12 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Çek ödemeden cayma hakkı nedir nasıl kullanılır?

Çek ödemeden cayma hakkı nedir nasıl kullanılır?

Çekten caymak ne demek? Keşide ettiğiniz çeki ödememe gibi bir ihtimal var mı?

  • Çekten caymak demek keşidecinin çeki ödememe konusunda talebini ifade eder. Fakat çek ibraz süresi geçmeden çekten cayma hakkınız bulunmamaktadır.
  • Çekten cayma, ancak ibraz süresi geçtikten sonra hüküm ifade eder. Keşideci, herhangi bir sebep ileri sürmeden çekten caydığını veya çek bedelinin ödenmemesini Bankaya yazılı olarak bildirebilir. Bu bildirim ancak ibraz süresinden sonra hüküm ifade edeceğinden, ibraz süresi içinde böyle bir çekin ödenmesi gerekmektedir. Cayılmış bir çekin bedeli, ibraz süresinin geçmesinden sonra hamile ödenmez ve talimat bu durumda geçerlilik arz eder.
  • Eğer çek ibraz yeri olarak belirtilen ilden başka bir ilde keşide edilmiş olması durumunda ibraz süresi keşide tarihinden artı  aydır. Tabi  ayı 30 gün olarak düşünmemek lazım çekin keşide edildiği ay itibari ile hesaplanmalıdır. Çek Türkiye Cumhuriyeti hudutları dışında keşide edilmiş ise Akdeniz’ e kıyısı olan ülkeler ve Avrupa ülkeleri için yine bir aydır. Diğer ülkelerde ise 3 ay olarak dikkate alınmalıdır. Çek keşide yeri ibraz yeri ile aynı ise çekin ibraz süresi 10 gün olarak dikkate alınmalıdır.
  • Çekin ibraz süresi dışında ibraz edilmesi halinde 3167 sayılı ve 5941 sayılı kanuna göre işlem yapılmakta olup, her iki kanuna göre bastırılmış olsa da iki çek içinde aynı şekilde işlem görmektedir. İbraz süresi dışında demek ya çekin ibraz süresi gelmediği halde yada ibraz süresi geçmesi durumunda ibraz edilmesi olarak yorumlanmaktadır.
BUNUNLA İLGİLİ:  Kredi kartınıza yüklenen bonus Banka tarafından geri alınabilirmi?
About Author

Finansçı

5 Comments

  • Çek alıp verenler bu ayrıntıları iyi bilmeleri gerekiyor aksi takdirde ummadıkları şeylerle karşılaşabilirler.

  • İnsanlar artı!çek alıp kacmapesindehocam konu yerinde olmus

  • çek ödemeden cayma hakkı tam olarak nedir bu kadar detaylı bilen biri değildim

  • Ticaret bu zaman da bitmiş. İnsanlar çek veriyorlar karşılıksız çıkıyor. Yeni düzenlemelerin yapılması gerekiyor

  • pek çok kez düzenlemeler yapıldı ama yinede sorunlar bitmiyor ancak ekonominin sağlam temellere oturması ile düzeleceğine inanıyorum

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir