12 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Çek Basım Tarihi Yazan Çeklerin Taahhüt Bedeli Ne Zamana Kadar Tahsil Edilir?

Çek Basım Tarihi Yazan Çeklerin Taahhüt Bedeli Ne Zamana Kadar Tahsil Edilir?

Geçmiş tarihli çekler de, çek yaprağı üstünde baskı tarihi bulunmuyordu. Durum böyle olunca farklı yönetmeliklere gerek olmadan aynı yönetmelikler kapsamında çek tahsilatları yada karşılıksız işlemleri gerçekleştiriliyordu. Her Bankada farklılık göstermek şartıyla çek yaprakları üzerine çek basım tarihi alanı yazılmaya başladıktan sonra bu süreç ile ilgili de yönetmelikler arkasından gelmeye başladı. 

Çek Basım Tarihi Yazan Çeklerin Taahhüt Bedeli Ne Zamana Kadar Tahsil Edilir?

Bu yönetmelikler kapsamında 03.02.2012 tarih ve 28193 mükerrer sayılı Resmi Gazete‘ de yayınlanmış olan 6273  sayılı Çek Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun ‘un 2.maddesi ile 5941 sayılı Çek Kanunu 3.maddesine “(9) Çekin, üzerinde yazılı baskı tarihinden itibaren beş yıl içinde ibraz edilmemesi hâlinde, muhatap bankanın üçüncü fıkraya göre ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluğu sona erer.” ibaresi eklenmiştir.

5941 sayılı Kanuna eklenen geçici madde kapsamında “Bankalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde 2 nci maddeye göre yayımlanacak tebliğde belirlenen esaslara uygun olarak yeni çek defterleri bastırırlar. Bankalar, 31/12/2012 tarihine kadar müşterilerine yeni çek defterlerini verir ve ellerindeki eski çek defterlerini imha ederler.

Bu Kanunun bu maddenin yayımı tarihinden önce yürürlükte bulunan hükümleri ile mülga 3167 sayılı Kanun hükümleri gereğince düzenlenmiş olan eski çeklerin hukukî geçerliliği devam eder. Ek olarak geçici 3.maddesinin 4.fıkrasıyla da, Bankaların müşterilerine verdikleri ve üzerinde basım tarihi bulunmayan eski çek defterleri ile ilgili, muhatap bankanın 3.maddenin 3.fıkrası gereği ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluk süresinin 30.06.2018 tarihi ile sona ereceği hükme bağlanmıştır.

Çek Kanununda ilgili yönetmelik gereği yapılan değişiklik sonrası 2012 yılında Bankalar çek yaprakları üzerine baskı tarihi yazmaya başladılar. Ve 2017 yılı itibari ile 5 yıllık süre Bankalar bazında farklılık göstermek ile beraber dolmaya başladı. Üzerinde çek baskı tarihi bulunan çekler için taahhüt bedeli talebi için Bankaya başvuranlar bu yönetmelik kapsamında uygulamaya maruz kalmaktadır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Temmuz 2017 Kira Artışı Ne Kadar? – Tüfe Üfe Haziran 2017 Rakamları

Çek Basım tarihi 5 yıl olan çekin taahhüt bedeli alınabilir mi?

Bu süreci örnek ile açıklamak gerekir ise; Çek üzerindeki baskı tarihi 01.05.2012 olan bir çeki Bankaya ibraz ettiğiniz de Banka tarafından çek için hangi işlemler uygulanacak bu işlemlerin üzerinden geçmeye çalışalım sizler için.

  • Çek basım tarihi 01.05.2017 itibariyle 5 yıllık süre dolduğu hallerde çekin karşılıksız işlem görmesi durumunda Banka tarafından çek taahhüt bedeli ödenmez.
  • Çek basım tarihi itibariyle 5 yılı dolan çekler için, hesapta bakiye bulunması durumunda bu bakiye ödenecek ve karşılıksız kalan tutar yazılacaktır.
  • Çek basım tarihi itibariyle 5 yılı dolan çekler için, hesapta para yok ise karşılıksız kalan tutar alanına çek tutarı yazılması gerekecektir.

cek baskı tarihi yazili olan cekin taahhut bedeli ne zamana kadar alinabilir

Çek basım tarihi 5 yılı geçen ve takastan sorulan çeklerde ne yapılacak?

Takasa ibraz edilen ve tahsil edilmek istenen çeklerin üzerindeki bakı tarihleri itibariyle 5 yıl dolmuş ise, Banka tarafından gerekli kontroller yapılarak çekin bağlı bulunduğu Bankaya bilgi verilerek alınacak bilgiye istinaden çek üzerinde işlem yapılacaktır.

Çek üzerindeki baskı tarihi 5 yıl geçen diğer Banka çekinin bağlı bulunduğu Banka şubesine ibraz edilmesi durumunda, Genel Müdürlük çek ekipleri tarafından şubeye bilgilendirme yapılacaktır. Takasa ibraz edilen 5 yıllık süresi sona eren diğer Banka çeklerinin arkasına hesap bakiyesi, çekin ne kadarlık kısmının karşılıksız olduğu, takas kapsamında ödenemediği ve ek olarak 5941 sayılı kanunun 3/9 fıkrasına göre Bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutar bulunmadığı belirtilmektedir.

 

About Author

Finansçı

30 Comments

  • İYİ ÇALIŞMALAR.
    2012 YILI İÇERİSİNDE ÖZEL BİR BANKADAN ÇEK DEFTERİ ALMIŞTIM. ÇEK BASIM TARİHİ 02.04.2017 OLAN 4 ADET ÇEKİ ÖDEYEMEDİM VE KARŞILIKSIZ DURUMA GELDİ. BANKA KARŞILIKSIZ OLAN BU 4 ADET ÇEK İÇİN HESABIMA 4.800 TL SORUMLULUK BEDELİ BLOKESİ KOYDU VE ÇEKLER BANKAYA TESLİM EDİLENE KADAR BU PARAYI ÖDEMEYECEĞİNİ SÖYLEMEKTE. KANUNA GÖRE 5 YIL İÇERİSİNDE BANKANIN SORUMLULUK BEDELİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALKIYORSA , HESABIMDAKİ 4.800 TL ÇEK SORUMLULUK BEDELİNİ BANKADAN TAHSİL EDEBİLİR MİYİM ? İYİ GÜNLER. TEŞEKKÜRLER

    • Merhaba,
      Çek Taahhüt bedelleri kesmiş olduğunuz çekin cirantalarina ödeme yapılır. Fakat banka bu tutarları ödedikten sonra ilgili bakiyeyi takibe atarak hukuki yollardan sizden tahsil etmeye çalışır.
      Saygilarimizla.

  • çek basım tarihi

  • merhabalar.
    çek basım tarihleri haftasonu günlerine denk gelebilirmi?

    • Merhaba,
      Bankalar genellikle dış firmalara basım yaptırmakta olup mesai gününe denk gelecektir. Ama hafta sonuna denk gelmesi de olumsuz anlamda bir sorun yaratmayacaktır, zira önemli olan 5 yıl süresinin sona erdiği tarihtir.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba,
    Elimde Devlet Bankası Çek’i var. Yazdırmayı unuttum. Yazdırmadığımdan banka yükümlü olduğu 1600 TL tutarı ödeyemeyiz diyor. Basım tarihi 07 MART 2017 Bildiğim kadarıyla basım tarihi yazılı çeklerde bankanın 5 yıla kadar ödeme yükümlülüğü olduğunu biliyordum Bankaya gittiğimde ödeyemeyiz dediler. Bu konu hakkında bana yardımcı olur musunuz

    • Merhaba,
      Evet 5 yıla kadar taahhüt bedeli ödeme yükümlülüğü var ama çekin yazılması şartıyla. Bu işlem yapılmadığı için banka taahhüt bedelini odemeyecektir.
      Saygılarımızla.

  • Elimizde vadeli çekler var ve keşideci nin onlarca var,. Vadeli Çekler verildikten sonra şirket çift imzaya geçiyor ve bankalar çeklere karşılıksız işlemi yapmıyor ç. En azından yaprak bedellerini nasıl alabiliriz. Ve bu arada keşideci şirket için muhtemelen çek düzenleme yasağı verilmiştir. Bu durumda yaprak bedelini nasıl kurtarırız

    • Merhaba,
      Çeklerin bağlı bulunduğu banka şubesine elden müracaat ederek çek düzenleme tarihlerindeki imza sirkulerini kontrol etmeleri konusunda uyarabilirsiniz. Aksi takdirde ceklere karşılıksız işlemi yapılmadığı için yaprak bedellerini de alamazsınız.
      Saygılarımızla.

  • merhaba 2000 li yılların başında bankaya geri vermediğim çeklerim var. bunlar kaybolmuş veya yırtılmıştır.
    ancak 1 adet çekimin arkası yazılmıştı. ve ödeme yapamamıştım. 30.06.2018 tarihinden sonra bankada bloke edilen çek paralarını geri alabilirmiyim? yazılan çekin süresi de çoktan geçti.

    • Merhaba,
      Bankada bloke edilen paranız belirttiğiniz çek yaprağı için alındı ise 30.06.2018 itibari ile bankanın sorumluluğu sona erecek o yüzden bloke edilen tutarı iade alabilirsiniz. Fakat yeni almış olduğunuz çek var ise banka o çek için bu tutarı bloke de tutmaya devam edebilir. Eski cekleriniz içinde taahhüt riskleri sona erse de karşılıksız yazılma ihtimalinden dolayı çek iptal davası açmanız da fayda var.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba kaybolan Çekler için çek davası açıldı dava sonuçlandı bankaya sonuç verildiği halde banka blokeyi kaldırmıyordu biz de çek yasasını bekledik haşa kaldırmıyor. Bu çeklerin içinde 2 adet yazılan çek var 6 adet de karşılıksız çek var hesapta da 9000 civarında haciz var banka ödemeyi yapmıyor haklı mı davranıyor bilemiyoruz sanırım bbdk şikayet etmemiz gerekecek

    • Merhaba,
      Yazılan çekler için zaman aşımı süresi boyunca taahhüt riski devam eder. Haciz var ise bu bankanın dışında gerçekleştirilen bir işlem olup hacze konu borç ödenmediği sürece bloke kaldırılmaz.
      Saygılarımızla.

  • merhaba iş bankasına ait 11 binlik bir çek var hangınsubeye goturduysek hesap musayıt degıl deyıp kendı subesıne goturmemı ıstedıler ıbraaz suresi dolmak uzere ne yapmam gerekıyor teşşekkürler sımdıden

    • Merhaba,
      İbraz süresi dolmadan çekin bağlı bulunduğu bankanın herhangi bir şubesinden karşılıksız işlemini yapabilirsiniz. Özellikle kendi şubesine gitme zorunluluğu yoktur.
      Saygılarımızla

  • Merhaba Vakıfbankdan.iade etmediğim 2 adet eski çekime mahsuben 2014 yılında 980 tl bloke kondu bu süre 2018 6 ayda dolmuş benden kesilen bu miktari iade miktara her hangi bir faiz verceklermi acaba

    • Merhaba,
      Normal şartlarda bu tarz durumlarda herhangi bir faiz akrarımı yapılmaz. Ama bankayı BDDK ‘ya bildirim yapacağınızı ileterek faiz talebinde bulunabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba 2015 yılında işlerim iyi gitmediğinden dolayı iflas ettim.Finansbank subesine ait 21 adet çekim vardır. Bu çeklerin 6 adet hiç yazılmadı Bankaya ibraz edilmedi fakat 15 adet çek yazıldı fakat taahhüt bedellerini bankadan talep etmeden İcra verdiler. Bankada ipoteğim olmasından dolayı 21 adet çeke 33.600.tl bloke yaptılar .Acaba bloke konulan 33.600.tl ne zaman banaladan tahsil edebilirim.
    Saygılarımla

    • Merhaba,
      İcra dosyası kapatılıp taahhüt bedeli ve çek bedellerine ait borç bakiyesi kapatıldığında banka tarafından bloke kaldırılabilir.
      Saygılarımızla.

  • Slm
    2014 yılında bir müşterim intahar etti. Kendisinden yüklü alacağım vardı evinin tapusu bende idi ancak bankada da üzerine ipotek vardı.
    Ipotek bedelini ödedim ancak dışarıdaki çeklere istinaden teminat yatırmalı dediler .
    Yatırdım 17.02.2014 yılında ozaman için zaman aşımı süresi 5 yıl ile sınırlı idi..!
    Bu gün bankayı aradım ve paramı istedim .
    Ancak çek zaman aşımı süresi 10 yıl olduğu için 5 yıl sonra alabirsiniz dediler..!
    Verilen cevap kanunimidir ..?
    Benim paramı alabilmek için bir yol varmıdır..?
    Teşekkürler selamlar
    M.ali

    • Merhaba,
      Çek yazıldı ise taahhüt bedeli için zaman aşımı on yıldır doğru. Ama çek ile ilgili işlem yapılmadı ise taahhüt bedeli de sonlanmış ise paranızı iade almanız gerekir. Yine de tereddüt edilen bir durum söz konusu ise bir avukat ile görüşebilir siniz.
      Saygılarımızla

  • mrb benim 11 yıl önce çeklerim yazıldı hepsini elden tek tek ödedim ama o dönemde çekleri bankaya teslim edemedim hepsi kayboldu.Yazılan çeklerde taahhüt zaman aşımı 10 yıldır ibaresi var kanunda şu an itibariyle o çekleri banka sisteminden sildirebilir miyiz. iyi çalışmalar teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      Çeki elden teslim edemeyeceginiz için çek yaprakları iptal edilemez. Fakat belirttiğiniz gibi zaman aşımı süresi dolduğu için herhangi bir risk dogurmayacaktir.
      Saygılarımızla.

  • selam,2005 yılında garanti bankasına ait olan çeklerim vardı.daha sonra elden olmayan sebeplerlen hacze düştüm ve bütün ödemelirmi yerine getirip tüm bankaya ait hesapları kapattım.çek defterlerinide iade ettim fakat aradan geçen 14 yılın sonunda banka beni arayarak 2018 de elimdeki çeki iade etmemi istedi elimden olmadığını iade etiğimi söyledim.verilen cevap bir sayfasının bende kaldığı bunun için iade etmem gerektiği söylendi.bende dilekçeyle cevap verdim daha sonra tamam bir sıkıntı olmaz deyip olayı kapattılar.faka 2019 da risk raporuna baktığımda hiç bir hesabım olmamasına rağmen risk raporunda garanti çeşme şubesinde 50.750 TL gayri nakdi kredi bulunduğunu gördüm.bankayada ulaşamadım yarın arayacam fakat karşılığında herhangi bir risk raporu görünmuyordu.bir çekin son bulması için ne kadar zaman geçmesi gerekiyorki ve 14 yıl olmuş nerdeyse

    • Merhaba,
      Çek yaprakları iade edildi ise risk çıkışınında o an yapılması gerekir. Elinizde iade ettiğinize dair evrak var ise bunu bankaya ileterek risk cjkisinin hemen yapılmasını talep edebilirsiniz. Belge yok ise banka risk cikisini yapmayabilir
      Saygılarımızla.

  • Merhaba
    Anlamadığım bir konu var. Çek basım tarihi itibari ile 5 yıl geçerli fakat çekte zaman aşımı 3 yıl. Elimdeki çekin basım tarihi zaman aşımı olan 3 yılık süresi bitmeden doluyor. Hangi süre geçerli

    • Merhaba
      İkisi farklı konu olarak değerlendirilmesi gerekir. 5 yıl taahhut bedelinin geçersiz olduğunu kapsar. Elinizdeki çeki kişi bir kac yıl tuttuktan sonra yazmış olduğundan zaman aşımı ile cakismis. Bu durumda çek taahhüt bedelini tahsil edemesenizde zaman aşımı süresi 3 yıl olarak devam edecektir. Tereddüt edilen durum söz konusu ise bir avukat ile görüşmemiz faydalı olacaktır.
      Saygılarımla.

  • Slm elimde ödeme tarihi2017 yılına ait çek var ve ben çekin arkasını yazdırmadım bankadan sayfa bedeli alabilirmiyim,

    • Merhaba,
      İbraz süresi içinde işlem yapılmadı ise çek bedelini tahsil edemezsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Çek basım tarihi bu kadar önemli bir durummu ya. Adam bana çek vermiş ileri vade çek basım tarihi sorun olmamalı vatandaşa

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir