10 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Emekli maaşına haciz konulabilir mi?

Emekli maaşına haciz konulabilir mi?

Emekli Vatandaşların yaşadığı büyük sorunlardan biri olan haciz için en fazla merak edilen soru Emekli maaşıma Banka tarafından haciz geldi ne yapmalıyım?

Ülkemizde Emekli vatandaşlarımızın maddi durumu herkes tarafından aşağı yukarı biliniyor. Maaşlar çok yüksek refah seviyesinde değiller üzerine birde kirada oturuluyor ise o zaman işler çok daha zor olabiliyor. Hal böyle olunca çoğu Emekli bu durumdan kurtulabilmek için Bankaların kapısı kredi için çalmak zorunda kalıyor. Ekstra bir ödeme çıkması durumunda ise ödeme düzensizliği ve sonrası malum kredi Avukatlık oluyor sonrası da Haciz ,İcra gibi tatsız durumlar.

Banka kredi kartı yada kredi borcum için Emekli maaşıma haciz koyabilir mi?

Bankadan kredi veya kredi kartı kullanımından önce borçlarım emekli maaşımdan kesilebilir şeklinde muvaffakatname imzalayarak izin verirler. Hal böyle olunca ödemelerde sorun yaşanması durumunda Banka haciz ve icra işlemlerini başlatabilir. 

Fakat borçlanmadan önce verilen bu muvaffakatnameden her an vazgeçebilir siniz. Emekli maaşından yapılan bu kesinti için karşı dava açarak bu durumu düzeltebilir siniz. Emekli maaşına haciz verilen yazılı onay ile işlenebilir fakat biraz önce de belirttiğimiz gibi izni kaldırdığınız anda haciz işlemi sonlandırılır.

Yasada belirtilen detay ise şu şekilde;

5510 sayılı Sosyal Sig. ve Genel Sağ. Sig. Kanununda 88. maddesi gereğince; Gelir, maaş ve ödeneklerin ilgili maddeye göre takip ve tahsil gerektiren alacaklar ile Nafaka borçlarının dışında haciz edilemez. İlgili madde gereği haczi yasak olan gelir,maaş ve ödeneklerin haczine dair talepler, Borçlunun muvaffakati olmaması durumunda İcra Müdürü tarafından red edilir olarak belirtilmektedir.

Kısaca tekrar özetlemek gerekir ise Emekli aylıklarına, sürekli iş göremezlik aylıklarına, dul ve yetimlerin maaş ve gelirlerine sadece SGK ve nafaka alacağı için boşanılmış olan eş yada çocuklar izne gerek olmadan icra işlemi yapabilir. Bunların dışında Borçlunun yani Dul,yetim yada emeklinin izni bulunmadan haciz gerçekleştiremez.
Bu sorun ile ilgili daha önceden açılmış bir çok dava mevcut olup, Haczi mümkün olmayan mal ve varlıklar için haciz gerçekleştirilmeden önce yapılan anlaşmaların geçerli olmadığına dair kararlar mevcuttur. Bu tarz bir sorun yaşanması durumunda konu ile ilgili bilgi sahibi bir Avukat ile iletişime geçerek sorunun giderilmesini sağlayabilir siniz.
Emekli maaş aktarım kampanyalarında en avantaj sağlayan Banka hangisi? yazımızı okumak için tıklayın

 

BUNUNLA İLGİLİ:  Vergi Ssk Ödemelerinde Banka Masraf Tahsil Eder mi?
About Author

Finansçı

10 Comments

  • Bankanın maaşa haciz koyabildiğini biliyordum ama karşı dava açarak iznin kaldırıldığını bilmiyordum.

  • emeklileri çok çok ilgilendiren konu ama bunu emekliler kolay kolay buradan öğreneceğini sanmam çocukları falan okuyup anlatmaları lazım bence çok faideli bir konu teşekkürler

  • Yıllarca emekli olmayı bekle banka gelsin maaşına hacz koysun olacak birşeymi evet bizim ülkemizde herşey olur malesef.

  • Böyle bir uygulama varsa gerçekten emekli vatandaşlar için çok kötü. Büyük bir kısmın tek gelir kaynağı emekli maaşları çünkü.

  • Demek ki aslında o feragatnameyi imzalamasak haciz yapamazlar hoş o zamanda zaten krediyi vermezler o ayrı 😀

  • Evet geliyor hemde nasıl geliyor. Ama bu çok büyük bir ayıp sen çalış yıllarca ama sonra vergi şu bu diye haciz koy

  • yazıdan anladığım kadarıyla emekli maaşına haciz konulabiliyor muş. ve belli bir kısmına veya hepsine de olabilir sanırım

  • bu yazıdan da anladığımız gibi emekli maaşlarına haciz konulabiliyor tabi bazı kriterler ile direk olarak haciz konulması hemen olmaz

  • olmaz öyle şey önceden yapılan sözleşmedeki maddeler emekliyi kapsamaz kanun ne diyor emekli maaşına sgk ve nafaka borçları dışında muvafakati yoksa haciz konmaz diyormu diyor iik nun 93. maddesi ne diyor eğer borçlu icra dairesinde emekli maaşıma muvafakat veriyorum derse o zaman haciz konur ama vermemişze asla icra müdürlüğü 93. maddeye göre emekli maaş haczini red eder asla emekli maaş haczi müzakeresi yazamaz yazmaması gerekir eğer yazarsa icra müdürü yasayı çiğnemiş olur kendi yetkisini bir başka şahsın lehine kullanırsa bununu adıda kayırmacılık olur o zaman icra müdürü görevini kötüye kullanmadan ilgili bakanlığa şikayet edilebilir cumhuriyet baş savcılığına suç duyrusunda bulunulabilir bu durumların olmaması için zaten icra müdürlükleri genelde emekli maaşına haciz muvafakatı yok ise kesinlikle haciz müzakeresi yazarken emekli maaşı hariç diye yaztıklarını duyuyoruz bize icra müdürlüklerinin detikleri bu sözlerdir herkesin artık kanun ve nizamlara uyması gerek kimsenin kimseyi kayırma şansı olmamalıdır kanun ne ise herkese ayni eşit seviyede uygulanmalıdır.borçluda alacalıklıda kanun karşısında eşit seviyede olmalıdır.

  • emekli maaşına haciz konmaması için bu muvaffakatnameyi imzalamamak gerekiyor olarak anlıyorum. Ama o zamanda banka niye tahsil edemeyeceği bir riske girsin diye düşünüyorum. Malum emekli maaşları ortada bu maaşlara zaten bu kadar krediyi bankaları nasıl veriyor anlamıyorum!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir