16 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Şubat 2016 kira zam oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Şubat 2016 kira zam oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Ocak 2016 Üfe oranı açıklandı, 2016 Şubat kira zammı (kira artışı) ne kadar olması gerekiyor?

Kiracısınız ve geçtiğimiz yıl Şubat ayında kontrat yaptı iseniz maalesef bu şubat ayında kiranıza zam yapmanız gerekiyor. Tabi kira artışının hangi oranda yapılacağı konusunda piyasada bir çok bilgi dolaşmaktadır. Fakat Borçlar Kanununun 344.maddesinde belirtilen yönetmelikte kira zammının hangi oranda yapılacağına dair bilgi verilmektedir. Belirtilen yönetmeliğe göre kira sözleşmelerinde yenileme yapılacak dönemde yapılması gereken kira zam oranı Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) belirlemiş olduğu Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış/ oranını geçmeyecek şekilde hesaplanacağı belirtilmektedir.

Bu bilgiler ışığında Şubat 2016 yılında sözleşme yenileyen kiracıların yapacağı zam oranı yüzde 5,50 olması gerekmektedir.

Yönetmelikte ÜFE oranını aşmayacak olarak dile getirilmesine rağmen Tüik tarafından açıklanan verilerde bir önceki yılın aynı ayına göre değişim, bir önceki aya göre değişim, bir önceki yılın aralık ayına göre değişim ve on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı belirtilmektedir. İşte bu nokta da hangi oranın kullanılması gerektiği konusunda tereddütler oluşmaya başlamaktadır.

Doğamızda olan bir gerçek var ki ev sahiplerimiz daha yüksek oranı kullanmak isterken kiracılarımız daha düşük olan oranı baz almak isteyebilirler. Tüketici Fiyat endeksi ve Üretici Fiyat endeksini TUİK her ayın üçüne denk gelen tarihte açıklıyor.

Kira zam oranı hususunda TÜİK bir önceki yılın aynı ayına göre hesaplanan oran ile kira zammı yapılmasını belirtirken, Yargıtay TUİK tarafından açıklanan verilerdeki 12 aylık ortalamanın baz alınması gerektiğini dile getirmektedir. Kira zammının ne kadar yapılacağına dair karar mercii TÜİK olmadığından Borçlar Kanununda da belirtilen bilgi, Yargıtay’ ında kararı ile bağlayıcı olarak nitelendirilmektedir.

O yüzden 2016 Şubat ayına ait kira artış oranı Yargıtay’ ın bildirimine göre %5,50 olarak dikkate alınmalıdır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kredi Notu (Kkb) kaç yılda temizlenir?

Örnek vermek gerekir ise,

500 TL kira ödeyen bir vatandaş bu ay itibariyle yani Şubat ayında kira zammı yapacak ise kirası 527,50 TL olacaktır.

1.000 TL kira ödeyen bir vatandaş bu ay itibariyle yani Şubat ayında kira zammı yapacak ise kirası 1.055,00 TL olacaktır.

 

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Ocak 2016

TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %1,82 , bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,82 , bir önceki yılın aynı ayına göre %9,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,87 artış gerçekleşti

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi( Yİ-ÜFE), Ocak 2016

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,94 artış ve 12 aylık ortalamalara göre %5,50 artış gösterdi.

 

Bazı ev sahipleri kira sözleşmelerini yaparken bir yada iki yıl hangi orandan zam yapacaklarını sözleşmeye ekleyebiliyorlar. O zaman Üfe fiyatları değil sözleşmede yazan ve onayladığınız oranlar geçerlilik kazanacaktır. Bu devirde kirasını düzenli ödeyeni bulmak zorlaştığı için paradan ziyade eve güzel bakacak kiracıyı bulduğunuzda çok da oranlara takılmadan karşılıklı hoşgörü ve anlaşma ile çözmeniz faydanıza olacaktır.

 

 

About Author

Finansçı

6 Comments

  • Nasıl yani yeni yılda yapılan kira zamına ek olarak mı yapılacak yoksa Yeni yılda zaten Kirasına zam yapanlar bu artıştan etkilenmiyor mu

    • Merhaba,
      Yeni yılda kira zammi yaptiysaniz sizi etkileyen bir durum yok. Bu ay kirasina zam yapacaklarin kullanacaklari bir oran belirttigimiz.

  • herşey artıyor ama esnaf kesim bu oranlarda gelirini bana göre arttıramadı üstündeki yük ağırlaşıyor.

  • bu zamanda kiracı olmak bir dert ev sahibi olmak bir dert ama kira alan kişiler her ay düzenli gelirleri oluyor çok evim olsa çok ucuza kiraya veririm ama yok

  • arkadaş yapmayıverin bi yılda kiralara zam yazık kiracı adam zaten zor geçiniyor..

  • yapsınlar yapsınlar bol bol zam yapsınlar nasılsa asgari ücret 1300 oldu sabah aksam zam haberleri gelir artık 🙂

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir