8 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Altın Alırken Vergi Kesintisi Ödemeden Kurtulabilir Miyim?

Altın Alırken Vergi Kesintisi Ödemeden Kurtulabilir Miyim?

Uzun yıllardır tüm dünyada olduğu gibi Türk halkı içinde güvenli liman hep altın olmuştur. Tüketici tarafından para biriktirme yöntemi olarak kullanılan altın biriktirme işlemi günümüze kadar devam etti. Bu süreçte finans dünyasına da entegre olan altın işlemleri artık Bankalar aracılığı ile yapılarak sistemden takibi de yapılabilmektedir. Birde ek olarak Bankada bulunan altınlar ile vadeli mevduat hesabı açarak faiz de alınabilmektedir.

Tabi altın işlemleri Bankacılık süreçlerine dahil edildikten sonra çok daha kolay alınabilir ve satılabilir bir emtia haline geldi. Eskiden gençler tarafından çok ilgi görmese de artık tüm gençlik internet bankacılıkları aracılığı ile al-sat işlemleri de yapabilmektedir. Durum bu şekilde olunca Bir de yakın zamanda hayatımıza giren altın transfer işlemleri ile herhangi bir bankada almış olduğunuz altını farklı bir bankaya aktarım işlemleri de yapılabilmektedir.

Altın üzerinde bu kadar opsiyonel işlemler yapılınca son dönemde fiyat esnekliğini düzenlemek adına da Hükümet tarafından bir çok önlemler alındı. Bunlardan en önemlisi tabi ki Altın alırken vergi kesintisi (bsmv) yapılması diyebiliriz. Bu kesintinin içeriğini birazdan daha detaylı olarak anlatacağız. Buna ek olarak belirli bir rakam üzerinde yapılan altın alımlarında valör uygulaması da devreye alındı. Amaç altın fiyat esnekliğini bir nebze rahatlatmak olarak düşünebiliriz.

Altın Alırken Vergi Kesintisi Ödemeden Kurtulabilir Miyim?

23.05.2020 tarih ve 2568 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Resmi Gazete ‘de yayınlandıktan altın ve döviz işlemlerinde %1 vergi alınması devreye alındı. Yapılan açıklamada koronavirüs tedbirleri kapsamında salgının ekonomiye olarak etkilerini en aza indirgemek için devreye alındığı iletildi. Bu kapsamda altın işlemlerinden tahsil edilen binde 2 olarak tahsil edilen bsmv rakamı yüzde 1 olarak değiştirildi. Ek olarak Banka tarafından kur makası da eklenince maliyet %2 seviyelerine geliyor diyebiliriz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Galatasaray ve Beşiktaş paramparça

Örnek üzerinden açıklamak gerekir ise 1.000 TL ‘lik altın alımı yaptığınızı düşünürsek 10 TL vergi ödenirken ortalama bugünkü kurdan 2,2 gram altında 10 TL ‘ye yakında kur makası için ödeme yapılıyor. Yani 20 TL ‘ye yakın bir maliyet artışı tüketici için bir handikap olmaktadır. Peki bunu nasıl daha ucuza getirebilirsiniz yada nasıl daha az komisyon-vergi ödersiniz size bu konu hakkında detay vermeye çalışalım.

Altın alım işlemini bankadan ekteki şekilde maliyet ile alırken kuyumcudan alınan altın işlemlerinde ise fiyat farkı ile aynı seviyelere gelebilmektedir. Peki daha ucuz maliyet ile nasıl altın alabiliriz? konusunda gerekli bilgilendirmeyi yapalım. Altın sadece kuyumcudan yada bankadan alınmıyor. Bunun için alternatif altın yada gümüş alımını borsadan da gerçekleştirebilirsiniz. Borsadan GMSTR (Gümüş) ve GLDTR (Altın) kodlarında satışı yapılan gümüş ve altın fonlarını alabilir siniz.

Yıllık bazda gerçekleştiren değişim tablolarında getiri yada zararı çok yakın olan borsa fonlarından alım yapabilir siniz. Peki borsa fonlarındaki maliyet tüketici için binde 2 alış işleminde binde 2 de satış işleminde tahsil edilmektedir. Ek olarak getiri üzerinden tahsil edilen vergi maliyeti mevcuttur. Fakat burada dikkat edilecek husus sadece kar edilen tutar üzerinden vergi tahsil edilmektedir. Bankadan alınan altın işleminde ise tüm tutar üzerinden vergi tahsil edilmektedir.

O yüzden alsat yapacak kullanıcılar için borsa fonları üzerinden gerçekleştirilecek alımlar daha mantıklı hale gelebilir. Fakat uzun vadeci alım yapanlarda kar oranı yüksek olması halinde vergi rakamı kar üzerinden alınsa da bankadan alınan altına göre daha fazla maliyet yaratabilir. O yüzden altın gümüş alımları için işlem yapma taktiğiniz ne ise ona göre karar verilmesi tüketici için daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.

 Soru Cevap

  • Kuyumcudan altın alırken vergi var mı? Hayır
  • Altın vergisi alırken mı satarken mı? Vergi tahsilatı alım işleminde uygulanır.
  • Gram altın alım satımında vergi var mı? Bankadan alım işlemlerinde vergi alınmaktadır.
  • Bankadaki altın hesabından vergi alınır mı? Alım işlemlerinde vergi uygulanır.
  • Altın satarken vergi var mı? Altın alırken vergi alındığı için satış işleminde vergi tahsil edilmez.
  • Döviz satarken vergi var mı? Döviz işlemlerinde de alım esnasında vergi tahsil edilir.
  • Altın satışında vergi var mı?Altın alırken vergi tahsil edilmektedir.
  • Altın vergi Hesaplama nasıl yapılır? Yüzde bir vergi hesaplayabilir siniz.
BUNUNLA İLGİLİ:  Western Union ile para nasıl gönderilir?
About Author

Finansçı

1 Comment

  • Altın alım işleminden vergiyi kaldırdılar da rahatladık

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir