20 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Opsiyon işleminin riskleri ve avantajları neler?

Opsiyon işleminin riskleri ve avantajları neler?

Opsiyon işleminin özellikleri nelerdir? Opsiyon işlemleri beraberinde tüketiciye ne gibi avantaj ve riskler doğurabilir?

Opsiyonlar Alım ve Satım opsiyonu olmak üzere 2 türde yapılabilmektedir. Opsiyon işlemlerin belirlenen bir vadede yada belirlenmiş olan bir vadeye kadar işlem yapabileceğiniz Avrupa ve Amerika tipi 2 opsiyona ayrılmaktadır. 
Opsiyon işlemlerinin özellikleri nelerdir?
• Dövizler, Hisse Senedi, Endeksler, Altın, EuroBond, Faiz gibi sıralayabileceğimiz bir varlık kullanımı ile gerçekleştirilebilir.
• Kur Riskinden, Faiz Riskinden yada Piyasa riskinden kaçınmak isteyen tüketiciler isteklerine göre oluşturulabilecek şartlar da bu risklerden korunmak amacı ile gerçekleştirilebilir.
• Kurlar, hisse fiyatları, emtia fiyatları yada faiz oranları konusunda fikri olan ve bu konuda bilgilerine güvenen tüketici için ek getiri sansı tanır.
• Farklı piyasalarda bire bir işlem yapmadan talep ettiği piyasa değişimlerinde kar elde etme şansı sunar.
• Vade konusunda  esneklik payı mevcut olup 1 günden başlayan vadeler ile işlem yapma şansınız olabilir.
• Vanilya ve Egzotik opsiyonları yada bu opsiyonların karışımı olarak oluşturulabilecek opsiyonlarda farklı kar zarar imkanı sunar.
• Ufak yatırımlar ile daha büyük varlıkların kontrolünü sağlayarak kaldıraç sayesinde daha fazla getiri edilmesi sağlanabilir.
• Fakat Anapara Koruması olmadığından işlemleri yapmadan önce iyice anlayarak işlem oluşturmanız faydanıza olacaktır.
Özellikler kısmında belirttiğimiz maddeler de opsiyon yapmayı düşünen müşteriler için sağlanan avantajlardan da bahsetmeye çalıştık. Fakat opsiyon işlemlerinin avantajlarının yanında riskleri mevcut olup bunların üzerinden geçmeye çalışalım;
Opsiyon işlemlerinin Riskleri nelerdir?
Opsiyon işlemlerinde Anapara koruma olmadığı için Forex işlemleri gibi büyük kar elde edilebilmesine rağmen mevcut yatırımınızın bir kısmını yada tümünü kaybetme ihtimaliniz vardır.
• Eğer Opsiyon alıcısı olarak işlem yapmanız durumunda, edeceğiniz zarar opsiyon primi ile yani opsiyon için ödemiş olduğunuz tutar ile sınırlıdır.

• Eğer opsiyon satıcısı olarak işlem yapmanız durumunda, edebileceğiniz zarar yapacağınız opsiyonun çeşidine göre sınırsız olabilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Groupon Türkiye pazarından çıkıyor aldığınız kuponlar ne olacak?

• Bir kaç opsiyon kullanımı gerçekleştirilerek hazırlanan karışım opsiyonlarda yapılan yatırımın yapısı gereği bazı pozisyonlarda alıcı veya satıcı durumunda olabileceğinizden oluşabilecek zarar yapmış olduğunuz yatırımın türüne göre farklılık gösterebilir.

O yüzden opsiyon işlemi yapma gibi bir amacınız mevcut ise işlemi yaptığınız kurum yetkilisinden konuyu detaylı olarak anlatmasını talep etmelisiniz. Çünkü işlemler sonrasında ne kadar zarar edebileceğinizi öngörerek işlem yapmanız yatırımlarınızı daha iyi yönetme konusunda fayda sağlayacaktır.

Emekli maaş aktarım kampanyalarında en avantajlı Banka hangisi? yazımızı okumak için tıklayın
https://www.kucukpara.com/hesap-isletim-ucretleri/emekli-maas-aktarim-kampanyalarinda-en-avantajli-hangisi/
About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir