13 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

E-Devlet Soyağacı Bilgilerimi İnternette Paylaştım Sorun Yaşar Mıyım?

E-Devlet Soyağacı Bilgilerimi İnternette Paylaştım Sorun Yaşar Mıyım?

Son dönemin en popüler konularından biri olan Soyağacı bilgilerimi nasıl bulurum? Aile soyağacı öğrenme için neler gerekiyor? gibi bir çok soru sıralayabiliriz. Uzun dönemden sonra yapılan çalışma neticesinde E-Devlet Aile Soyağacı Öğrenme menüsü ile hizmete girdi. Fakat ilk gün gündüz ve gece gelen yoğun talep sonrası diğer hizmetlerde yaşanan aksama ile E-devlet üzerinden ilgili hizmetin kaldırıldığı duyuruldu.

Fakat E-devlet üzerinden Soyağacı bulma işlemini gerçekleştiren kullanıcıların internet ortamında yaptığı paylaşımlar tüm okuyucuların tebessüm etmesine sebep olabiliyor. Soyağacı çıkarma işlemlerini yapanların bazıları Nüfus kayıtlarının hatalı olduğunu iletse de büyük bir kısım da kayıtların doğru aktarıldığı konusunda hem fikir diyebiliriz.

Soyağacı çıkarma işlemi nasıl yapılır?

Yapılacak işlem çok kolay fakat kullanıcı yoğunluğundan dolayı süreç uzamaktadır. Soyağacı öğrenme işlemi E-devlet üzerinden kaldırılıp ikinci kez sisteme yüklendikten sonra daha farklı bir strateji ile hizmet vermeye başladı. Sistem yoğunluğuna göre gelen talepleri içeride toplayarak kullanıcıya bilgilendirme yaparak aile soyağacı bilgilerinin oluştuğunu bildirerek E-devlet sitesini ziyaret etmesi konusunda bildirim yapılmaktadır. Soyağacı sorgulama için ekteki linki kullanabilir siniz. (https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama)

Tabi bu işlemi yapabilmeniz için öncelikle E-devlet üzerinde tanımlı bilgilerinizin onaylı olması gerekir. “Henüz kimliğinizi onaylamadınız.” şeklinde bir hata mesajı alıyor iseniz doğrulama yöntemlerinin eksik olduğunu anlamanız gerekir. O yüzden eksik olan doğrulama yöntemini tamamlayarak Alt-Üst Soy bilgisi sorgulama yada Soyağacı sorgulama yaparak işlemlerinizi gerçekleştirebilir siniz.

E-Devlet Soyağacı Bilgilerimi İnternette Paylaştım Sorun Yaşar Mıyım?

Öğrenilen soyağacı bilgilerinde yaşanan ilginç durumları internet üzerinden sosyal paylaşım sitelerinde paylaşanlar için risk mevcut. Ülkemizde bu kadar dolandırıcılık olaylarının olduğunu düşünürsek kişisel bilgilerin gizliliği de bir o kadar önem arz ediyor. Daha önce de bu tarz kişisel bilgilerin paylaşılmaması konusunda farklı makaleler okumuş olabilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Viop nedir? Viop işlemlerinin riskleri ve avantajları

Geçtiğimiz yıllarda Nüfus bilgilerinin hacklenmesinden dolayı tüm Türk Vatandaşlarının nüfus bilgileri internet ortamına sızdırılmıştı. Belirlenen bir blogda istediğiniz kişinin Nüfus bilgilerine ulaşabiliyorsunuz, fakat bu bilgilere ek olarak bilinmesi gereken diğer ayırt edici bilgiler ” Cep Telefonu” ve “Anne Kızlık Soyadı” bilgisiydi. O yüzden bu iki bilginin de gizliliği maksimum önemli.

İstemeden de olsa soyağacı bilgilerinin internet üzerinden paylaşımı sonrası çok gizli bilgileri deşifre etme ihtimaliniz doğmaktadır. Annenize ait nüfus bilgilerinin de paylaşımı sonrası şahsınıza ait “Anne Kızlık Soyadı” bilgisini de kötü amaçlı kişiler ile paylaşmış duruma gelmektesiniz. O yüzden bu tarz bir paylaşım yapılacak ise özellikle kişisel bilgilerinizi kapatarak paylaşım yapmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.

soyagaci sorgulama,soyagaci bulma
Soyağacı Bilgilerimi Paylaştım Başıma Neler Gelebilir?

Soyağacı bilgilerimi paylaştım başıma neler gelebilir?

Biraz önce de belirttiğimiz gibi kişisel bilgilerin paylaşımı sonrası Bankacılık işlemlerinizde adınıza yapılabilecek işlemlerdeki güvenlik kontrol noktalarını üçüncü kişiler ile paylaştığınız için maddi riskler yaşayabilir siniz. Bankada açılacak hesaplarda nüfus bilgilerinin yanı sıra anne kızlık soyadı da sizden talep edilmektedir. Olası sahte evrak ile yapılacak başvurularda anne kızlık soyadı bilgisinin hatalı iletilmesi banka yetkililerinin dikkatini çekerek olası kötü niyetli işlemleri engellemektedir.

Yada mevcut hesaplarınız için internet bankacılığı ile güvenlik soruları atlatılarak dolandırıcılık işlemleri yapılabilir. Yada çağrı merkezi aracılığı ile cep telefonu bilgisine sms teyidi almadan yapılacak işlemlerde dolandırıcılık riski mevcuttur. O yüzden paylaşım yapmış dahi olsanız bu bilgiyi silerek en azından daha fazla kişiye ulaşmadan silmeniz de fayda var.

Soyağacı sorgulamada daha gerilere nasıl gidilir?

Aile tarihi konusunda araştırmalar yapan Kayseri’ li araştırmacı Hayri Şişlioğlu alt üst soy bilgisi sorgulama yaparak 1300 lü yıllara kadar inebileceğini belirtti. Peki daha eski soyağacı bilgilerimi nasıl öğrenirim? diye merak edenler için püf noktalarını belirtelim. Aile tarihi konusunda  yıldır araştırmalar yapan Hayri Şişlioğlu soyağacı bilgilerini  1300 lü yıllara kadar bularak Şeyh Edebali ‘nin Kayseri bağlantısını ortaya çıkardı.

BUNUNLA İLGİLİ:  Panorama 1453 Giriş Ücreti Ne Kadar?

Peki bizler en eski soyağacı bilgilerimizi nasıl öğrenebiliriz? Önemli olan detay ilk Resmi nüfus sayımı 1904 yılında yapılmış olup örnek olarak dedeniz 1904 yılında 70 yaşında ise 1830 lu yıllara ait nüfus kayıtlarına edevlet aracılığı ile uğraşabilir siniz. Daha öncesine gitmek için ise tapu kayıtlarını incelemeleri gerekir. Osmanlı tapu kayıtları 1850 yılından itibaren tutulmakta olup size iki üst soy bilgisi daha sunacaktır. Bunun için tapu müdürlüklerine yapılacak başvuru sonrası talebiniz karşılanacaktır.

Bu da yetmedi ve daha eski soyağacı bilgilerine ulaşmak istiyorum diyor iseniz eski mahkeme kayıtları yani şer’iyye sicilleri tutulmakta olup bu kayıtları incelemeniz gerekecektir. Bu bilgileri de milli kütphanelerden yada Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünden talep edebilir siniz. Tabi bu yöntemler kısa sürede yapılacak işlemler değil sabırlı olarak belirli bir zaman aralığında istediğiniz detayların bazılarına ulaşabilir siniz.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir