15 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Milli Cüzdan Nedir? Nerelerde Avantajlar Sunuyor?

Milli Cüzdan Nedir? Nerelerde Avantajlar Sunuyor?

Yıllardır konusu geçse de bir türlü hayatımıza entegre olamayan Ortak Kart projesi sonunda Milli Cüzdan ile hayat buldu. 28 Ocak 2018 tarihinde lansmanı yapılan Milli Cüzdan (Türkiye Kart) projesi Türkiye Ortak Kart Platformu üyesi firmaların Genel Müdürleri, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan gibi Hükümet kademesinden bir çok katılım ile gerçekleştirildi. Kısaca Milli Cüzdan Nedir? Nerelerde avantajlar sunuyor? bunlardan bahsetmeye çalışacağız.

Öncelikle Milli Cüzdan (Türkiye Kart) fikri nasıl ortaya çıktı kısaca bahsedelim. Ülkemiz nüfusunun neredeyse yüzde 40 ‘lık kısmının Bankada hesabı olmadığını ve yüzde 60 ‘lık kesiminde alışverişlerini nakit para ile elden gerçekleştirdiğini düşünürsek Milli Cüzdan projesine ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu anlayabiliriz. Daha önceki yıllarda Belbim tarafından BDDK onayı alınarak İstanbulkart için harcama özelliği eklenecekti fakat bir türlü hayata geçemedi.

Türkiye Ortak Kart Platformu Üyeleri Kimler? 

Milli Cüzdan (Türkiye Kart) ürünü için bir çok Kurum ortak bir konsorsiyum oluşturarak çalışmalara başladı. Milli Cüzdan projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (BELBİM), PTT, Türk Telekom, Turkcell, Vakıf Katılım Bankası ve Denizbank bir araya gelerek Türkiye Ortak Kart Platformu kapsamında Milli Cüzdan içeriğinde neler olmalı? Vatandaş için en fayda sağlayıcı şekilde bir yapı kurulması ve bu projenin maliyetlerinin düşürülmesinin fayda sağlayacağı konusunda açıklamalar yapıldı.

Milli Cüzdan Ülke Ekonomisine Nasıl Katkı Sağlayacak?

Türkiye Ortak Kart Platformu kapsamında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ‘in yaptığı açıklamalarda, INTERTECH olarak 23 tanesi yurt dışında olmak üzere toplamda 49 Bankaya teknoloji ihraç ettiklerini ve her geçen gün teknolojilerini sattığı bankaların arttığından bahsetti. 2013 yılından bu yana bu proje için uğraştıklarını, Ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağlayacak bu proje ile milli gelir ve ek olarak bilgilerimizin milli ortamlarda kalacağından bahsetti.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kadir Doğulu ve Neslihan Atagül ne zaman evleniyor?

Mevcut yapıda bir çok platform vatandaşımızın bilgilerini toplayarak özel hayatımıza dair tüm bilgilerin gizliliğini yitirdiğinden bahsederek, Milli Cüzdan projesi kapsamında yapılan harcamaların milli olarak tutulması ve bu bilgilerin Türk sanayisinde, diğer sektörlere ve Devlete katkı sağlanacağını belirtti. Dünya ile baş edebilmek için artık teknolojinin gerisinden kalmamamız gerektiği hatta bir adım önde olmamız gerektiğini anımsattı.

Milli Cüzdan Nedir? Nerelerde Avantajlar Sunuyor?

Şu anda adına Türkiye Kart, Ulusal Kimlik gibi farklı isimlerde verilse de Milli Cüzdan nedir? Vatandaşa nasıl avantajlar sağlayacağından bahsedelim. Şu an için Türkiye Ortak Kart Platformu tarafından tüm detaylar belirtilmese de açıklanmaya devam edildikçe bizde içerik üzerinde gerekli güncellemeleri yapacağız. Şu ana kadar açıklanan Milli Cüzdan nerelerde kullanılacak? sorusunu maddeler halinde belirtmeye çalışalım;

  • Tüm Türkiye ‘de Otobüslerde,
  • Metrolarda,
  • Tren Seyahatlerinde,
  • Müzelerde,
  • PTT Hizmetlerinde,
  • Tüm Alışverişlerde,
  • Türk Telekom Hizmetlerinde,
  • Qr Kod Harcamalarında,
  • Havale işlemlerinde,
  • Maç Bileti alımlarında,
  • Sinema bileti alımlarında,
  • Pasaport, Ehliyet alımlarında,
  • Komisyonsuz işlemler,

Maddeleri daha da fazla olacak şekilde sıralayabiliriz. Teknoloji konusunda tüm dünyaya bankacılık ürünü satan Denizbank aracılığı ile INTERTECH bu projede önemli işler başaracaktır sanırım. 2014 ve 2016 yıllarında Dünyanın en İnnovatif Bankası seçilen Denizbank bu başarılarını Milli Cüzdan ile perçinleyecek gibi gözüküyor. Taşeron çalışanlar ile beraber 850 personel ile Türkiye ‘de teknolojisini satan tek Banka olan Denizbank, amaçlarının para kazanmaktan ziyade hizmetten başka bir şey olmadığını dile getiriyor.

Banka Hesabı Olmayan Milli Cüzdan Alabilir Mi?

Milli Cüzdan çıkış aşamalarından en önemlisi olan Banka hesabı olmayanlar ve harcamalarını nakit yapanlar olduğu için Milli Cüzdan alabilmek için Bankada hesabınız olmasına gerek yok. Projede yer alan Bankaların ATM ‘leri (Diğer Banka Atm’leri de dahil edilebilir) aracılığı ile yada Cep Telefonu ile Milli Cüzdan içerisine para yükleme yapılarak kapsam dahilinde olan tüm harcamalar tek kart ile yapılabilecek.

BUNUNLA İLGİLİ:  26 27 Haziran 2017 Ramazan Bayramında Bankalar Noterler Açık Mı?

Milli Cüzdan Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak?

Türkiye Ortak Kart Platformu kapsamında çalışmaların başladığı ve hangi kurumlarda Milli Cüzdan geçerli olarak vatandaşa nasıl daha fazla avantaj sunulabilir bunlar üzerinde çalışılıyor. Projenin 2018 yılının ikinci yarısında hayata gireceği düşünülürken bu tarihin 2019 yılına da sarkabileceği düşünülüyor. Proje oldukça büyük olup farklı kurumlar ile entegre bir sistemin kurulması bu projenin tarihinin uzamasına sebep olabilecektir.

Milli Cüzdan Nasıl Alırım? Milli Cüzdan Herkes Alabilir Mi?

Milli Cüzdan adından da anlaşılacağı Milli bir ürün olup tüm vatandaşlarımız tarafından alınabilecek. Yani Milli Cüzdan herkes tarafından alınacak bir platform olacak. Milli Cüzdan vatandaşı borçlandıran bir ürün olmadığı için harcamalarını tek bir kart üzerinde toplamak isteyenler tarafından tercih edilecek bir ürün. Türkiye Kart olarak da adlandırılan bu ürün sürekli Kredi Kartı kullanan tüketici tarafından tek ürün olmayacak gibi gözüküyor. Borç veren bir yapı olmadığı için Nüfus Cüzdanı ile muhtemelen alınabilecek bir ürün olacaktır.

Milli Cüzdana Para Nasıl Aktarılır? Kredi Kartımdan Milli Cüzdana Para Nasıl Aktarırım?

Milli Cüzdan bakiyesi tüketici tarafından para aktarım yapılarak kullanılabilecek bir Ortak Kart olarak tasarlandığı için Atm’ ler ile yada Türkiye Ortak Kart Platformu üyeleri Turkcell, Turk Telekom, PTT gibi kurumlar ile Milli Cüzdana para aktarımı yapılabilecek. İlerleyen zamanda nakit para yatırma işlemlerine ek olarak Kredi Kartı seçeneği ile para aktarımı da muhtemelen olacaktır. HGS, OGS gibi ürünlere benzer bir yapının Milli Cüzdan içeriğinde olması muhtemel gözüküyor.

Denizbank Milli Cüzdan Projesinin Neresinde Yer Alıyor?

Uzun yıllardır bu proje üzerine kafa yoran Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş projenin Basın koordinatörü desek yanlış olmaz sanırım. Yazılım anlamında Türkiye ‘nin önde gelen teknoloji firması Intertech ile büyük işler yapacağına inancı tam olan Hakan Ateş yukarıda da belirttiğimiz gibi (Ulusal Cüzdan, Türkiye Kart) Milli Cüzdan ile yapılacak işlemleri belirtmeye çalıştık.

BUNUNLA İLGİLİ:  Bıyıklı abi iddaa tahmini 02.04.2016

milli cuzdan nedir,milli cuzdan para nasil yatirilir,milli cuzdan ne zaman kullanılacak,herkes milli cuzdan alabilirmi,milli cuzdan para nasil yatirilir,milli cuzdan kredi kartı ile para yatirilirmi,milli cuzdan nedir

Milli Cüzdan İle İlgili Soru – Cevap

Milli Cüzdan konusunda tarafınızdan merak edilenler konusunda detaylı açıklamalar yapmaya çalıştık. Lansmanda çok fazla detay verilmediği için sadece paylaşılanlar ölçüsünde bilgileri aktardık. İlerleyen aylarda Türkiye Kart, Ulusal Kart, Milli Cüzdan konusunda yenilikler açıklanması durumunda gerekli güncellemeler tarafımızdan yapılacaktır. Sizler tarafından merak edilen soruları yine tekrar üzerinden geçmeye çalışalım;

  • Milli Cüzdan ne zaman kullanılacak? 2018 yılının 2. yarısında kullanıma açılması planlanmaktadır.
  • Milli Cüzdan Nedir? Yüklemeli kart özelliği taşıyan ve Ülkede yapılacak bir çok harcamayı yapabileceğiniz entegre bir kart.
  • Milli Cüzdan kimler alabilecek? Herkes tarafından alınabilecek.
  • Milli Cüzdan para yatırma işlemi nasıl yapılır? Atm ve Cep Telefonları ile para aktarımı sağlanabilecek.
  • Kredi Kartı ile Milli Cüzdana para aktarımı yapılır mı? Şu an için bu işlemin yapılacağı belirtilmese de ilerleyen zamanda bu işlemlerin yapılmasına da olanak sağlanacaktır.
  • Milli Cüzdan Nasıl Alırım? Henüz başvuruların nasıl yapılacağı konusunda bir bilgilendirme mevcut değildir.
  • Banka hesabı olmayan Milli Cüzdan alabilir mi? Banka da hesabı olma zorunluluğu olmadan herkes bu ortak kartı alabilecek.
  • Milli Cüzdan nerelerde geçerli olacak? İletişim operatörlerinin kampanyaların, Belbim kart içeriklerinde, alışverişlerde, havale işlemlerinde, bir çok ulaşım araçlarında, aktivite harcamaları gibi bir çok işlem için kullanım fonksiyonu olacaktır.
  • Milli Cüzdan komisyon tahsil edecek mi? Komisyon tahsilatı yapılmayacağına dair açıklamalar yapılmıştır.
  • Milli Cüzdan işlem masrafı var mı? Komisyon tahsilatı yapılmayacağına dair açıklamalar yapılmıştır.
About Author

Finansçı

8 Comments

  • Bir milli cüzdan muhabbetidir dönüyor ortalıkta tek kart ile herşeyi yapacağız olarak anlıyorum. Ulusal kart diye duymuştum bende geçen sene de konusu olmuştu bu yıl milli cüzdan olarak karşımıza çıktı demekki. Vatana millete hayırlı olsun ne diyelim.

  • Millî cüzdan yada Türkiye kart adı ne olursa olsun Ülkemizin buna ihtiyacı var. Denizbank ve Intertech’in bu işi kâr amacı gütmeden milli bir görev olarak düşünmesi çok değerli. Ülke olarak teknoloji alan değil satan olmak ve bunu bizim mühendislerimizin yapması gurur verici.
    Bu kart herkesin cebine gireceğinden proje üretiminde yer alan kurumlar oldukça kazançlı çıkacaklar.

  • Hem özel sektörün hemde kamunun milli cüzdan projesinde yer alarak tüketiciye maksimum kolaylık sağlayacak bir projede yer alması çok güzel. Milli cüzdan hepimizin işini kolaylaştıracağı için hepimize hayırlı olsun. 😊

  • Türkiye Kart ülkemiz için çok faydalı bir ürün olacak muhtemelen. Cepte elli tane kart taşıma derdinden kurtulmak çok iyi olacaktır. Hatta milli cüzdan ismine yakışır şekilde yeni kimlik kartının içerisine özellikler eklense on numara olurdu. Kredi kartı özelliği de hemen eklenmeyecek ise yine en kötü 3 kart taşımamız gerekiyor bu durumda. En temizi ehliyetin içeriğine milli cüzdan da olması gereken özellikleri (Kredi Kartı opsiyonu ile) ile Denizbank eklerse çok büyük bir iş başarmış olacaktır. Ama yinede ulusal cüzdan, türkiye kart adı her ne olursa olsun çok işimize yarayacağı kesin..

  • mili cüzdan artık piyasa şartlarını değiştirir gibi. Akbil tarih oluyor en önemli detay bu zaten. Milli cüzdan için yükleme yap az kaldı çok kaldı derdine son ver. Türkiye kart yada milli cüzdan adı ne olursa olsun içeriği zengin oldukça halk tarafından benimsenir ve çok kullanırlır bence.

  • Denizbank Milli cüzdan projesi ile güzel bir yere gelecektir. Çoğu kamu projesinde yer aldığı gibi milli cüzdan gibi büyük ve ülkemizi ilgilendiren projede baş aktör olması sanırım Hakan Ateş faktörü olsa gerek. Milli cüzdan hepimize hayırlı olsun diyelim.

  • Milli cüzdan nedir konusunda detaylı bir anlatım olmuş. Ama zaman konusu spesifik sanki ne zaman olacağı açıkta bence. Bir kaç yıl sürer herhalde milli cüzdan cebimize girene kadar.

  • Bende bir süredir duyuyorum milli cüzdan nedir diye sorgulamaya başlamıştım. Bakalım tüketici için güzel bir hareket olacak gibi. Milletimize hayırlı olması dileğiyle.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir