9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Çek Yaprağı Başına Banka Sorumluluğu Ne Kadar Oldu?

Çek Yaprağı Başına Banka Sorumluluğu Ne Kadar Oldu?

Çek Yaprağı Bedeli 2019 Yılında Ne Kadar Oldu? Çek Taahhüt Bedeli 2019 Rakamları

Bankalar müşterilerine çek karnesi verdikleri zaman belirli tutarlar yükümlülük altına girerler. Çek karnesi alan Banka müşterisi yazdığı tutar da çekini ödememesi durumunda çek tahsili için gelen kişiye talep etmesi durumunda Bankaların ödemekle yükümlü olduğu tutarı ödemek zorundadır. Çek Banka sorumluluk bedeli 2019 rakamlarına göre alacakları teminat tutarlarını hesaplamaktadırlar.

Çek yaprağı bedelinin ödenmemesi gibi durum söz konusu olmaz. Bankalar çek yaprak bedeli adı altında çek müşterisinden taahhüt bedeli tutarı kadar teminat talep ederler. Çünkü Banka çek karnesini teslim ettiği anda bu çek yaprakları için talep edilmesi durumunda çek garanti bedeli olan bu tutarı ödemekle yükümlüdür. O yüzden yeni çek karnesi alacak tüketici %26,88 oranında daha fazla teminat verecek gibi gözüküyor.

Bankaların çek için ödemekle yükümlü olduğu tutar 2019 yılı için 2.030 Türk Lirası olarak arttırıldı.

Resmi Gazete ‘de yayınlanan 20 Ocak 2010 tarih ve 24768 sayılı Çek defterlerinin baskı şekline, ve Bankaların hamile ödemekle yükümlü olduğu miktarın belirlenmesine ilişkin tebliğ (Sayı: 2010/2) 4.maddesinde yer alan “binaltıyüz Türk Lirası” ibareleri “İkibinotuz Türk Lirası” olarak değiştirilmiştir. Bu tebliğ 28 Ocak 2019 tarihi itibari ile devreye alınacak olup Bankacılık sisteminde çek taahhüt tutarları güncellenecektir. 

Yine aynı tebliğin 2. maddesinde yer alan (940 TL) “dokuzyüzkırk Türk Lirası” ibareleri (1.255TL) “binikiyüzellibeş Türk Lirası” olarak değiştirilmiştir. Bu tutar 20.01.2010 öncesindeki tebliğlere göre verilen çek karnelerinde her bir çek yaprağı için Bankaların ödemekle yükümlü oldukları tutar 1.255 Türk Lirası ‘na çıkarıldı. Tebliğ, Çek defterlerinin baskı şekline ve Bankaların hamile ödemekle yükümlü olduğu miktarın belirlenmesine ilişkin tebliğ (2010/2) ‘de değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Sayı: 2019/1)

BUNUNLA İLGİLİ:  Artık İnternetsiz ortamlar da Facebook kullanılabilecek

Bankaların çek için ödemekle yükümlü olduğu tutar 2018 yılı için 1.600 Türk Lirası olarak arttırıldı.

Resmi Gazete‘ de yayınlanan 20 ocak 2010 tarih 27468 sayılı Çek Defterlerinin baskı şekline, Bankaların hamile ödemekle yükümlü olduğu miktar ile çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararlarının bildirilmesine ve duyurulmasına ilişkin tebliğ (Sayı:2010/2) de değişiklik yapılmasına dair tebliğde yapılan değişiklik ile ödemekle yükümlü olunan tutar 29.01.2018 tarihinde geçerli olacak şekilde 1.600 TL olarak değiştirildi.

İlgili tebliğde ek olarak uygulanan tebliğin yayınlanan tarih bilgisi 20.01.2010 öncesindeki tebliğlere göre verilen çek karnelerinde her bir çek yaprağı için Bankaların ödemekle yükümlü oldukları tutar 940 Türk Lirasına çıkarıldı.

Şu anda piyasa koşullarında yeni çek karnesi alacak iseniz Bankalar gerekli istihbaratı yaparak uygun görmeleri halinde gerekli dökümanları talep ederek çek karnesi talebini gerçekleştirirler. Fakat yeni müşteri olduğunuz için Banka sizden 10 yapraklı çek karnesi için 2018 yılı için 16.000 Türk Lirası, 20 yapraklı çek karnesi talebiniz için 32.000 Türk Lirası talep edecektir.

çekte bankanın sorumluluğu zamanaşımı
çek sorumluluk bedeli

Bankaların çek için ödemekle yükümlü olduğu tutar 2017 yılı için 1.410 Türk Lirası olarak arttırıldı.

İlgili tebliğde ek olarak uygulanan tebliğin yayınlanan tarih bilgisi 20.01.2010 öncesindeki tebliğlere göre verilen çek karnelerinde her bir çek yaprağı için Bankaların ödemekle yükümlü oldukları tutar 815 Türk Lirasına çıkarıldı.

Şu anda piyasa koşullarında yeni çek karnesi alacak iseniz Bankalar gerekli istihbaratı yaparak uygun görmeleri halinde gerekli dökümanları talep ederek çek karnesi talebini gerçekleştirirler. Fakat yeni müşteri olduğunuz için Banka sizden 10 yapraklı çek karnesi için 2017 yılı için 14.100 Türk Lirası, 20 yapraklı çek karnesi talebiniz için 28.200 Türk Lirası talep edecektir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Vefat eden (Ölen kişinin) dosya masrafını Hakem Heyetinden alabilir miyim?

2016 Yılı çek yaprağı Banka yükümlülüğü tutarları

* 20.01.2010 öncesi tebliğe göre verilen çek karneleri yaprak başına Banka sorumluluk tutarı 740 TL

* 20.01.2010 sonrası tebliğe gore düzenlenen çek karnelerinde yaprak başına Banka sorumluluk tutarı 1.290 TL.

Banka tarafından ödemekle yükümlü oldukları tutar hesabınızda blokeye alınarak yazmış olduğunuz çeki ödememeniz durumunda hamile ödemek için kullanılacaktır. Çekini düzenli ödeyen ve çek karnesi riskini azaltan müşteriler Bankaya blokeye alınan tutarın iadesi talebinde bulunabilirler.

Çek yaprağı Banka yükümlülüğü ve Çek yaprağı Banka sorumluluğu 2016 ve 2017 yılında ne kadar arttı yazımızda bu soruların cevabını bulabilirsiniz.Her yıl piyasa koşullarına göre artan Çek yaprağı Banka yükümlülüğü 2017 yılı için yüzde 9.30 artış ile 1.410 TL olarak revize edildi.

 

Herkes çek defteri alabilir mi yazımız faydalı olabilir;

Çek defteri alabilir miyim?

 

About Author

Finansçı

7 Comments

  • Severek okudum yazıyı çünkü şu çek olayını tam çözememiştim şimdi oturdu işte

  • Elimde bulunan eski tarihli çeklerin taahhüt bedellerinin tahsili konusunda bayağı uğraşmıştım.2010 öncesi çekler için çek başına Banka sorumluluğu tutarının arttırılmış hali de kayda değer hale geldi sayılır

  • arkadaş bu çek taahhüt bedeli de her sene artıyor bir süre sabit bıraksalar bari 1000 liradan aldığım çekin taahüt bedeli şimdi 1290 lira oldu diyorlar

  • Çek yaprak bedelinin artması çok iyi oldu. Elimde uç çek vardı ve taahhüt bedellerini akmam gerekiyordu. 600 lira kar ettim bu bekleme sonrasi

  • Yazı akıcı. Teşkkürler. Çek olayı şimdi oturdu kafamda. Elimdeki çek için banka sorumluluk tutarının artmış olmasida işimize yaradı.

  • Cekte banka sorumluluğu güzel bir durum ufak çek alırken dusunmuyorum. 1500 TL lık çekim vardı yazılan avukata vermemistim. Bu yıl çek tutarına denk gelince bankanın yükümlülüğü olan tutarı pazartesi alican inşallah.

  • merhaba, 2007 tarihinde 3-4 yaprak çekimiz vardı ödeyemedik ve o dönem borçlu olduğum kişiyle elden 2-3 taksitte ödeyerek alacak verecek meselemizi çözdük. uzak akrabamız olduğu için güvendiğimiz biriydi, yaprakları geri almadım. meseleyi halletiğimiz için de üstüne düşmedim, kaldı.
    2014 senesinde, bir eft sırasında banka şahsımızdan 1.500 liralık miktarı bloke etti. anladık ki, yapraklar geri dönmediği için yaprak başına bir bedel bloke edilmiş. yıllar evveldi dedim ben de. olmaz dediler.
    gerekçe olarak da, ya bu yapraklar geri gelirse dediler.
    biz de sözkonusu kişiyi aradık, ohoo dedi onları yırtıp attım ben dedi.
    çekleri kestikten bu yana aradan geçti 10 yıl.
    parayı unutalım diyorum ama bazan sinir olup al bırakma diyor içimden bir ses.
    10 yıl zaman aşımı mıdır.
    bu parayı mahkeme kanalıyla mı alabiliriz alırsak, uğraşalım mı bırakalım mı.
    cevap alabilirsem sevinirim.
    kolaylıklar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir