (Üfe) Üretici Fiyat Endeksi ve Nisan 2017 (Tüfe) Tüketici Fiyat Endeksi bir diğer tabirle Nisan 2017 Tefe Tüfe oranlarına ait dönemsel değişimin detayını ekte bulabilir siniz.

Tüfe Nisan 2017 (Tüketici Fiyat Endeksi)

  • Bir önceki aya göre değişim oranı: %1,31
  • Bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı : %5,71
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı : %11,87
  • On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı : %8,66 artış.

Üfe Nisan 2017 (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi)

  • Bir önceki aya göre değişim oranı : %0,76 artış
  • Bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı : %7,19 artış
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı : %16,37 artış
  • On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı : %8,01 artış
mayis 2017 kira zam orani,mayis 2017 kira artisi, nisan 2017 ufe,nisan 2017 tufe,tefe tufe
Mayıs 2017 Kira Artış Oranı Hesaplama

Mayıs 2017 Konut kira artış oranı 

Yukarıda belirtilen Tüik verilerine göre tefe tüfe 2017 Nisan ayı oranları ve Yargıtay’ ın kararı baz alınarak yüzde 8,01 kira artışı yapılması gerekmektedir. 2017 Mayıs ayı kira zam oranı üzerinden tekrar geçmek gerekirse standart kira kontratı yapan tüketici % 8,01 kira artış oranını kullanması gerekmektedir. Son üç aya ait kira artış oranları aylık değişimi kontrol etmeniz için faydalı olacaktır.

Mayıs 2017 Kira artış oranını örnek ile açıklamak gerekir ise;

2.000 TL kira ödeyen kiracı, 2017 yılının Mayıs ayında yapacağı kira artış oranı sonrasında 2.160,20 TL ödeme yapması gerekmektedir.

Mayıs 2017 İş yeri kira artış oranı

İş yerleri için yapılacak olan kira artış oranı ise Tüik tarafından açıklanan Üfe oranları sonrasında yapılmakta olup, % 8,01  yeri kira zammı yapılması gerekmektedir. Fakat iş yeri için yapılan kira sözleşmesi konut kiracısına göre daha kapsamlı ve sözleşme formatında hazırlanabilmekte olup, iş yeri kiracısı ve mülk sahibi tarafından ortak belirlenmiş orana göre, Tüfe oranları ile yada Üfe oranları ile kira artışı yapılacağı konusunda anlaşma sağlanabilir. Bu durumda kira kontratında anlaşmaya varılan rakam ile kira artışı yapılması gerekecektir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Ağustos 2022 Kira Artışı Ne Kadar?

Mayıs 2017 İş yeri kira artış oranını örnek ile açıklamak gerekir ise;

2.000 TL kira ödemekte olan iş yeri kiracısı, 2017 yılının Mayıs ayında yapacağı kira artış oranı sonrasında 2.160,20 TL olarak kira ödemesi yapması gerekecektir.

Kira Kontratı – Kira Sözleşmesi İndir

Yeni kira kontratı yapacak olan ev sahibi yada kiracıların kullanması gereken kira sözleşmesi konusunda ekteki formatı kullanabilir siniz.

Kira Sözleşmesi Örneği

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir