17 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Tüketici kredime erken ödeme yaparsam ödeme tablosu ne olacak?

Tüketici kredime erken ödeme yaparsam ödeme tablosu ne olacak?

İhtiyaç kredilerinde 1 taksit tutarından fazla yatırılması durumunda artık ödeme tablosu değişiyor

22 Mayıs 2015 tarih 29363 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan yönetmelik ile tüketici kredilerinde köklü değişiklikler yapılacağı duyuruldu. Yönetmelikte verilen 6 aylık süre 22 Kasım 2015 tarihinde son buldu ve kredilerde talep edilen değişikliklerin sistem entegrasyonu takip edildi. Fakat Bankalar da bu süre zarfında süreç iyileştirmelerini henüz gerçekleştiremeyenler olduğunu belirtebiliriz. Peki bu yönetmelikte tüketiciyi etkileyen yenilikler neler bunlardan bahsedelim.

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğinde en göze çarpan değişiklik erken ödeme yada ara ödeme durumunda ödeme tablosunun güncellenmesi diyebiliriz.

”Tüketicinin ara ödemede bulunması durumunda kalan anapara borcu üzerinden, akdi faiz oranı ile bir önceki taksit tarihinden itibaren işleyen gün sayısı dikkate alınarak bulunacak faiz ve faiz üzerinden hesaplanacak vergi,harç ve benzeri yasal yükümlülükler toplamı tüketiciden tahsil edilir.Tahsil edilen bu tutar dışında kalan kısım anapara borcundan düşülür.Bu durumda kalan taksit sayısı ve ödeme tarihleri değişmeden yeni taksit tutarı ve yeni ödeme planı oluşturulur.

Ancak tüketicinin talep etmesi halinde taksit sayısı değişmeyecek şekilde erken ödemesi yapılan taksit sayısına göre ödemesiz dönme veya tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla talep etmesi ve tarafların mutabakatı ile mevcut ödeme planından farklı taksit sayısı ve ödeme tarihleri de belirlenebilir” olarak belirtilmektedir.

Fakat Bankalar henüz bu süreci net bir şekilde sistemlerine aktaramadıkları için aksaklıkların olması muhtemel. Örnek vermek gerekir ise toplam taksit tutarınızın 500 TL olduğu bir kredide erken ödeme yapmak istediğinizde sistem sizden erken ödeme kapsamında faiz indirimi yaparak 480 TL tahsil etmesi durumunda taksit tutarının tamamı ödeme yapılmadığı için tabloda herhangi bir güncelleme yapılmayabilir.

O yüzden Bankaya erken ödeme için gittiğinizde en az taksit tutarı kadar yani 500 TL ödeme yapılmasını talep ederek ödeme tablonuzun güncellenmesini talep edebilirsiniz. Fakat sistem geçişleri bu dönemde gerçekleşebileceği için işlemlerinizi dikkate takip etmenizde fayda var en kötü ihtimal ile kredinize balon ödeme yapılması konusunda Banka personeli tarafından uyarılmanız gerekiyor.

BUNUNLA İLGİLİ:  Uefa Kupası yine Sevilla nın

Geçiş dönemi olduğu için kullanıcı bilgisizliği Bankada henüz oturmayan süreç nedeni ile oluşabilecek hatalı işlemler için geriye dönük düzeltme yapılır mı bilinmez ama tüketici olarak sizlerin kredi ödeme tablonuz da güncelleme yapılmaması durumunda Banka ile iletişime geçerek olası hatalı durumların önüne geçebilir siniz.

 

Adıma kredi çekilmiş mi nasıl öğrenebilirim yazımızı okumak için tıklayın

About Author

Finansçı

7 Comments

  • Bu haber çok önemli ve aslında daha geniş kitlelere yayılmalı

  • Uzun vadeli konut, ihtiyaç ya da taşıt kredisi alan tüketicilere iyi haber bir haber kesinlikle.

  • yapılan uyglamanın tüketiçi lehine çalışaçağı seklinde gerçekleştiği izlenimi edindim

  • tüketici lehine olan karar olunca hemen de seviniriz ama olmuyor malesef

  • anne olmak gerçekten zor bir şey çocuğu olanlar için bu haberde çok iyi haber güzel haber

  • böyle iyi haberler nedense kolay yayılmıyor hayırlısı olsn inşallah

  • vatandaşın lehine işleyen işler yapılması gayet sevindirici bir olay

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir