13 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Konsolosluk Vekaletnamesi İle Bankacılık İşlemleri Yapılır mı?

Konsolosluk Vekaletnamesi İle Bankacılık İşlemleri Yapılır mı?

Bankacılık işlemlerinde zor durumlarda işimizi kolaylaştıran Vekaletname ve Yurt dışı (Yabancı) Makamlar tarafından düzenlenen Konsolosluk vekaletnamesi ile nasıl işlemler yapılabilir? Yabancı Ülke makamları tarafından düzenlenen vekaletnamelerde hangi detaylar aranır? Yurt dışı Vekaletname ile Bankacılık işlemleri yapılmasına izin verilir mi? Apostil Şerhi nedir? Vekaletnamelerde olması zorunlu mu? gibi bir çok konuya değinmeye çalışacağız.

Bunun dışında Konsolosluk Vekaletnamesi Türkçe olmak zorunda mı? Konsolosluk vekaletnamesi ile ekstra Noter onayı gerektiren bir durum var mı? Yurt içi Vekaletname ile kredi kullandırım talebi olması durumunda Bankalar işlemlere onat veriyor mu? Vekil çek keşide edebilmesi için Vekaletname detayında ne yazılması gerekiyor gibi Vekaletname ile ilgili bir çok soruya cevap bulmaya çalışacağız.

Konsolosluk Vekaletnamesi İle Bankacılık İşlemleri Yapılır Mı?

Gurbetçi vatandaşlarımız tarafından sıkça karşılaşılan bu durumda Türkiye ‘de bulunan yakınlarına Vekaletname verilerek işlem yapılması talepleri oluşmaktadır. Tabi bu işlemlerde yaşanacak sorunlar süreçleri uzun bir süre ileri atmakta olup hata affetmeyen süreçlerdir. Banka ve Konsolosluk ile tüm detayların işlemler başlamadan önce teyit edilmesi bu doğrultuda vekaletname düzenlenmesi yerinde olacaktır.

Vekaletname nedir? diye başlayacak olursak ‘Bir kimsenin bir başka kişinin vekili olduğunu bildiren Noter onaylı bir belge olarak adlandırılabilir. Yurt dışında yerleşik Resmi makamlar tarafından düzenlenen Vekaletnamenin Türk Hukuku içerisinde geçerliliği ve bu Vekaletname ile işlem yapılabilmesi için Bankalar tarafından hangi detaylar talep ediliyor bunları maddeler halinde sıralamaya çalışalım;

  • Yabancı Resmi Makam (Yurt dışı Ülke Noteri) tarafından düzenlenmiş Vekaletnamede Apostil Şerhi bulunması gerekir. Yada söz konusu Vekaletnamenin o Ülkenin Konsolosluğu tarafından onaylı olması aranmaktadır.
  • Noter yada Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından Türkçe tercüme edilmiş olması gerekir.
  • Vekaletnamenin detayında Türkiye Cumhuriyeti hudutları içerisindeki Bankalarda işlem yapılabileceği kesinlikle belirtilmiş olmalıdır.
  • Bankalarda yapılması istenen işlemlerin hepsinin tek tek Vekaletnamede belirtilmiş olması gerekir, aksi takdirde işlemler bir yerde takılarak süreci uzatır yeniden Vekaletname almanız gerekecektir.
BUNUNLA İLGİLİ:  Sbarro Fastpay Ödemesine 10 TL İade Kampanyası

Apostil Şerhi nedir? Apostil şerhi ilgili belgenin gerçek olduğunu tasdik eden ve bu belgenin bir başka Ülkede kullanılmasını sağlayan bir onay mekanizmasıdır. Konsolosluk Vekaletnamesi hangi durumlarda geçerli olur? Türkiye koşullarında Yabancı dilde düzenlenmiş olan Apostil şerhi taşıyan yada Türkiye Konsoloslukları tarafından onaylı bir Vekaletnamenin Noter tasdikli tercümesinin sunulması durumunda bu Vekaletname geçerli sayılarak işleme alınacaktır.

Vekaletname İle Kredi Kullandırılır Mı? Hangi yetki verilmiş olması gerekir?

Türkiye koşullarında düzenlenmiş olan Vekaletname ‘de açıkça ” Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilindeki bilcümle Bankalardan adımıza her türlü krediler talep etmeye, kredi bedellerini almaya, kredi sözleşmelerini imzalamaya” gibi yetkilerin bulunması gerekir. Dilerseniz vekaletname ile tek Bankadan işlem yapılacak ise bu Bankanın adı da belirtilebilir. Vekil farklı işlemler de yapacak ise bunların da Vekaletname detayında ( Hesap açma, para gönderme vs) belirtilmesi gerekir.

Konsolosluk vekaletnamesi

Vekalet İle Çek Keşide Edilebilmesi için Vekaletnamede hangi ibare olmalı?

Vekaletname ile Çek keşide edilecek ise bu detayların Vekaletnamede net olarak belirtilmesi gerekir. Şöyle ki bu vekaletnamede “Çek keşide etmeye, Çek düzenlemeye, Çek imzalamaya, Kambiyo senedi imzalamaya” gibi ibarelerinden birisi kesinlikle olmalıdır. Vekil çek karnesi talep edebilir mi? Eğer vekaletname de ” Bankalardan adımıza çek karnesi almaya, beyanname imzalamaya, çek karnesi talebinde bulunmaya, teslim almaya, her türlü evrak ve belgeleri imzalamaya ibaresi bulunmalıdır.

Çek karnesi tesliminde imzalatılan çek beyannamesini imzalayabilmesi için, vekaletnamede çek karnesi talep etme ve teslim alma ibareleri ile birlikte her türlü belgeleri imzalama ibaresi bulunması gerekir. Vekil Bankadaki hesabı olan vekalet verenin telefon bilgilerini güncelleme yaptırabilir mi? Vekaletname detayında ” Bankalardaki hesaplarımızda telefon, adres değişikliği yapmaya yetkili olduğuna yada Bankalardaki iletişim bilgilerimi değiştirmeye, güncelleme ” konusunda ibare olmalıdır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Gayrimenkul Yatırımı Güvenli Mi? Konut Yatırımının Riskleri Nelerdir?
About Author

Finansçı

2 Comments

  • Merhaba vekalet verme islemi icin kac is günü bekleriz

    • Merhaba,
      Konsolosluklar arası süre degisebilmekte olup ilgili konsolosluktan bilgi almak faydalı olacaktır.
      Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir