12 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar? Ödemezsem Ne Olur?

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar? Ödemezsem Ne Olur?

Konut alacak olanların en çok merak ettiği ve dert ettiği sorular arasında, Emlakçı komisyonu kimden alır? Emlak komisyon ücreti hesaplama nasıl yapılır? Emlakçı komisyonu kdv ‘den muaf mı? Emlakçı komisyonu yüzde kaçtır? soruları olsa gerek.

Tüketici tarafından ödenmek istemese de emlakçılar ile yapılan sözleşme gereği, emlakçı komisyonu kanunu kapsamında ödemek zorunda kaldığımız ekstra bir ödemedir. İTO tarafından açıklanan Emlakçı kira komisyonu 2019 rakamları ve emlak komisyon oranları 2019 başlığı altında tüketici ile paylaşılmaktadır. Durum böyle olunca emlakçı komisyonu yasal mı? sorusu da otomatik olarak cevabını bulmuş oluyor.

Emlakçı Komisyonu 2019 Yılında Ne Kadar? Ödemezsem Ne Olur?

Ev, işyeri, arsa gibi taşınmazların satışına yada kiralanmasına aracılık eden Emlakçılar bu işlem sonrasında Emlakçı komisyonu kanunu kapsamında tüketici ne kadar ödemek istemese de emlakçı komisyonu adı altında ücret tahsil edilmektedir. Peki emlakçı taşınmazın satışı yada kiralanması sonrası emlakçı komisyonuna nasıl hak kazanıyorlar. 

Peki emlakçılar nasıl emlak komisyonu almayı hak ediyorlar? Emlakçılar kiralık yada satılık olarak tüketiciye göstereceği ev için ziyarette bulunmadan önce daha önceden hazırlanmış olan Emlak Alım Satım Sözleşmesi imza alıyorlar. Bu evrakta görmeye gittiği evi emlakçıyı saf dışı bırakarak satış yada kiralama yapamayacağı, ve alışverişin olumlu sonuçlanması durumunda İTO tarafından açıklanan yüzde 4+ Kdv tutarını ödeyeceğine dair imza alıyorlar.

Hal böyle olunca daha evi görmeden emlakçı komisyonu ödemeyi de kabul etmiş oluyoruz aslında. İşlem sonrasında da bu bedeli mecburi olarak emlakçı komisyonu adı altında ödüyoruz. Emlakçılar son dönemde konut satışlarının azlığından dolayı 2019 emlakçı komisyonu oranı konusunda indirimler uygulayabiliyorlar. Tabi bazı emlakçılarda evi çok beğendiğinizi anladığında komisyon rakamında bir lira indirim de yapmayabiliyorlar.

BUNUNLA İLGİLİ:  Toki Nerelerde Proje Yapacak? En Çok Konut Nereye Yapılacak?

Emlakçı komisyonunu ödemezsem ne olur? Eğer daireyi gezmeden önce Emlak Alım Satım Sözleşmesi’ ni imzaladı iseniz artık emlakçı satış işlemi sonrasında komisyon almaya hak kazanmış olacaktır. Belirlenen süre içerisine ilgili bakiyeyi ödememeniz halinde tarafınıza İcra takibi başlatılabilir.O yüzden ben emlakçı komisyonu ödemem demeden önce imzaladığınız evrakları hatırlamanız da fayda var.

Peki emlakçı komisyonu ödemeden nasıl ev alabilirim?

Emlakçı komisyonu ödemeden nasıl kurtulurum diyenler için bir kaç seçenek var tabi ki. Bu seçeneklerin ilki satın alacağınız yada kiralayacağınız konutu sahibinden yada müteahhitten almak olacaktır. Bir diğer seçenek ise bulunduğunuz mahalle de tanıdıklarınıza komşularınıza ait daireleri taramak olacaktır. Bu seçenekler de emlakçı kira komisyonu ödemek yada emlak komisyon ücreti hesaplamak zorunda kalmazsınız.

Bir diğer seçenek ise diğerlerine göre biraz daha uğraştırıcı olmaktadır. Şöyle ki satın almak yada kiralamak istediğiniz konutun olduğu bölgeye hakim iseniz ilanda balkondan çekilmiş olan resimlerden yada dış cephenin olduğu resimlerden konutun nerede olduğunu anlayarak binada ufak bir soruşturma ile konut sahibinin bilgisine ulaşabilir siniz. Hem rahat pazarlık yapma imkanı yada emlakçı komisyonu ödemeden satın alma işlemini gerçekleştirebilir siniz.

Emlakçı Komisyon Oranları

Emlakçı komisyon oranı 2019 rakamları İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanmakta olup, 2019 emlak komisyon oranları konut satış işlemi esnasında satış tutarı üzerinden alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı %2+Kdv olarak tahsil edilmektedir. Genellikle bu bedeli malı satan kişi ödemeye yanaşmaz, o yüzden emlakçıya dairesini vermeden önce tüm komisyonu alıcıdan alması konusunda anlaşmaya varabilmektedir.

Emlakçı kira komisyonu 2019 rakamları ise konutu kiralayandan tahsil edilmek şartıyla 1 yıllık kira bedelinin %10+Kdv olarak tahsil edilmektedir. Buda en az bir aylık kira tutarından fazla bir rakama tekabül etmektedir. Satış işleminde de belirttiğim gibi emlakçılar kiralama işleminde genellikle bir kira tutarı alacak şekilde indirimler uygulayabilmektedirler.

BUNUNLA İLGİLİ:  Vizesiz hangi Ülkelere seyahat edebilirim?
emlakci komisyonu 2017,emlakci komisyon oranlari,emlak komisyon hesaplama
Emlak Komisyon Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Örnek Emlak Komisyon Ücreti Hesaplama

Son dönemde konut fiyatlarının çok hızlı bir şekilde arttığını düşünürsek ortalama bir ailenin oturacağı 3+1 daire neredeyse 350 Bin Liranın altında alamıyorsunuz. 350 Bin Lira satış fiyatı olan bir daire satın alacak iseniz ödeyeceğiniz emlakçı komisyonu Kdv dahil fiyatı 16.520 TL olacaktır. Emlakçı komisyon oranı 2019 tablosunda tüketicinin ödeyeceği emlakçı komisyonu Alıcıdan %2+Kdv, Satıcıdan %2+Kdv olarak tahsil edilmektedir.

Kiralık bir daire arayan kişinin aylık 1.000 Lira olarak anlaşmaya varması durumunda ödeyeceği 2019 emlakçı kira komisyonu ise (1000*12/10)+Kdv formülü ile hesaplandığında 1.416 Lira olarak ortaya çıkmaktadır. Buda neredeyse 1,5 aylık kira bedeline denk geliyor diyebiliriz. Emlakçı komisyonu yasal mı? Emlakçı komisyonu kimden alır? sorularının cevabını ararken bir de bakmışsınız ki emlakçı komisyonu ödüyorsunuz.

 

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir