Çift Para Birimli Mevduatın riskleri nelerdir?
Çift Para Birimli Mevduat hesabı açacak olanlar için ne gibi riskler mevcuttur?
Çift para birimli mevduat işleminin ne gibi riskleri vardır? DCD (Çift para birimli mevduat) Anapara Korumalı bir ürün olmadığından işlemlerin sonrasında oluşabilecek zarar sonrası başlangıç tutarındaki Anaparanın belirli bir kısmını kaybetme ihtimali mevcuttur.
Çift Para Birimli Mevduat (DCD) işlemlerinin ilk ayağı Vadeli Mevduat ikinci seçeneği ise Opsiyon satış işlemi ile beraber 2 kademelidir. İlk işlem olan Vadeli Mevduat bacağında bir risk bulunmamakla beraber işlemin diğer kısmında Tüketici Bankaya belirlenen bir prim ile bu opsiyonu satmaktadır.
Opsiyon işlemlerinde, opsiyon satıcısı kar olarak anlaşmanın başında opsiyonu alan Bankadan aldığı primle sınırlı olurken, Zararı vade sonunda piyasada gerçekleşebilecek kurlara göre değişebileceğinden gerçekleşebilecek zarar sonrası tüketicinin anaparasından kaybetme ihtimalini doğurabilir.
• Call (Alım) Opsiyonlu DCD işlemleri detayında; vade sonunda piyasadaki fiyat anlaşma fiyatının üzerinde ise,
• Put (Satım) Opsiyonlu DCD işlemleri detayında; vade sonunda piyasadaki fiyat anlaşma fiyatının aşağısında ise;
• Banka opsiyonu kullanarak tüketicinin zarar etmesine sebep olabilir.
Çift Para Birimli Mevduat (DCD) işlemlerinde tüketici neden risk alır? sorusuna verilecek cevap ise şu şekilde olabilir.
- Bankaya yatırdığınız mevduata verilen faizler sizi tatmin etmiyor ise,
- Kurlardaki değişimi analiz edebilen ve hangi yönde hareket edeceğine dair yetkinliğin bulunması durumunda,
- Mevduatınızın vade bitiminde farklı bir para birimine çevirme opsiyonunuz var ise, ve bunun karşılığında bir kısım kur riski almayı öngörüyorsanız.