17 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Hesap İşletim Ücreti Nedir? Hangi Hesaplardan Hesap İşletim Ücreti Alınmaz?

Hesap İşletim Ücreti Nedir? Hangi Hesaplardan Hesap İşletim Ücreti Alınmaz?

Bir dönem için tüketicinin korkulu rüyası haline gelen hesap işletim ücreti nedir? Hesap işletim ücreti kalktı mı? Hesap İşletim ücreti kimden alınır? Bankalarda hesap işletim ücreti alınıyor mu? gibi sorulara sizler için cevaplamaya çalışacağız. Son günlerde Danıştay aldığı karar ile hesap işletim ücreti alınabileceğine hükmetti. Bu karar sonrası yukarıda belirttiğimiz sorular bir o kadar önem kazandı.

Geçmiş dönemde hesap işletim ücreti alındığı için bir çok bankada hesaplar kapatılmıştı tüketici tarafından. 2016 yılı itibari ile gerçek kişiler tarafından ödenen hesap işletim kaldırılmıştı. Fakat bu dönemde ticari müşteriler tarafından alınmaya devam etti. Öncelikle sizler için hesap işletim ücreti nedir? sorusunu cevaplamaya çalışacağız.

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

Bankalar tarafından aylık, 3 aylık, 6 aylık yada yıllık olarak vadesiz mevduat grubunda yer alan TL ve YP hesaplardan yapılan tahsilata hesap işletim ücreti nedir. Müşterilerin birden çok TL yada YP vadesiz tasarruf hesabı olması halinde sadece tek bir hesap için tahsilat sağlanır. Öncelikle tüm vadesiz hesaplarınız sistem tarafından sorgulama yapılarak tahsilat rakamı görüldüğü ek de tahsilat gerçekleştirilir.

Bir çok bankada hafızada biriktirme işlemi mevcut olup tahsilat sağlanamaması durumunda sistem bir sonraki tahsilata kadar sorgulama yaparak bakiye gördüğü anda tahsilat yapar. Bazı bankalarda ise geçici hesaplar aracılığı ile tahsilat yapılarak müşteri hesabı borçlandırılır, müşteri hesabına para yatırması durumunda geçici hesaplar için vadesiz hesaplardan tahsilat yapılarak geçici hesaplar sistem tarafından kapatılır.

2016 yılında gerçekleştirilen tahsilatlarda ortalama 10-15 TL arasında aylık tahsilatlar yapılmaktaydı. Aradan 5 yıl geçti maalesef ülkemizdeki enflasyon canavarı da oldukça büyük olduğu için tekrar hayatımıza girmesi durumunda 30-50 TL arası olması beklenebilir. Tabi şu anda tekrar hayatımıza dahil olacak mı süreç net değil.

BUNUNLA İLGİLİ:  Çek tahsil etmek için Bankaya mı yoksa Faktoringe mi gitmeliyim?

Fakat hesap işletim ücreti ticari müşterilerden bu süre zarfında tahsil edilmeye devam etti. Şubelerde asılı olan “Ürün ve Hizmet Ücretleri” tablosu ile müşterilere duyurulmaktadır. Bu ücretlerde artış olması durumunda müşterilere BDDK ve TCMB  düzenlemeleri kapsamında gerçek kişilere 30 gün ticari müşterilere en az 2 iş günü öncesinde bildirmek zorundadır. Tüketici bu dönemde ürünü kullanmaktan vazgeçerek kapama işlemini gerçekleştirebilir.

Tabi bu süre zarfında hesabın kapatılmaması bu masraf kalemi için onay verdiğiniz anlamını taşımaktadır. Vazgeçme hakkını kullanarak da iletişim kanallarından ulaşarak vadesiz hesabınızı bu dönemde kapatabilirsiniz. Ortak hesaplarda kişilerin hem şahsi hesapları hem de ortak hesapları olduğu için bazı bankalarda bir hesap istisna tutulabilmektedir.

Hesap isletim ucreti

Hangi Hesaplardan Hesap İşletim Ücreti Alınmaz?

Hesap işletim ücreti tahsilatı yapıldığı dönem itibariyle bazı istisna kurallar tanımlayarak, müşterilerin bu şartları sağlaması durumunda tahsilat yapılmayacağı iletilmekteydi. Biraz öncede belirttiğimiz üzere şu anda bireysel müşteriler için hesap işletim ücreti tahsil edilmemektedir. Bankalar tarafından şu anda bu şartları sağlayanlardan almıyoruz deseler de zaten hukuki olarak tahsilat yapılamamaktadır.
  • Ay içerisinde hesaptan yada kredi kartından 2 adet otomatik fatura ödemesi gerçekleşmiş müşterilerden tahsilat yapılamayacağı iletilmektedir.
  • Maaş anlaşması yapılan firma çalışanlarından gerçekleştirilen protokol kapsamında tahsilat sağlanmayabilir.
  • Emekli maaşı alan müşteriler bu kapsam dışında tutulabilmektedir.
  • Çocuk hesapları bu kapsam dışında tutulabilmektedir.
  • Öğrenci hesapları bu kapsam dışında tutulabilmektedir.
  • Banka tarafından bazı ürünleri kullanan müşteriler bu kapsam dışında tutulabilmektedir.

Hesap İşletim Ücreti Ne Kadar Arttırılabilir?

Tüketiciye TÜİK tarafından açıklanan yıllık tüketici fiyat endeksi artış oranının 1.2 katı altında artış yapıldığında tüketiciye en az 30 gün öncesinde yazılı olarak yada kalıcı veri saklayıcısı yoluyla yada kayıtlı telefonlardan yada posta yolu ile bildirim yapılmak zorundadır. Bildirim tarihi üzerinden 15 gün içerisinde müşteri bu ürünün kullanımından vazgeçme hakkına sahiptir. Bu süreçte artışın yaşanması durumunda banka tarafından iadesi yapılır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kurban Bayramı Bankalara Noterlere Tatil Mi?

Vadeli Hesap İşletim Ücreti Alınır Mı?

Bankalar tarafından tahsil edilen bu gelir kalemi vadesiz hesaplar için tahsil edilmekte olup vadeli hesap için ayrıca ücret tahsil edilmez. Fakat vadeli hesaplar yenileme dönemlerinde vadesiz hesaba aktarılarak yenileme yapıldığı için bu süreçte vadesiz hesaplardan tahsilatlar sağlanabilmektedir. Ama konunun başında da belirttiğimiz üzere şu anda gerçek kişi hesaplarından  hesap işletim ücreti tahsil edilmez.

Hesap İşletim Ücreti Soru Cevap:

  • Bankalarda hesap işletim ücreti alınıyor mu? Şu anda gerçek kişi hesaplarından hesap işletim ücreti tahsilat yapılmamaktadır.
  • Vadesiz hesap işletim ücreti almayan bankalar hangileri? Şu anda gerçek kişi hesaplarından hesap işletim ücreti tahsil edilmez.
  • Banka hesap işletim ücreti nedir? Bankacılık işlemlerinizde kullanılan vadesiz hesaplarınızdan gerçekleştirilen tahsilat diyebiliriz.
  • Hesap işletim ücreti kalktı mı 2021 yılında? 2016 yılından bu yana gerçek kişi hesaplarından tahsilat yapılmamaktadır.
  • Hesap işletim ücreti ne kadar? Tahsilat yapıldığı 2016 yılı itibariyle 10-15 TL tahsil edilmekteydi.
  • Hesap işletim ücreti 2021 yılında alınacak mı? Şu anda BDDK ve TCMB tarafından yapılan bir açıklama mevcut değil.
  • Garanti Bankası hesap işletim ücreti var mı? Şu anda gerçek kişi hesaplarından hesap işletim ücreti tahsilat yapılmamaktadır.
  • İş Bankası hesap işletim ücreti alınıyor mu? Şu anda gerçek kişi hesaplarından hesap işletim ücreti tahsilat yapılmamaktadır.
  • Akbank hesap işletim ücreti alıyor mu? Şu anda gerçek kişi hesaplarından hesap işletim ücreti tahsilat yapılmamaktadır.
  • Ziraat Bankası hesap işletim ücreti kesilmemesi için ne yapmalı? Şu anda gerçek kişi hesaplarından tahsilat yok, ticari hesaplar için bankanın internet sitesinden muafiyet şartları kontrol edilmelidir.
About Author

Finansçı

9 Comments

  • Umarim hesap işletim ücreti ödeme işi başlamaz artık

  • Hesap işletim ücreti almayan bankalar bir adım öne çıkacaktır

  • onemlı bılgıler

  • hesap ucretı her bankanın degısıyomu yoksa aynımı

    • Merhaba,
      Tahsil edilmeye başlanması durumunda her bankada farklı rakamlarda tahsilatlar sağlanabilir.
      Saygılarımızla.

  • Hesap işletim ücretinin alınmasının doğru ve yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum

  • Verdiginiz değerli bilgilerden dolayi çok teşekkür ederim mm 💙💙💙💙🧿🧿🧿🧿🧿

  • Hesap ücreti almayan bankalar herzaman icin daha iyi dir

  • Hesap işletim ücreti nedir arkadaş. Artık hesap işletim ücreti kalmadı diye biliyorum. Artık bankalarda bunun için ücret alınmıyor olması lazım.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir