7 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Zika virüsü hangi yollarla bulaşıyor? Zika virüsü belirtileri nelerdir?

Zika virüsü hangi yollarla bulaşıyor? Zika virüsü belirtileri nelerdir?

Zika virüsü Ülkemizde hiç görüldü mü? Zika virüsünün belirtileri neler ve hangi yollarla buluşuyor?

Konu ile ilgili Uzman doktorların yorumlarından faydalanarak hazırladığımız yazımızda Zika virüsü ile ilgili merak edilen konulardan bahsedeceğiz. Öncelikle Zika virüsünün nasıl bulaştığı konusunda bilgilendirme yapmaya çalışalım. Zika virüsünün cinsel yol ve kan ile bulaştığı belirtiliyor.

Zika virüsü Sarı Humma ve Batı Nil virüsüne benzerlikler göstermekte olup, Güney Amerika ağırlıklı olmakla birlikte Brezilya, Meksika ve Afrika’ nın belirli bölgelerinde görülen bir salgın. Aedes cinsinde bir sivrisinek ile bulaştığı bilinmekte olup, bu sivrisineğin yaşadığım bölgeler riskli bölge olarak değerlendirilebilir.

İlk salgın 2007 yılında gerçekleşmiş olup, şu anki tehlike çanları 2015 yılının Mayıs ayında Meksika’ da başlayarak sırayla Güney Amerika ve Uganda da belirli bölgeler de görülmektedir.

Zika virüsünün bulaşma nedenleri cinsel ve kan yolu olarak bilinmekte olup, Amerika’ da Avrupa’ da Hollanda, İsviçre ve İngiltere’ de görüldüğü biliniyor. Tabi bu ülkelerde virüsün görülme nedenlerinden en büyüğü virüsün yayılmaya başladığı Ülkelere turistler tarafından yapılan ziyaretler olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’ de Zika virüsüne ait bir hasta var mı?

Henüz Ülkemizde Zika virüsüne ait bir saptama ve hastalık belirtisi yok. Öyle çok kolay bulaşan bir hastalık olarak gözükmemekte olup, cinsel ve kan yolu ile bulaşan  bir hastalık olup şu an için çok büyük bir risk gözükmüyor. Durum böyle olunca riskli grup yukarıda belirttiğimiz bölgelerde ikamet eden yada o bölgeden biriyle ilişkiye giren birileri olabilir.

Zika virüsü belirtileri neler? Zika virüsüne yakalandığımızı nasıl anlarız?

 

Grip hastalığında görüldüğü gibi kas ağrısı, konjonktivit, ateş ve güçsüzlüğün yanında, gözlerde sulanma ve kızarıklık ve gözde yanma gibi belirtileri mevcuttur. Henüz bu virüs den dolayı ölen hasta olmadığından kısmi olarak insanları bu durum rahatlatmaktadır. Gebe anneler dede hatalık riski mevcut olup, anne karnında çocukta oluşabilecek rahatsızlıklar sonrası anormal doğumlar ile karşılaşılabiliyor. 

BUNUNLA İLGİLİ:  Tüketiciye Sıfır Faizli Kredi Avantajı Sunan Alışveriş Siteleri

Aedes cinsi sivrisinekler ülkemizde yaygın değil tabi şu anda kış aylarında olmamızda bu sivrisineklerin olmaması konusunda en büyük etken. Şu anda Ülkemizde virüs ile ilgili bir hasta bulunmasa da gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Zika virüsünden korunmak için ne yapabilirim? Zika virüsü için ilaç varmı?

Henüz Ülkemizde hastalık görülmediği için bir ilacı yada aşısı bulunmuyor. Hastalık ile ilgili ilaç bulunmasa da hastalığın belirtilerine istinaden ilaç kullanımı önerilebilmektedir. Eğer bu sivrisineklerin bulunduğu bölgelerde seyahat ediyor iseniz kendinizi bu sivrilerden korumaktan başka çare yok gibi gözüküyor şu anda.

Şu an için korunma anlamında bir çözüm olmadığı için en basit olarak önerilen yöntem bu bölgelere seyahat yapılmaması yada giydiğimiz kıyafetlere çok dikkat etmemiz gerektiği belirtiliyor.

About Author

Finansçı

2 Comments

  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 23 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini açıkladı. Çok şükür ülkemizde bu virüs yok.

  • Belirtileri görenler hastaneye gitse de yeterli tanı konamıyor ki zika mi değil mi bilelim.Allah korusun

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir