6 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Mevduat Faizlerindeki Stopaj İndirildi

Mevduat Faizlerindeki Stopaj İndirildi

Hükümetin gelir kalemlerinden bir tanesi olan kazançlarımızdan ödediğimiz stopaj tutarında tekrar değişikliğe gidildi. 2018 yılında yaşadığımız kur şokunda yerli yatırımcıyı TL mevduata yönlendirmek adına uzun vadeli bağlanan vadeli mevduat hesaplarında stopaj rakamları indirilmiş hatta 1 yıl ve uzun vadeli açılan hesaplarda stopaj tutarı sıfıra indirilerek vadeli mevduat hesaplarının cazibesi artırılmıştı.

Gel zaman git zaman stopaj oranları tekrar eski haline geldi. Genelde gerçekleştirilen stopaj indirimleri belirli sürelerde açılan hesapları kapsadığı içinde etkisi sınırlı olmaktadır. Belki bir kaç sene kalıcı olarak stopaj rakamlarında indirime gidilse yada kısa vadede de stopaj indirimleri uygulansa daha etkili olabilir. İnsanlar 1 yıl parasını bağlamaktan imtina edebiliyorlar çünkü. Evet yeni yapılan değişiklik hakkında sizlere bilgi vermeye çalışalım.

Mevduat Faizlerindeki Stopaj Kaça İndirildi?

29.09.2020 tarihli ve 3032 sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesine istinaden Resmi Gazete ‘de açıklanan kararın detayı ekteki gibidir. Kambiyo vergisinde gerçekleştirilen indirim ile aynı günde yürürlüğe giren bu yönetmelik, 22/07/2006 tarihli ve 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu kararına ek karara detayını belirteceğimiz madde eklenmiştir.

Geçici madde: 31/12/2020 tarihine kadar (bu tarih de dahil) vadesiz ve özel cari hesaplara ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ile 31/12/2020 tarihleri arasında açılan yada bu tarihler arasında yenilenen ödenecek, Faizler ve kar paylarına, bu kararın 1.maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin 2 ve 3 numaralı alt bentlerinde yer alan oranlar Mevduat hesaplarında aşağıdaki şekilde uygulanacaktır;

  • Vadesiz ve ihbarlı olan hesaplar ile altı aya kadar (6 ayda dahil) vadeli hesaplarda %5 stopaj tahsilatı yapılacaktır.
  • Bir yıla kadar olan (1 yılda dahil) vadeli hesaplarda %3 stopaj tahsilatı yapılacaktır.
  • Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 stopaj uygulanacaktır.
  •  Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz uygulanmakta olan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 stopaj uygulanacaktır.
BUNUNLA İLGİLİ:  2016 Özel Okul teşvik sonuçlarını nasıl öğrenirim?

Özel ve Kamu Bankalarının dışında Katılım Bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenmekte olan kar payları içinde ekteki şekilde uygulama yürürlüğe girdi.

  • Vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile beraber 6 aya kadar (6 ayda dahil) vadeli hesaplarda %5 stopaj tahsilatı yapılacaktır.
  • Bir yıla kadar (1 yılda dahil) vadeli hesaplara %3 stopaj tahsilatı yapılacaktır.
  • Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 stopaj uygulanacaktır.

Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen bu süreç karar yayına girdikten sonra yürürlüğe gireceği iletilmektedir. Tabi bu stopaj indirimi değişikliğini Bankalar aynı gün hayata geçirebildiler mi? bunu bilmek zor. Milyonlarca hesabı ilgilendiren bir durum olduğu için 30 Eylül gün sonunda açılan yada 1 Ekim tarihinde açılan hesaplar bu stopaj oranlarına dahil edilecektir. Yada Bankalar sabah açılan hesaplara güncelleme geçerek bu indirimden faydalanmasını sağlayacaktır.

Vadeli Mevduat Stopaj İndirimi Kur Artışını Engeller Mi?

Bugün ve dün itibariyle dolar kuruna bakıldığında kısmi bir etki yarattığı söylenebilir. Yerli yatırımcı için stopaj indirimi yapılması büyük avantaj sağlasa da şu anki vadeli mevduat faizleri hala enflasyon beklenti rakamı ile aynı fiyatlarda seyir ettiği düşünülür ise büyük bir etki yaratması beklenmeyebilir. Tabi yorumumuz şu anki vadeli mevduat faizleri üzerinden değerlendirildiğinde büyük bir avantaj sunmuyor.

Ekim ayında gerçekleştirilecek TCMB toplantısında politika faizinde gerçekleşecek bir artış sonrası vadeli mevduat faizlerinde yaşanabilecek faiz artışları ile tüketicinin kazancı artacağı için stopaj avantajı da o kadar fazla olacaktır. Ekonomi programı kapsamında hayata geçirilen uygulamalar dolar kurunun artış hızını kesti desek yanlış olmaz.

İlerleyen günlerde jeopolitik riskler yada ekonomide yaşanabilecek olumlu yada olumsuz gelişmeler TCMB toplantısına kadar kurun seyrine yön verecektir. Bir çok küçük yatırımcının sosyal medyada yorumlarına bakıldığında çok büyük bir etki yaratmayacağı kanısı izlenmektedir. Bu süreçte hep beraber gelişmeleri takip ediyor olacağız.

BUNUNLA İLGİLİ:  İsmail Küçükkaya evlendi

mevduat faizi,stopaj,indirim

About Author

Finansçı

10 Comments

  • Bu durumda bankalar maliyet düşüşünü kredi tarafına yansıtabilir

  • Bilgilendirdiginiz için teşekkür ederim 🙏🏻👍🏼

    • Merhaba,
      Rica ederiz. Mevduat faizlerinden alınan stopaj tutarları hakkında bilgilendirmeye çalıştık.
      Saygılarımızla.

  • Yatırımcılar için avantajlı olduğu dönemleri de görmeyi diliyoruz

    • Merhaba,
      Sizinde belirttiğiniz üzere vadeli mevduat stopaj tahsilatı uzun vadede sifirlandi. İlerleyen aylarda kısa süreli vadeli mevduatlarda stopaj indirimi de olacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Vadeli hesaplar artık eskisi gibi gözde değil ve yatırımcı farklı alanlara yönelmiş durumda gözlemlerim bu yönde

    • Merhaba,
      Evet vadeli mevduat hesaplarının cazibesini yitirdiği bu dönemde mevduat stopajı oranlarının düşürülmesi yerinde olmuştur.
      Saygılarımızla.

  • Yatırımcıların kafası hayli karışık bu dönemde bilgiler dahilinde hareket etmek yerinde olacak

    • Merhaba,
      Vadeli hesap stopaj indirimi yatırımcıyı vadeli mevduat hesaplarına çekmek için bu dönemde yeterli olmayabilir. Vadeli mevduat faiz artışları ile mevduat stopajı daha anlamlı olacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Mevduat faizlerindeki stopaj indirimi ne kadar sürecek bakalım

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir