13 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Forward nedir? Forward işlemine ait Riskler nelerdir?

Forward nedir? Forward işlemine ait Riskler nelerdir?

Döviz ile yatırım yapanların sık kullandıkları Forward işlemi nedir? Forward işlemi yaparken, Forward sözleşmesinde nelere dikkat etmeliyiz?

Konumuzun ana başlığı olan Forward nedir? sorusuna cevap vererek bir giriş yapalım. Forward (Vadeli Alım/Satım işlemleri) belirlenen bir miktarda dövizin yada kıymetli maden için bugün itibariyle fiyatının sabitlendiği, belirlenen ileri bir vade tarihinde alım yada satım işlemine ilişkin sözleşmeleri ifade etmektedir.

Forward sözleşmeleri için en önemli detay, belirlenmiş vadede sözleşmeye konu olan döviz yada kıymetli maden için o anki piyasadaki fiyatı ne olursa olsun forward sözleşmesi başında anlaşmaya varılan fiyat dan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kur daha yüksek yada daha düşük dahi olsa forward sözleşmesinde belirtilen şartlara göre işlem yapılması gerekmektedir. 

Forward işlemlerinin özellikleri nelerdir?
  • EUR/TL, EUR/USD, USD/TL gibi bir çok kur ve parite seçenekleri yada Altın,gümüş gibi kıymetki madenler ile işlem gerçekleştirilebilir.
  • Vade konusunda esnek olup 1 gün ile 1 yıl arasında büyün vadeler forward işleminde vade olarak kullanılabilir.
  • Vade sonunda gerçekleşmesi gereken işlem fiyatı, anlaşmaya varılan tarih itibariyle sabittir.
  • Cayılamaz bir yükümlülüğü olup, Alıcı ve satıcı içinde aynı şekilde değerlendirilir.

Forward işlemlerini kimler yapar?

  • İthalat ve İhracatçı müşteriler kur risklerini bilançolarında taşımalarından dolayı,
  • Bilançolarında Yp kalemler sebebiyle nakıt akışlarını aktif olarak yönetme isteğinde bulunanlar,
  • Kur fiyatlarında öngörüsü bulunan, piyasanın yönünü kestirebilen ve hareketin nasıl yaşayacağını iyi tahmin eden müşteriler için ideal bir yatırım aracı.
Forward işlemlerinin müşterilere sağladığı Avantajlar neler?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere İthalat ve İhracat yapan müşteriler, ileride kurda yaşanabilecek olağanüstü değişimler yaşanması durumunda kötü rüya görmemek için sık kullanabilirler. Buradaki avantaj, işlem yapan müşterilerin daha erken bir dönemde maliyetlerini ve ödeme gününe ait nakit akışı konusunda planlama yapmasını sağlarlar. Müşteri kur riskini de ortadan kaldırmış bulunmaktadır.Piyasa gelişmeleri hakkında yorum yapabilen, kurda yaşanan değişimler konusunda fikir sahibi olan müşteriler bu süreçte kar potansiyeli sağlayabilmektedir.
Forward sözleşmelerinin riski var mı? Forward işlem riskleri nelerdir?
Forward işlemlerinde vade tarihinde sözleşme detayında belirtilen anlaşma fiyatı ve işlem miktarı ile işlem yapılacağından risk her iki taraf içinde mevcut olabilir. Forward işlemlerinde karşılaşabileceğiniz risk unsurları üzerinden geçmeye çalışalım;
 • Forward satım işlemleri detayında; vade tarihinde piyasadaki fiyat anlaşmaya varılan fiyatının üzerinde ise,
 • Forward alım işlemleri detayında; vade tarihinde piyasadaki fiyat anlaşmaya varılan fiyatının altında ise, 
 • Müşteriler bu durumda zarar etme riski mevcuttur.
Forward sözleşmelerine ait işlemler Anapara Korumalı ürünler olmadığından, gerçekleştirilen işlem sonrasında gerçekleşebilecek zarar durumunda müşterilerin başlangıca ait teminat yada yatırımlarının tamamı yada bir kısmını kaybetme ihtimali vardır.
Koruma amaçlı gerçekleştirilen forward işlemlerinde kur riskini azaltmak adına gerçek yada tüzel kişiler tarafından yapılan işlemlerde bilançolarda oluşabilecek zararın önlenmesi amaçlandığı için zarar olarak görülmemesi gerekecektir. Vade tarihindeki kura göre zarar ettiğini düşünenler aslında kardan zarar etmiş olarak düşünmelidirler. 
Forward ile yatırım nasıl yapılır?
Yatırım amaçlı forward işlemi yapmak isteyen yatırımcı nasıl kar edebilir?
* Kurların ilerleyen dönemlerde artacağını düşünen biri iseniz Forward Alım sözleşmesi yaparak kuru sabitleme şansınız olabilir. Vade sonunda belirttiğiniz kur işlemi gerçekleştirilir piyasada kur daha yüksek olması durumunda aradaki kur farkı karınız olacaktır.
* Kurların ilerleyen dönemlerde düşeceğini düşünüyorsanız Forward Satım sözleşmesi yaparak kuru sabitleme şansına sahip olursunuz. Vade sonunda işlem sonlandırıldığında kur daha aşağıda olacağı için bu marjı kar olarak değerlendirebilir siniz. 
Forward işlemi yapan tüketicilere bol şanslar,
Emekli maaş aktarım kampanyalarında en avantajlı Banka hangisi? yazımızı okumak için tıklayın
https://www.kucukpara.com/hesap-isletim-ucretleri/emekli-maas-aktarim-kampanyalarinda-en-avantajli-hangisi/
BUNUNLA İLGİLİ:  Kurban kesmek bana düşermi? kredi kartı ile Kurbanlık satın alınır mı?
About Author

Finansçı

5 Comments

  • forward nedir konusunda faydalı bir makale olmuş elinize sağlık. Ama bankalar forward işlemlerinde tüketiciyi tokatlıyorlar gibi geliyor bana. Forward işlemlerinde tüketicinin daha fazla koruma altına alınması gerekir gibi geliyor bana.

  • forward nedir öncelikle bunu iyi anlamak lazım işlem yapanlar için. İşlemin nerede kapanacağını ne kadar kar yada zarar edeceğini tüketici bankadan öğrenmeli. Aksi takdirde forward işlemleri kapandığında bankalar ile büyük sorunlar çıkabiliyor.

  • Arkadaşlar forward nedir biliyorsanız işlemin sonrasında yasanab8lecek durum konusunda da bilgi sahibisin iz demektir. Ama forward işlemini bilmiyorsanız ayağınızı denk alın 🙂

  • forward işlemleri nedir? forward işlemi nasıl yapılır konusunda faydalı bir makale olmuş. Forward işlemleri örnekleri ile anlatım olsa belki daha fazla anlaşılır olabilird.

  • aman arkadaşlar forward nedir diye merak edip bu ürüne bulaşmayın başınız ağrır sonra

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir